Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Biyoloji > Evrim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 28-08-2008, 14:38
habilis habilis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Ken Miller'ın akıllı tasarımın çöküşü seminerinden konuyla ilgili bir kesit :

Davada şahit olduğum ikinci şey,insan genomunun dizi analizinden veriler sunulunca Akıllı Tasarımcıların söyliyecek söz bulamamasıydı.Sorgulamamızda bu konuda soru sorulmadı, öbür taraf konuyu hiç gündeme getirmedi,hiç dokunmadı.

İşte bir örnek:

Çoğunuz biliyorsunuz, birkaç ay önce şempazenin genetik kodu yayınlandı.Bu sayede kendi genomumuzu primat akrabalarımızınkiyle karşılaştırabildik.

Peki ne bulduk?

Geçen sene ortaya çıkarılan çok çarpıcı bir bulguyu göstermek istiyorum. (Burada slaytlar kullanıyor...)

Bildiğiniz üzere evrimin iddiasına göre şempazeler, orangutanlar, goriller ve biz aynı atadan geliyoruz.O halde genetik benzerlikler olmalı ki var.Ama çok ilginç olan ve aynı zamanda doğru olması halinde evrimin ortak ata iddiasıyla çelişebilecek bir şey de var.

Bizim 46 kromozomumuz var, onların 48. Çok ilginç, ne demek bu?

46 kromozom aslında 23 çift halinde, anne ve babadan gelen olarak.Bu elemanlar ise ebeveynlerinden 24’er tane almışlar. Bu salondaki herkesde bir çift kromozom eksik!

Nereye gitmiş olabilir? Soyumuzda kaybolmuş olabilirmi?

Hayır, bütün bir primat kromozomunun kaybı ölümcül olur.O zaman iki ihtimal var.Eğer ortak ata var ise; ya 48 yada 46 kromozomu vardı.Eğer 48 kromozomu vardıysa –ki bu muhtemel, zira 4 canlıdan 3’ü 48 kromozoma sahip- bir çift kromozom birleşmiş olmalı.Genomuza bakıp, kromozomlarımızdan birinin iki primat kromozomunun birleşimiyle oluştuğunu gözlemlemiz gerek.

Böyle bir şey bulamazsak, evrim yanılıyor demektir, ortak atadan gelmedik.

İyide nasıl bulacağız?

Kromozomların bazı işaretler taşıdıklarını salondaki biyologlar bilir.Ortada, mtoz sırasında kromozomları ayırmaya yarıyan sentromerler, uçlarda ise telomerler vardır.

Bir çift kromozom birleşirse ne olur?

Birleşme, telomerleri ait olmadıkları bir yerde, yani orada bırakırlar.Ortaya çıkan kromozomun da iki sentromeri olur. Biri faaliyetini kaybedebilir, ama yinede orada olmalıdır.Genomomuzu tarayıp o kromozomuzu bulamazsak evrimin başı dertte demektir.

Tahmin edin bakalım, ki numaralı kromozom!

Bir yıl önce Nature da yayınlanan makaleden bir kesit gösteriyorum.Biraz teknik olduğu için özür dilerim ama yazılanlara bakın bir:İki numaralı kromozom bizim soyumuza özgüdürve diğer primatlarda ayrı kalan iki kromozomun kafa-kafaya birleşmesiyle oluşmuştur.

Genom hakkında neler öğrendiğimizi takip edememiş olanlar bu kısma dikkat etsinler,çünkü ne kadar ayrıntıyla inceleme yapabildiğimize şaşıracaksınız.

Birleşme yeri:114 455 823. baz ile 114 455 838. baz arası olarak saptandı.

Yani 15 baz çifti.Mükerrer telomer-altı diziler göreceksiniz. Faaliyetini kaybedeb sentromer 13 numaralı şempaze kromozomuna denk geliyor.

Veriler burada, sınanabilir nitelikteler,evrimin tahminlerini doğruluyorlar.

Akıllı Tasarım bunu nasıl açıklar?

Tek bir şekilde: “tasarımcı öyle yapmış işte.”

Mantık yürütmek yok, sebep yok,iddiaya göre bir tasarımcı varmış, insanın 2 numaralı kromozomunu ortak atanın kromozomlarının birleşmesiyele oluşmuş gibi gözükecek şekilde “tasarlamış.”

Ben Roman katolik’im en genmiş anlamıyla teistim, tasarımcıya inanıyorum, ama kandırıkçı bir tasarımcıya inanmıyorum.Bizi aldatmak için bunu yapacak bir tasarımcıya inanmam. Bu kamıtın da mesnetli olduğunju ve atalarımız hakkında bazı şeyleri açıklığa kavuşturduğunu düşünüyorum.

NO GOD
NO RELIGION

"İnsanların varlığını belirleyen şey,
onların bilinçleri değildir; tam tersine,
onların bilincini belirleyen, toplumsal varlıklarıdır."

K. Marx

Önerilen Siteler