Allah atamayacağı bir taş yaratabilir mi?
Daha öncede belirttiğim üzere konu eski olabilir ama açıklama yeni!
Bu sorunun yanıtı aslında çok basittir. Ancak konu hep bir ucundan tutulduğundan dinsizler kendini haklı zannederek: Eğer yaratamaz dersdeniz "hani her şeye gücü yeterdi". Yok eğer "tabi yaratır" derseniz de o zaman yine "bir taşı atamayan nasıl herşeye gücü yeter" cevabını cebine koymuş olmanın verdiği çocuksu mutluluğunu yaşarlar.Peki ne kadar haklılar! Bir bakalım.
Aslında hem Allah'ın yaratmış olduğu ve aynı zamanda atamadığı taşları görmek hiçde zor değildir. Hatta yeryüzü Allah'ın atamadığı taşlarla doludur.
Bu yazıyı okuyan herhangi biri kendi kendine ordan oraya atlayıp zıplayan bir taş gördü mü bilmem. Ancak ben ne gördüm ne de bunu iddia eden bir argüman buldum.Öyle ise Allah'ın taşı toprağı oyana buyana savurmadığı açıktır.
Ancak bu Allah'ın Herşeye Gücü Yeten olmadığını göstermez.Bunun nedeni Allah'ın sıfatlarında gizlidir. Allah'ın sınırlarını yine Allah belirler. Ezcümle Allah kendi yarattığı kurallar sistematiğini kendisi ihlal etmez.Bu ise onun için bir kudretsizliğinin değil Kudret'inin mutlakiyetinin kanıtıdır.
Kuranda bulunan; Allah size rahmet etmeyi kendisine farz kıldı manasındaki ayet; Allah'ın kendisini kendisi ile sınırlandırmasına bir örnektir. Yani Allah Rahmet sıfatıyla onu ilgilendiren konulara müteveccih iken, Kahhar (kahredici) sıfatıylada onu ilgilendiren konulara müteveccihtir. İstediğini diğeri üstün kılmak da onun elindedir.
Örnek: Bir Devlet düşünün ki; kendi koyduğu kanunları çiğneyemesin. Bu durum bu devletin kudretsizliğini mi yoksa kudretini mi gösterir? Elbeteki bu örnek konuyu tam açıklayamaz ama bir kıyas yapmamız için uygun bir örnek sayılır.
Acizane fikrim bu. Yorum okuyucunun.
|