Yusuf 76 ulayu 77nci ayetlerini peşpeşe okuyunca anlaşılıyor ki Yusuf, Kral'ın su kabını özkardeşinin heybesinden (min viai ahihi) çıkarmasına karşın, özkardeşinin bir hırsız olduğunu (bu suçu Bünyamin'e kendisi atıyor), kervan yolcuları öğrenmesinler diye susmuştur. Böylece Yusuf, kardeşleri tarafından tanınmayıp, o kardeşlerini tanımış, ulayu kardeşi Bünyamin'in Mısırdan çıkmasını, Bünyaminin üzerine bir hırsızlık suçunu atarak önlemiştir.
Yusuf
70: Artık onların yükünü hazırladığı zaman su kabını, kardeşinin yükünün içine koydu. Sonra seslenen kişi: "Ey kafile, muhakkak ki; siz gerçekten hırsızlarsınız" diye seslendi.
Yusuf
76: Bunun üzerine Yusuf, kardeşinin yükünden önce onların/öteki kişilerin yüklerini aramaya başladı. Sonra, su kabını kardeşinin yükünden çıkardı. İşte biz Yusuf’a böyle bir tasarı öğrettik.
Tanrının öğrettiği bir tasarı da olsa, kervan hırsızlığı ağır bir suçtur. Dönemin kervancılığının, günümüzün tecimsel (ticari) işletmelerine ilişkin bir önemi vardır. Öz kardeş dahi olsa bunu bile bile gizlemekle Yusuf, tasarladığı bu suça ortaklık da etmiş oluyor. Bu durum biraz beyaz yalan adıyla anılan bir şeye benziyor. Asıl suçlu Yusuf mudur diye sorsak, ben; evet Yusuf'dur derim. Çünkü aklına koymuş bir kere, Mısır'a varmadan Bünyamin'e kendisini tanıtmayacak.
Yusuf
77: Dediler ki:"Eğer o çalmışsa, daha önce onun bir kardeşi (Bünyamin’in kardeşi Yusuf) de çalmıştı.” Yusuf, bunu içinde sakladı ve onlara belli etmedi.
Yusuf
78:Onlar,Yusuf’a dedi: "Ey güçlü vezir! Bunun (Bünyamin’in) çok yaşlı bir babası (Yakup) var. Onun yerine bizden birini alıkoy. Şüphesiz biz senin iyilik edenlerden olduğunu görüyoruz" dediler.
Yani bu hırsızlık tasarısı Yusuf un, kendisini mısır kralı olarak tanıtma amacıyla, kendisi tarafından anık(hazır)lanmıştır. Sırf önemli biri olduğunun tadını çıkarmak için mi yapmıştır bunu bilemeyeceğim, çünkü bu birazda günaysal (tarihi) veri gerektirir. Ben burada Yusuf peygamberin eylemlerinden, kendisinin egoist/bencil bir kişilik sergilediğinin çıkarımını yaptım. Ancak görüyorum ki peygamberlerin toplumlara kötü örnek olduklarının sonucuna varmasınlar diye, Türkçe çevirmenler ulayu kur'an yorumcuları bu ayetlerin (Yusuf 70-78) yorumunu, Türk ulusuna tam anlatmıyorlar. Biz Türkler, arıştırmacı kişiler olup bunun üstesinden kişisel çabalarımızla gelmeliyiz.
Uğrola