Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 18-05-2007, 02:03
sodomo-- sodomo-- isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Laiklikçi

Bu politika ve tarih bölümünde copy-paste'lara izin verilse iyi olur bence, çünkü insan çok beğendiği yazıları copy paste yapmadan duramıyor

--------

Laiklikçi...

ŞİMDİ Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakan’ına "laikliğin" ne olduğunu nasıl anlatacağız?

Yeryüzünün aklı olan tüm insanları, evrensel bu kavramı hep birlikte kabullenip "laik insan" derken, "Kişi laik olamaz, devlet olur" diyen bir Türk devlet adamına ne demeli?..

Şöyle mi anlatmalı:

Nasıl ki demokrasiye inanan "demokrat"tır...

Nasıl ki liberal "liberal" olur...

Ya da nasıl ki dindara "dindar" denir...

Dünyanın dört bir yerinde laik devlete inananlara da "laik" derler. Çünkü "laiklik" bir uğraş değil, bir kimliktir.

*

Eğer laik ülkelerdeki bilim adamları Tayyip Erdoğan’ın bu "laiklik" tanımı üzerinde dururlarsa, kitaplık rafına kendilerini asmak suretiyle intiharlar başlayabilir.

Ki ben dünden bu yana kendime isim aramaktayım:

"Laikçi..."

Bu "karpuzcu" gibi oluyor ki, tutmuyor.

Ya da:

"Laiklikçi..."

Başbakan’ın engin tanımına göre ise:

Kişinin değil ancak devletin olabileceği, bu yüzden asla olamayacağım, olsam bile kendimi devlet sanmam gereken bir tuhaf şeyim.

*

Tüm bu tartışmalar niçin?

Çünkü laiklik; din gibi yüce ve kutsal bir duygunun, günlük devlet işlerinden, zamane politikalarından, özellikle siyaset gibi kirli oyunlardan uzak tutulmasını kapsar.

Din alet edilemez.

Dinini seven inançlı insanlar, yüreklerindeki bu kutsal değerin kirlenmesine asla izin vermezler.

İşte; Tayyip Erdoğan ve temsil ettiği zihniyet bu nedenle insanların "laik" olmalarını istemez.

Eğer insanlar "laik" olurlarsa, kullandıkları bir siyasi malzeme ellerinden alınmış olur.

Siz dininizi seviyorsanız, onun politikacılar elinde kirlenmesine izin vermemelisiniz.

Bunun tek yoludur:

Laik olmak...

BEKİR COŞKUN

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...zarid=2&gid=61
Alt 18-05-2007, 03:25
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Standart Re: Laiklikçi

Turkiye'nin laikligini bugune kadar anlamis degilim. Devletin, cumhurriyetin anayasasi laiktir diye yazar ama bir maddeden ileri gidememistir laiklik. Diyanet isleri adi altinda, devlet butcesinden, dinin belirli bir kesiminin, sunni din adamlarinin maasini odeyen bir devlet laik degildir ve olamaz. gine devlet televizyonlarinda, sunnilerin gorusunu, halkin parasiyla reklamini yapmak, laiklik degildir.
* Cami sayisinin okul sayisindan fazla oldugu bir ulke adi laik de olsa ucuruma suruklenmektedir. Biyoloji ogrencilerinin % 85' inin adem ile havva'dan geldigine inanan bir ulke laik degildir. Belli ki belirli din baskilari altinda tutulmustur *bu genc zihinler.
* Gorunen koy kilavuz istemez der bir atasozumuz. Misyonerlerin bogazlandigi, aydin gazetecilerin olduruldugu, Turan Dursun'larin kallesce vuruldugu bir ulke, nasil kendine laik diyebilir. Olsa olsa laiklikcik denilebilir bu tur duzenlere.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 18-05-2007, 08:59
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Ne de güzel açıklamış Hazreti Bekkir! (Bizim Bekkir alınmasın sözüm ona değil)
Öyle ya her şey yerli yerindedir.
Demokrasiye inanan demokrat (ya da lünpen)
Liberalizme inanan liberal (ya da liboş)
Laikliğe inanan da laik olurmuş.
Bu iş bu kadar..
Tanımlamalar yapılmış ve her şey yerli yerine oturmuştur.

"Laiklik, devlet yönetiminde her hangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir."
Kaynak ( http://tr.wikipedia.org/wiki/Laiklik )

Fransa , Hindistan, Japonya, Meksika, Portekiz , Türkiye, Endonezya, Mali devletlerinde laiklik anayasal olarak belirtilmiştir.

