Yaşam keyifli bir eylem midir yoksa sıkıntılı mı?
Yaşama öznel bir içerik verecek olursak genel anlamda yaşam keyifli midir sıkıntı verici midir? Bu iki kavramdan hangisi yaşamı tanımlamada bize yardımcı olur.
Yoksa bunları yaşam içi süreçler mi belirler?
Hiç bir canlı kendi isteği ve iradesi ile dünyaya gelmez bu elinde değildir ancak yeni bir yaşam yaratmak elindedir. Kendi yaşamını yaratamaz ama yeni yaşamlar yaratabilir. Canlıların kendilerini kopyalama yavrulama özellikleri vardır. Tesadüfen başımıza konan bu talih kuşu (yaşam) kurtulunması gereken bir durum mu yoksa arzu edilecek bir durum mu?
Sorgulamak istediğim; yaşamın Ahmet'e ya da Mehmet'e göre nasıl olduğu değil bilimsel, biyolojik olarak genel anlamda durumunu aydınlığa kavuşturmak. Kişiye göre olsa, Ahmet ölümsüz sonsuz yaşam isterken Mehmet'in bir saniye bile yaşamaya tahammülü yoktur intihar etmeyi düşünüyordur. Ancak özel değil de genel anlamda yaşam beğenilen bir eylem midir, bu konuda bilimsel bir araştırma yapılabilir mi? Kısacası yaşam en saf en doğal haliyle genel anlamda nasıl bir duygu verir.
|