Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 02-09-2009, 17:33
ulpian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ulpian ulpian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Standart Non-Teist olmak ve Siyasi Görüş

Forumda sıkça rastladığım bir tavırdan duyduğum rahatsızlıktan hareketle, bu konu hakkındaki tez ve argümanlarımı özetleyerek tartışmaya açmak istiyorum.
(Umarım kimse doğrudan şahsına bir eleştiri olarak almaz. Bahsettiğim tavrı forumu takip etmeye başladığımdan beri birçok farklı siyasi görüşü temsil eden non-teist arkadaşta saptadığımı zannediyorum).

=> Non-Teist yani ''Dinlerden Özgür'' olmakla herhangi bir siyasi çizgiye sahip olmak arasında hiçbir zorunlu mantıksal veya psikolojik bir ilişki yoktur!

Hergün bu forumdaki tartışmalardan da anlayabildiğimiz gibi, ''dinlerden özgür'' olanlar komünist, sosyalist, kelamist, sosyal-demokrat, liberal, muhafazakar, milliyetçi veya ırkçı olabilmektedir.

Dolayısıyla mevcut hükümet ve muhalefet partilerine olan bakışlarımız, Atatürk'ü değerlendirmemiz, Kürt meselesi, Ermeni meselesi, Kıbrıs meselesi gibi konulardaki görüşlerimiz ve genel olarak fert-toplum-devlet anlayışlarımız birbirinden tamamen farklı olabilir, olmalıdır da.

Fakat benim rahatsız olduğum mesele:

=> Bazı arkadaşların kendi siyasi görüşlerini ''Dinlerden Özgürlük'' adına savunmaları, somut tartışmalarda ''dinlerden özgür'' olmakla herhangi bir siyasi görüşe sahip olmak arasında ayırım yapmamaları ve hatta zaman zaman kendi siyasi görüşünde olmayan non-teist arkadaşları açık veya kapalı bir şekilde ''dinlerden özgür'' olmama zanı altında bırakmaları.

Herkesin şahsi gelişim süreci içerisinde siyasi/ideolojik görüşü ile dinlerden özgürleşmesi içiçe geçmiş olabilir.

Örneğin bir komünist arkadaş için, kendi benliğinde komünist olmakla non-teist olmak birbirinin mantıksal sonucu olarak tecelli etmiş olabilir.

Veya ulusalcı/kemalist bir arkadaş için onun siyaset ve laiklik hakkındaki görüşleri ile dinlerden özgür oluşu aynı madalyonun sadece iki ayrı yüzü olabilir.

Örneğin bende de hümanist/liberal/özgürlükçü olmam İslam'dan kurtulmamın asli sebebiydi. Benim de dine olan bakışımı hümanist/özgürlükçü çizgim belirlemekte.

Fakat kendi benliklerimizde, siyasi görüşümüzle non-teist oluşumuz içiçe geçmiş olsa da, objektif düzlemde bunları ayrıştıracak entelektüel gayreti göstermeliyiz.

=> Hiçbirimizin kendi siyasi görüşünü, ''Dinlerden Özgürlük'' adına, ''dinlerden özgür'' olmanın bir şartı veya zorunlu sonucu şeklinde sunmaya/dayatmaya hakkı yok!

Eğer bu sitenin (tüzüğünün ilk maddelerinde belirtilen) amaçları doğrultusunda ortak hizmet vereceksek, hemfikir olduğumuz alanlarda (Dinlerden Özgürlük alanında) daha çok yoğunlaşmayı, ve ayrıştığımız alanları (siyasi alanları) daha çok arka planda tutabilmeyi başarmalıyız, diye düşünüyorum.

Örneğin ''hayvanları koruma derneği''nde aktif olsam, oradaki insanlarla siyasi görüşleri ne olursa olsun ''hayvanları koruma'' amacı etrafında ortak hareket etmek isterim. Diğer üyelerin hangi dinden oldukları, şeriatçı mı, ırkçı mı, bölücü mü oldukları beni ilgilendirmez, çünkü zaten bu konular gündeme gelmedikçe haberim bile olmaz, ortakça hayvanları koruma uğrunda emek veririz, o kadar.

Aynı şekilde ''tarihi eserlerin muhafazası'', ''yetim çocukları koruma'' veya ''depremzedelere yardım'' amacıyla bir araya gelmiş insanların da, sadece bu amaçlar uğrunda hizmet vermeleri daha mantıklı olur.

''Dinlerden Özgürlük'' bu saydığım amaç ve hedeflerden şüphesiz daha geniş ve belki de daha önemli bir alandır. Ama neticede sadece BİR alandır. Bu ortak amaç için bir araya gelmiş insanların, bu ortak platformda enerjilerini bu amaçla doğrudan ilgisi olmayan konularda fazlaca harcamalarını biraz israf olarak görüyorum. Her topluluk, her dernek HER ALANDA bir şey söylemek zorunda DEĞİLDİR!

Siyaseten ayrıştığımız noktalarda bunca zaman kaybetmektense, bizi bu forumda bir araya getiren ortak hedef uğrunda daha verimli olmaya çalışmamızın daha uygun olacağını düşünüyorum.

Ama madem bu forumda politik konular da konuşuluyor, tartışılıyor, o halde en azından herkesten ricam: Kimsenin kendi siyasi görüşünü ''Dinlerden Özgür''lüğün bir şartı olarak sunmaması.

saygılarımla

Önerilen Siteler