Alaala!!!
Şimdi dünyanın en ileri ülkesi ABD laik değil miymiş?
Teknolojinin üretildiği İsrail?
Güneş batmayan imparatorluğun mirasçısı İngiltere?
Yaşanılası Kanada? (Bu sorum size Sn. Vartor)
Özgürlükler ülkesi Hollanda?
Alaala!!!

Bir insanın kendini tasvir ve özellikleri ile devletin özellikleri ancak bu kadar çorbalaştırılır.
Hazreti Bekkir sadece halkı, alt ve orta tabakayı değil, yazılarını okuyan herkesle dalga geçiyor. Herkesi aptal bellemiş.
Göbeğini kaşıyan adamın oyunu beğenmeyen, ülkesinin insanına böcekler gibi bakan, çoğunluğun oyu demokrasi demek değildir diyebilen, seçim bu halka fazla diye yazabilen bir karanlığın; kalemindende ancak bu kadarlık bir açıklama çıkabilir.
Buna şaşmam da; koca koca adamlar bu yazıları okuyup dikkate alır ona şaşarım.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın
Alt 18-05-2007, 09:29
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Vartor'a ekleme yapayım;Bazı devlet kurumlarının vatandaştan zekat ve fitre talep etmesi ve kurban derilerini gasbetmesi de laiklik değildir.

Laikliği özümseyenlere gelince onlar laik değil laikçidir.Efendim ,insanlar laik olamazlar ancak devletler laik olurlar.Burda bir söylem kargaşası var.Demokrasiye inanan insana demokrasi denilmez, ya ne denir?Demokrat denilir.Liberalizme inanan insana liberalizm denmez liberalist denir,şeriata inanan insana şeriat denmez şeriatçi denir.Bunun gibi laikliğe inanan insana da laik denmez laikçi denir.Çünkü bütün bu kavramlar bireysel değil kurumsal niteliğe sahip olan kavramlardır...Bekir Coşkun mu?...O tıpkı diğer cuntacı,postal yalayıcılar gibi dikkate alınacak birisi değil.Bunlara gerçek demokrat ve özgürlük adamı sayın Atilla Yayla bey bir televizyon kanalında ağzının payını vermişti.Ben zevkle izledim bu sitedeki demokrat,özgürlükçü ve aydın kimlikli insanların da aynı duygularla izleyeceğine eminim;

http://www.moralhaber.net/haber_deta...haber_id=15173
Alt 18-05-2007, 09:37
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Sevgili Hazreti Mhmmd;

Öncelikle Demokrasi benim için demokrasidir anlayışı hakim.. Gördüğüm kadarıyla herkes kendi kuyruğunu tutuyor... Eminimki Taliban rejimide orta yerde kendimi savunamıyorum derken, demokrasi diyormuştur..
Bir söz söyleyeceğim ve detaya inmeyeceğim..
Laik olunmaz, yaşanır.

O halde İran'da olsam ne yapmamı isterdin Mhmmd ? Türkiyeyi geçtik, evet Türkiye aslen Laik değil, çünkü bir çok unsur gibi dinde iyi gelir getiren, bunu görmüş uyanıkların gözünde gerçekten toplumu sürü haline getiren politikaların en etkili silahlarından birisidir... Yani politik bir boyutu olduğu gibi, merkezi düzeydede yönetim, hakim kılma boyutu vardır, hakim kılınacakki, bu kutsallığı kullananlarda hakim olabilsin...

Kutsal noktasına gelince, kutsalı kullanmak kadar kötü başka bir şey görmedim ben bu tarihte. Yalnızca bana mahsus olmak üzere hepiniz önümde diz çökün dense, kutsal bunu sağlıyor yeterki kutsalın mülkiyeti, bunu diyende olsun.. Bu şuna benzer;

Koyunlar sıcaktan kapanmış, birbirlerinin gölgesine sığınmıştır. Ayrılmamaktadırlar, bir türlü birbirlerini bırakmamaktadırlar, onları yola koymak için bir ağaç dalından kopratılmış bir yeşil dal işi çözecektir.. Birisine gösterip, hadi hadi dendimi, geriside gelecektir, işte bu gün şu anda yapılan budur... O dalmı, oda kutsal olanın kullanımıdır.. Öyle yok %30 muş, 25 miş, 10 muş 5 miş hiçde önemli değil %100 olsa ne farkeder %1 olsa ne fark eder, işte öz bu, önemli olan öze inebilmek, tabi o ağaç dalı peşinde koşarken bunu başarmak kimseden beklenemez, beklenmiyorda.....

Evet ben bir dinsiz olarak ve dinsizliğimden, milliyetsizliğimden, mezhepsizliğimden, istsizliğimden kısaca önüme uzatılmış bir ağaç dalından çok uzakta... bana kalan ve her zaman bende olan insanlığımla, İran'da olsam ne buyurursunuz Hazreti Mhmmd?

