Re: Hıristiyan ne demektir??
Hristiyanlara göre Teslis:
Baba Allah + Oğul Allah + Kutsal Ruh Allah = Üçlü bir Allah
Hristiyanlara göre Kutsal Ruh:
Üçlü Tanrı'dan biri.
Ama, bütün Hristiyanlar için bu böyle değildir. Bazıları için Kitabı Mukaddes'te bu şu şekildedir:
Baba Allah = Yehova (Tek gerçek Tanrı, Yaratıcı)
Kutsal Ruh = Yehova'nın faal kuvveti (Kutsal ruh bir kişi değildir. Tanrı'ya bağlı bir kuvvettir; Tanrı bir şey yapmak istediğinde bu gücünü gönderir ve yapar.)
Oğul = Mikail/Mikael (Baş melek, Tanrı'nın yarattıklarının ilki, yeryüzüne geldiğinde İsa, dirildiğinde gene Mikail/Mikael'dir. Oğul Allah ifadesi tam doğru değildir. Aslında Tanrısal ya da Tanrı benzeri olarak geçen söz bazı çevirilerde Yuhanna 1:1'de "Söz Tanrı'ydı" diye geçer. Bunun detayı dilbilgisi kurallarındaki artikelle ilgili bir durumdur. Bazı çeviriler bu nedenle Söz Tanrısaldı, Tanrı gibi, Tanrı benzeri diye çevirmişlerdir.
(Söz = sözcü, Tanrı adına konuşma yetkisine sahip olarak Başmelek Mikael > İsa)
Tanrı-Allah ifadesi de İbranicede el-oah = il-oah sözcüğünden gelir. İl ve el telaffuz farkıdır ve al olarak ta söylenebilir.
el = güç
il = güç
el-oah = güçlü olan
il-oah = güçlü olan
İl-oah -> İlah
El-oah -> Allah
Örnekler: İl-ya (İlyas),
İsma-il/el = Allah işitir (anlamı)
Mika-il/el = Kim Allah gibidir? (anlamı)
Cebra-il/el = *Tanrı'nın zorlusu (cebr -> Allah'ın güçlüsü-melek)
"Onlardan bir taş atımı kadar uzaklaştı ve diz çökerek şöyle dua etti: "Baba, senin isteğine uygunsa, bu kaseyi" benden uzaklaştır. Yine de benim değil, senin istediğin olsun." -Luka 22:41-42
"Size, 'Gidiyorum, ama yanınıza döneceğim' dediğimi işittiniz. Beni sevseydiniz, Baba'ya gideceğim için sevinirdiniz. Çünkü Baba benden üstündür." -Yuhanna 14: 28
|