“Aleviliğe tarif vermeyi bırakıp zorunlu din dersini kaldırın”
AKP’nin yapmış olduğu Alevi çalıştayları sonucunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına Alevilik de girdi. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Önder Aydın, karara tepki gösterdi.
2011-2012 Eğitim Öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala Aleviliğinde Din dersi kapsamında müfredata girdiği haberi dün basına yanmıştı. PSAKD Yönetim Kurulu üyesi Önder Aydın konuya ilişkin, dernek olarak din derslerinin kaldırılmasını savunduklarını ve bu adımın Aleviliği bir kalıba sokmak anlamına geldiğini söyledi.
Kimseye danışılmadan oluşturuldu
Kitaplar konusunda henüz bir fikirleri olmadığını belirten Aydın, henüz ders yılı başlamadığı için ne tür bir içerik olduğu konusunda bir bilgileri olmadığını söyledi. Bu adımın yapılan Alevi Çalıştaylarının bir sonucu olduğunu belirten Aydın, Aleviliğin tarifi konusunda kimseye danışmadan bir şablon çizilmek istendiğini dile getirdi.
Bu adım ayrımlara yol açar
Atılan adımın okullarda öğrenciler arasında bir ayrıma yol açma tehlikesi barındırdığını belirten Aydın, “Örneğin 30 öğrencili bir sınıfta 20 Sünni 10 Alevi öğrenci arasında ayrım tohumu da bu içerikle atılabilir” dedi. Öğrencilerin kendi inançlarını karşı karşıya getirmesini sağlayacak bu adıma karşı olduklarını belirten Aydın, Aleviliğe bir tarif verme uğraşından vazgeçilmesini istedi.
Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak kuruluşlarından beri zorunlu din derslerine karşı olduklarını belirten Aydın, inançlara şekil ve verme inanç dayatma girişimlerinden uzak durulması için bunu yıllardır savunduklarını söyledi. Alevilerin kendi inançlarını kendilerinin öğrenmesinin yeterli olduğunu vurgulayan Aydın, okullarda hükümetin şekil verdiği Aleviliğin anlatılmasına karşı olduklarını ifade etti.
(soL – Haber Merkezi)
Sürekli olan din derslerinin kaldırılması isteği her fırsatta tekrarlanıyor ve tekrarlanmaya devam edicektir, ta ki zorunlu din dersleri kaldırılcaya kadar!
|