Devlet laik olur insan değil öylemi, o halde insan yaşamaz devlet yaşar bumudur...

Laik olunmaz laik yaşanır ve bunu her aklı başında olan başarır, başaramamak için insanlık dozajının çok daha başka şeylerden sonra geliyor olması gerekir...

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 18-05-2007, 10:02
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Spartacus,laiklik kavramı içerisinde insandan kastınız nedir?Sadece laikliği özümseyenler mi?Sözde Cumhuriyet mitinglerinde sırf sadece kendilerine aitmiş gibi bayrağımızı sallayanlar mı?Acaba b. coşkunun yazısında bahsettiği göbeğini kaşıyanlar insan sayılırlar mı?Ya üniversite kapılarında ağlayanlar?Ya millet iradesiyle milletvekili seçilipte bu iradeye ipotek konularak milletin meclisine sokulmayan Merve Kavakçı?Ya halkın hükümeti vesilesiyle sadece rüyalarda görülebilecek *uçak seyahatlerine çıkabilen Anadolu kokulu milyonlar?Ya insan sınıfında gördüğünüz kesimin iki parça kıyafetle plajlarda güneşlenerek renk değiştirdiği saatlerde kızgın güneşin altında ekmeğini kazanmak için çalışarak renk değiştiren kesim?Ha Spartacus onlara insan diyebiliyor musun?Üstadlarınızdan Yekta Güngör Özden bi zamanlar "laik olmayan insan bile değildir." demişti.Sen de ona katılıyor musun,sevgili forum arkadaşım?
Alt 18-05-2007, 10:05
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Ben ne O ne bu nede Şu değilim Hiramusta, bir kuyruğum yok dolayısıyla dünyayı ve insanları kuyruğuma göre yorumlamıyorum...

Kısa ve öz söyledim;
Laik olunmaz, yaşanır.

-------
-------
-------
-------
------
------
------
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 18-05-2007, 10:20
Kıdemli Üye

"Laik olunmaz, yaşanır."

Doğrudur.
Bunu sağlayan, güvence altına alan ve benimseyen de devlet mekanizması ve kurallarıdır.
Laikliğe; dinde olduğu gibi kutsallar yapıştırarak tapınmaya çalışan insanlar değil.
Hele hele Hazreti Bekkir'ler hiç değil.

Bu arada nikimin önü ve arkasında ve hatta içinde birşey olmamasını da beklemekteyim Değerli Hocam. İrdelediğim, ironi gördüğüm konu hakkında yaptığım benzetme Site dışı kişilerle alakalıdır. Site içi değil. *

Alt 18-05-2007, 11:16
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Olsun sevgili Mhmmd;

O kelimeyi eklemekle sonuçta bir etki oluşturmuş oldun, yani demiş oldun ki, Bekkir sizler için bir kutsal temsildir yada en azından konu içeriğinde tamda yerine oturdu noktası yakalamışsın. Oysa ben bu sitenin içindeyim ve doğal olarak tabirin bir götürüyü oluşturuyor ve ben bunu anlayabiliyorum ama o hazreti kabul etmiyorum, kimin adı önünde olduğu farklı(1), beni temsil noktasına gelip dayanması farklı(2) işte ben 2 nolu şıkdayım...

Önerini dikkate alacağım ve sende oluşturduğum olumsuz tepki için özür dileyebilirim, ama umarım sende almışsındır.

-------
-------
-------
-------
------
------
------
------
------
Alt 18-05-2007, 12:08
Kıdemli Üye

Sn. spartacus,

Değerli Hocam. "Soylu olunmaz, soylu doğulur." (Şimdi siz bu lafa da bir kılıf uydurmadan devam edeyim )

İnceliğiniz ve anlayışınız için teşekkür ediyorum. Hocalık, (dinsel olmadığını belirtmek bile anlamsız ama olsun) Soyluluk (inanmadığınızı biliyorum ama olsun), dengelilik içindeki yazınız için.
Özür istememiştim hocam, sadece bir kardeşiniz *olarak (kabul ederseniz) bundan sonraki beklentimi dile getirmiştim.

Belirttiğiz şeyler anlaşılmıştır.
Ancak ben genelleme yapmadım, kimseyi de kategorize etmemeye çalışırım. Yazının sahibi ve dikkate alanlara!!! idi ironi. Hepsi bu.

Halkın içinden biri olarak, benden/bizden nefret eden, benim/bizim oyumuzla dalga geçen, yaşam tarzımızı küçümseyen Bekkir ve Bekkir'lere karşı duygularım yerindedir.

Önerilen Siteler