Görmediğim Şeye İnanmam
Görmediğim Şeye İnanmam
İnkarcıların başta gelen iddialarından biride budur.bu iddia günümüze aristo dönemlerinden kalmadın.
Aristonun başyardımcısı Allah'a inanmadığını, çünkü onu görmediğini büyük düşünüre ifade ettiğide aldığı cevap şudur:
"Ah evladım, eğer aklın olsaydı, Allah'ı sana gösterebilirdim"
"Aman hocam, bunu en son söyleyecekolan sizsiniz"
"Neden?"
"benim akıllı olduğumu siz belirlediniz. o kadar öğrenciniz beni kendinize baş yardımcı olarak seçtiniz"
"Evet doğru, ama ben sana akıllısın derken senin aklını görmüş değilim. Ama yaptığın davranışlar, olaylara getirdiğin çözümler,problemleri kavramai yeteneğin bana senin akıllı olduğunu kanıtladı.Aklını gügemedim ama aklının esintileri bana varolduğunu ortaya koydu. Şu evreni bir gözlesene! Bütün bunları bir şuurlu zekanın var ettiğini görmüyormusun? Bu yüce aklı, elle tutarmış gibi hissetmiyor musun?"
Tarih,baş yardımcının Aristo'ya ne cvp verdiğini yazmıyor. Fakat akıllı bir cvp vermiş olsa idi Aristo'nunki gibi oda tarih sayfalarında yer almazmıydı?
Eğer o baş yardımcı bugün yaşıyor olsaydı, onu alpı boğaz koprusune goturur ve sorardık:
"Bak sayın baş yardımcı, aşağıda bir gemi hareket halinde. bunu acaba kim yönetiyor?"
"Tabii ki kaptan"
"Peki, sen kaptanı görebiliyor musun?"
"hayır!"
"O zaman nerden anladın gemiyi kaptanın yönettiğini?Onu gözlerinle görebiliyor musun?"
"Hayır, goremıyorum. ama geminin bir akıl tarafından yönetildiği ortada. iskeleye yanaşıyor. yolcuları ındırıyor. yeni yolcuların bınmesını beklıyor. sonra hareket edecegı zaman duduk calıyor. hareket ettıkten sonra uzerıne dogru bır baska gemı geldıgınde, manevra yapıyor ve ona carpmıyor. bu gemıyı kaptanın yonettıgı her halınden bellı. hemde akıllı bır kaptanın"
İşte o zaman Aristo'nun verdiği cevabı bir kez daha tekrarladık:
" Şu evreni bir gözlesene! Bütün bunları bir şuurlu zekanın var ettiğini görmüyormusun? Bu yüce aklı, elle tutarmış gibi hissetmiyor musun?"
|