Asur araştırmaları çerçevesinde yapılan Mari kazılarında M.Ö 1700 yıllarına endekslenen Tanrı bildirilerini içeren mektuplar bulundu. Bu bildirileri alanlara
apilu deniyordu. (Yahudilerdeki peygambere benziyor) Yani apilu'lar tanrıdan bildiriyi alıp mektupla krala bildiriyorlar. Örneğin bir mektupta Triqa'nın tanrısı Dagan'ın, kralın Benyaminleri yeneceğini bildirdiğini söylüyor. Diğer bir mektuba göre, Tanrı gelecek ayın on dordünde ölen krallarının ruhu için, kralın kurban yapmasını istemiş. Bir başka mektupta Kallasu şehrinin tanrısı Akad, bazı özel hayvanları kurban olarak göndermesini istiyor. Tanrı Akad, Kral'ı dizleri üzerine kaldırıp babasının tahtına oturttuğunu, ona yerler verdiğini söyleyerek, eğer kurbanları göndermezse "Tahtın, şehrin ve toprağın efendisi benim, ona ne verdimse geri alırım" diyor. "Eğer isteklerimi yerine getirirse, ona, taht üzerine taht, toprak üzerine toprak, şehir üstüne şehir, doğu ve batıdaki ülkeleri vereceğim diyor. Ayrıca Kral, Mari'de otururken ona kadın ve erkek
apilu'larla haber gönderdiğini söylüyor.
Eğer haber gönderen tanrıça ise, haberi kadın alıyor. Bunlara ise
apiltu deniyor.
Buna benzer bir Tanrı bildirisi, Asur Kralı Sanharip'in katlinden sonra (İÖ 681) taht kavgaları arasında onun yerine geçen Asarhadon'a, Aşk Tanrıçası İştar tarafından bir
apiltu (Kadın peygamber) aracılığıyla gönderilmiş. Bunda şöyle yazıyor:
"Ben Arbela İştar'ıyım, Ey Asarhadon! Asur'da, Nineve'de, Kalah ve Arbela'da uzun zamanlara, sonsuz yıllara kadar benim kralım Asarhadon'u koruyacağım. Uzun zamanlara sonsuz yıllara kadar tahtını göğün altında kurdum. Onu altın bir çivi ile göğe bağladım. Elmasların ışığı ile Asarhadon'u ışıklandırdım."
İştardan gelen bu mektubu okuyunca aklıma Tevrat ve Kuran geldi. Ne kadar çok benziyor. Tek farkı çok kısa olması. Ve mektubun sahibi tanrıça İştar:
Kaynak: G. Ernst Wright, Biblical Archeology, s.97 aktaran: Muazzez Ilmiye Çığ, İbrahim Peygamber, s.118