Allah Faili Muhtar
(Eğer Allah olayları olmadan önce bildiği kabul edilirse ve olacağını bildiği olaylar olmak zorundadır.
Çünkü aksi halde Allah yanılmış ve cahil olmuş olur ama bu olamaz dolayısıyla Allahın olacağını bildiği şeylerin varlığa gelmesi zorunlu; varlığa gelmemesi ise imkansız olur.
Hal böyle olunca Allahın değişmez ilminde nasılsa olaylar öylece meydana gelir.
Allah bunları seçemez yani Allah zatı gereği zorunludur.
Evet onu bunları yapması için zorlayan yoktur ama zatı gereği bunları yapmak durumundadır ve bunları yapamamazlık edemez.
Ben zaten Allahın iradesi yoktur derken hep bunları kasdediyordum.
Yani bütün bu olayları Allah seçmedi, istemedi.
Zira bunlar onun değişmez ilminde başlangıçsız olarak belliydi ve bunlar varlığa gelmek zorunda olan olaylar olmuş oldu.
Yani lafın özü allah yaptığı şeylerin dışında başka şeyler yapamazdı ve bundan sonra da yapacağından başkasını da yapamaz! dikkat ediniz, siz şundan yanılıyorsunuz, hep allahı kendinize kıyas yapıyorsunuz. halbuki ilahlıkta olay budur. (…!!!... ??? )
***Kürşat olayı bitirmişsiniz babam,olay çözülmüş..
İlahlığın mekanizmasını çözmüşsünüz…
Esprili olarak söylüyorum…bir nal bulup ,keyfe geçmişsiniz..Geriye,sadece 3 nal ile bir at kalmış..
İlahlıkda olay budur demek bu kadar kolay mı ??
Bu konudaki geniş araştırma ve yazma gayretlerini takdirle karşılıyorum.
Yalnız;iki noktada bir şeyler söyliyeceğim :
1 - ) İnandığın Allah aşkına , biraz Türkçe yazım kurallarına riayet ederek yaz.Noktaya ,virgüle,büyük harfe özen göster.İnandığın ve islami inanç içerisinde özel adını kabul ettiğin Yaratıcının ismini, yaratıcılığına duyulan saygı icabı ,bir özel isim olması hasebiyle de , lütfen allah olarak değil ; Allah olarak yaz.
2 - ) Yazdığın konular , bu konuları seven senin , benim gibi insanlar için, her satırı hazmedilerek okunması , değerlendirilmesi ve bir yargıya varılması gereken konular.Bu sebepten,lütfen ana yargıları
mutlaka ayrı paragraflar halinde ver.Üst üste hababam yazma..
Ben senin yazını Word’e çekip,paragraflayıp öyle okuyorum..
Yukarıda altını çizdiğim ana yargın hakkında , daha geniş düşüncemi daha sonra yazacağım..
Önemli , ciddi bir konu.
Özet yargım şu :Filozoflar , kelamcılar ve kitap arasında bunalmışın.
Sevgili Dostum Mamuli’nin yakaladığı gibi ; yargıların arasında dönüp duruyorsun..
Bunlar da bana ait yargılar ; yani benim zanlarım..
Doğru mu..?
Hangisi,kiminki doğru ki , benimki doğru diyeyim.
Feylosofu,ilimcisi kelamcısı , dinlisi dinsizi , ateisti deisti herkes bir şeyler zannediyor.
Doğrusunu , sadece Yaradan biliyor..
Sevgilerimle sevgili Kürşat..
Zihnimizi yoran güzel çalışmalarına devam..Sağol.
|