İfade-Kişi Bölünmezi
İfadeler kendi içinde varlık gösteren, kapalı hususlar değildir. İfade kişinin dışa açılışının olgusudur ve kendisini bununla yeniler.
Her ifade bir kişinin dışa vuruşudur. İfade-kişi arasında karşılıklı bir etkileşim sözkonusudur.
Hiç bir ifadeyi, onu dışa vuran kişiden bağımsız değerlendiremezsiniz. Tam tersine, her ifadenin zamanı, mekanı, şartları, amaçları ve dışa açılan kişiliği araştırmalıdır.
Bu yapılmadığında, şöyle bir durum ortaya çıkabilir:
"Herkes hak ettiğini alır."
dersem buna büyük bir çoğunluktan onay alma olasılığım son derece yüksektir.
Latince deyiş Suum cuique, Türkçe olarak "herkes hak ettiğini alır" ya da "herkes hak ettiğini bulur" anlamına gelir ve Yunan adalet ilkesine dayanmaktadır.
Plato, Politeia adlı yapıtında adaletin "herkesin her şeyle uğraşmayı bırakıp kendi işini yapması"yla (Yunanca: to ta auton prattein kai me polypragmonein dikaiosyne; IV 433a) sağlanabileceğini vurgulamıştır. Herkes, yetenek ve becerileri ölçüsünde iş görmeli, topluma ve ülkesine bu bağlamda hizmet etmelidir. Ayrıca herkes "hak ettiğini" (haklar) almalı ve "hak ettiğinden" (varlık) yoksun bırakılmamalıdır (433e).
Peki aynı ifade Almanca "Jedem das Seine" olarak Naziler tarafından 1937 yılında kurulan Buchenwald Toplama Kampı'nın ana giriş kapısının üstüne işlenmiştir. Ben bu yazıyı kendi gözlerimle gördüm ve okudum.
Acaba Hitler bunu o Toplama Kampına koyduğu ve orada insanlık dışı işkencelere maruz tuttuğu ve gaz ile öldürdüğü insanlara, "yetenek ve becerileri ölçüsünde iş görmeliler, topluma ve ülkelerine bu bağlamda hizmet edebilirler" diye mi astırmıştır bu ifadeyi o kampın kapısına?
Şimdi soruyorum "ifadeler, eserler kendi başına değerlendirilmeli" diyen kişilere:
Plato ve Hitler aynı şeyi mi söylüyorlar?
Uyan forum yönetimi uyan. Kraldan kralcı olma! Demokrasi ve özgürlük, sapıklıkların istenilen her şeye alet edilebilmesi demek değildir! Demokrasi, özgürlük ve hukuk talep eden Demokrasi, özgürlük ve hukuka asgari saygıyı ve itaati göstermelidir.
İfade ve kişi bölünemezlerdir!
لا اعبد ما تعبدون
|