Ya Cehennem Var ise?
''Kuran Ehli'' nickli arkadaş yazdı:
Alıntı:
''Peki ya bir yaratıcı varsa da ve ölümden sonra hayat varsa? Ya cennet ve cehennem gibi kavramlar varsa? Bu durumda yaratıcının varlığını kabul eden karda , etmeyen zararda oluyor.Ateist insanların genelde hayata pragmatist bir mantıkla baktıklarını biliyoruz. Zaten inançsızlıkları onları, pragmatist olmaya yönlendiriyor. Pragmatist bir mantıkla bakarsak, ve bu mantığa göre sorumuzu sorarsak; Yaratıcının varlığını kabul etmek mi, yoksa reddetmek mi daha mantıklı? Ateist insanlar, bu sorunun cevabını düşünmüşlerdir sanırım.''
Sonu -izm'le biten ve belli bir düşünceyi misyon addederek öne süren hiç bir ideolojide olmadığım gibi; islam'da da değilim. Bir itikadim/mezhebim yok.
Bu şartlar altında 'gerçek bir ateist' olmuyorum. Yinede benim bakış açımdan soruna cevap verebilirim arzu edersen..
İslam Fütuhat, Cihad, Mukatele, Mut'a, Recm; Azil, Maide 38; Nisa 34; Bakara Suresinin kadın-erkek hukukunu ''düzenleyen'' ilgili ayetleri vb Nosyonlardan ötürü Yahudi şeriatını aratmayan -ki kökü de zaten oraya dayanmaktadır-bir İnanç dizgesidir.
Bu koşulsuz itaat her bünyeye göre değildir. Zira ''Fıtrat'' gereği insan düşünmektedir ve Kötülüğün Dinler eliyle Meşruiyet kazandırılması (Theodizee Sorunsalı); sindirilmesi zor bir Aksiyom'dur.
İnançsızların pragmatik varlıklar olup, İmanlıların pragmatik olmadığını senden öğreniyorum. Benim dünyamda aslolan nosyonların belli başlılarını şöyle sıralayabilirim:
* İnsan ve Doğa sevgisi
* Vicdan /Merhamet
* Akıl / Sağduyu
* Dürüst yollardan para kazanma / Hile ve desiseden uzak durma
* Okuma, öğrenme, araştırma, sorgulama
* Sıkı bir eğitim
* İnsanlara güvenmek (şüphe etmek değil)
İlk etapta aklıma gelenler bunlar.
Benim dünyamda olmayan nosyonlar:
* İbadet ve her türlü dinsel seremoni (namaz, hac, abdest, gusül, dua vb vb )
* 'Amelleri' Allah için yapmak (''Amelleri ailem, kendim, ülkem için yapmayı yeğlerim)
* Kulluk (İnsanlık onuru ile bağdaştırmak kolay değil)
----Cennet ve cehennem gibi kavramlar varsa----
* Bakarsın -Mü'minlerin rüyası Rüyetullah' bize de nail olur- herhalde bir hesaba çekmeden cehenneme sevk etmeyecektir ''Zat-ı Zül-Celal''..
Verilmeyecek hesabım yok; vicdanım çok rahat. O'nun ''salih amel'' diye nitelediği amellerin fazlasını, çok fazlasını yapıyorum.
Fakat ibadet; Ilay-ı Kelametullah; Küçük Cihad gibi absürdlüklerde yokum.
Zaten ''O'da'' yok ve hiç var olmadı..Ama korku içinde bu ontolojik problemler altında boğulan (kendimi asla ayırmıyorum) insan bir çıkış yolu hep aramıştır.
O' da hiç sıkılmadan-biteviye 124 000 peygamber ile 3 kitab göndermiştir - En azından iddia bu. (Malum Zebur diye bir kitabın varlığı hiç söz konusu olmamıştır- Tevrat'ın Mezmurlar bölümü Zebur diye nitelenmiştir. Ortada ayrı bir kitab yok ve hiç olmamıştır.)
Hayatımı pragmatik bir perspektife göre düzenleme alıklığını hiç yapmadım.. Çok farklı kavramlara öncelik veriyorum..(MuTeZiLe)
(Bir islami siteden aktardım)
|