allah sahtekarlık yapar mı...!
sad 44."Ve eline bir deste (sap) al, böylece onunla vur ve andını bozma." Gerçekten, Biz onu sabredici bulduk. O, ne güzel kuldu. Çünkü o, (daima Allah'a) yönelip-dönen biriydi.
bu ayetin siyak ve sibakı ayetin kendisiyle tamamen alakasız.başka surelerde bu ayetle ilintili ayetler olup olmadığını da araştıramadım.
ayetin tefsiri olabilecek hadislere rastlamadım.
ayetin tefsirinde büyük ihtimalle ayet tekil olarak mantık yürütülmek suretiyle tefsir edilmiş.
bir kaç tefsirde (elmalılı,taberi) birbirine benzer şu meyanda açıklamalar var.
anlaşılan o ki; eyüp karısına yüz sopa vurmaya yemin ediyor.ancak bu yeminini de bir şekilde karar değiştirdiği için tutmak istemiyor.
gerçi kefaret ödemek suretiyle yemini de bozabilir, ancak allah yemini bozmasını istemiyor.
ya ne öneriyor; eline bir deste (sap) al onunla vur diyor.
eyüpün aklına gelmeyen şeytanlık allahın aklına geliyor.
şimdi sormak lazım; allah 5-10 koyun yaratıverseydi hemen oracıkta, bunları eyüpe hediye etseydi, eyüp de bunları kefaret niyetine infak etseydi ne olurdu.
böyle tatlı su kurnazlığı yapmaya gerek kalmazdı değil mi.
o halde neden yapıldı bu kurnazlık.
belki de allah yaratamıyor.yaratmaktan aciz.
ya da belki de yaratmak yerine böyle kurnazlıklar daha kolayına geliyor.
ya da kurnazlıkla kendi koyduğu şeriata nasıl takla attırılacağını da sevgili kullarına öğretip bir nevi kıyak geçiyor.
ya da allah olmadığına göre; bu fesatlıklar allahın dilinden ama aslında onu yaratan insanların kafasından çıkıyor.
ben bunlardan hangisi gerçeğe daha yakın diye bir şey söylemiyor ve yorumu size bırakıyorum.
|