Radikal ve Ilimli islam konusunda non-teistlerin tutumu ne olmali?
Son günlerde kafamda sekillenen bir soru isareti bu. Bugün milomanara'nin cevirilerini ve altyazilarini yaptigi Sam Harris'in videolarini izledim ve sizlerin görüsünü almaya karar verdim. Bir non-teist olarak radikal islamci anlayisla moderate(ilimli) islamci anlayisa yaklasiminiz nasil olur? Ornek vermek gerekirse Taliban, Hizbullah, Hamas, Gülen cemaati, Milli Görüscüler, Müslüman kardesler gibi gruplara nasil yaklasirsiniz. Bana üc yaklasim mümkün gibi geliyor.
1. Ozü itibariyle aynidirlar, bu yüzden ayrim yapmadan hepsini ayni sekilde elestiririm.
2. Radikal gruplari daha tehlikeli bulurum. Benim katlimi vacip gören bir radikal ile demokrasiye uymayi kabul eden ilimliya farkli yaklasirim.
3. Ilimlilari daha tehlikeli bulurum. Cünkü ilimlilar, islamin asil saldirgan yüzünü gizleyerek onu sirin göstermekteler.
Mümkün olabilecek üc yaklasimi, bu yaklasimlari savunabilecek olanlarin mümkün en güclü argümanlari ile temellendirmeye calistim. Tabii ben bunlardan birini destekledigim icin diger argümanlari daha zayif ifade etmis olabilirim.
Ezbere cevap verilmemesini, üzerinde biraz düsünülmesini rica ediyorum.
|