Kendi çapımda yeni bir proje başlatıyorum. Bu projemin amacı bugünkü bilimsel bulgular ışığında yanlış, tutarsız, saçma olduğunu saptadığım kuran ayetlerini yazıp, tesbit ettiğim sorunu, çözümü ve yeni kuran metnini yazacağım.
Bakara 23:
|
Eğer kulumuza indirdiklerimizden herhangi bir şüpheye düşüyorsanız, haydi onun benzeri bir sûre getirin, eğer iddianızda doğru iseniz Allah’tan gayri şahitlerinizi (yardımcılarınızı) da çağırın.
|
Evet getiriyorum hatta benzerini değil daha iyisini getiriyorum, içindeki binlerce yıllık sınırlı bilim anlayışını ortaya çıkararak.
865-925 yıllarında yaşamış Fars bilgin Muhammed Ibn Zekeriya el-Razi'nin de bu ayetle ilgili olarak dediği üzre:
|
Kanıtlanan mucizelerin olduğunu söylüyor ve Kur'an'ı gösterip diyorsun ki <<Kim inkar ederse bırakın benzer bir tane yaratsın>> Hakikaten binlerce benzerini yapmalıyız. Meseleleri daha sade bir şekilde dile getiren hatiplerin çalışmalarından, ikna edici konuşmacılardan ve yiğit şairlerden.Onlar ki anlamı daha iyi aktarırlar ve uyaklı nesireleri daha iyi ölçüdedir. Tanrı aşkına söylediklerin bizi şaşırtıyor! Kalmış antik mitleri tekrar ederken birçok çelişkiye düşüyor ve hiçbir işe yarar bilgi ya da açıklama içermeyen bir çalışmadan söz ediyorsun, ardından <<Benzer bir mucize yaratsınlar>> mı diyorsun?
|
Sonra bunları tek tek birleştirip bir video hazırlayacağım. Adını da Kuran'ın yeni sürümü, geliştirilip, hataları giderilmiş ve güncellenmiş versiyonu anlamına gelen "
Kuran 2.0" koyacağım. Bildiğiniz gibi daha önce başarılmamış birşey de değil bu. Geçmişten hatırlayacağınız üzre The True Furqan projesi ile daha insancıl bir kitap çoktan yaratılmıştı. Benimkisiyse sadece bilimsel çarpıklıkları ayıklamak. Ahlaki açıdan tatmin edici olmayan kadınlara az miras bırakılması, hırsızların rehabilitesi yerine ellerinin kesilmesi, aldatan eşlerin boşanması yerine orta yerde kamçılanması, köleliğin kaldırılmasına telkin edilmemesi, dinden ayrılanların idam edilmesi (irtidad) gibi yerlere değinmeyeceğim.
Düzeltilmesi veya ekleyip/çıkarılması gereken bir durum olabilir diye öncelikle burada sizlerle paylaşmak istedim. Eksiklikleri varsa yanlışlıkları göstermenizi istiyorum.
Şimdilik ilk 3 "geliştirilmiş ayet"i

ekliyorum.
ALAK
Kur’an 96/2:
(Elmalılı Hamdi Yazır)
İnsanı bir alaktan yarattı
(Diyanet İşleri)
O, insanı pıhtılaşmış kandan (alak’tan) yarattı.
Sorun:
Bu ayetin dediğine göre insanın embriyonik gelişim süreci “Alak” adında bir aşama içerir. Bu kelime ya bir kan pıhtısı ya da yapışan bir şey anlamına gelir.
Açıkça görüldüğü üzre bu, eril sıvılar (meni) ile dişil sıvıların (adet kanı) karışıp insanları oluşturduğu zannedilen zamandan kalma sık karşılaşılan bir kavram yanılgısıdır.
Binlerce yıl önce, Yunan filozof Aristo tarafından kan pıhtısı tavuk embriyosunun da ilk aşaması olarak tanımlanmıştı ve insanlar için de aynı şeyin geçerli olduğu sanılmıştı. Görüyoruz ki o çağın sınırlı ve yanlış bilgisi direk Kur’an’da yer bulmuş.
Çözüm:
“Alaka” kelimesini “görünmeyen yumurta” kelimeleriyle değiştir.
Yeni metin:
İnsanı görünmeyen yumurtadan yarattı.
GÜNDÜZÜ ÖRTEN GECE
Kur’an 91/4:
(Ömer Nasuhi Bilmen)
Ve güneşi örtüp ışıklığını gideren geceye.
(Diyanet vakfı)
Onu örttüğünde geceye
(Elmalılı Hamdi Yazır)
Ve geceye: Sararken onu
Sorun: Bu ayet diyor ki gece gündüzü örter ki bu yanlıştır. Gece ışığın yokluğudur, ışığı örten, onu gizleyen bir nesne değildir.
Çözüm: Dizgeyi ışığın eksikliğini belirtecek şekilde değiştirmek.
Yeni metin:
Gündüzü bitiren geceye
GÜNEŞİ TAKİP EDEN AY
Kur’an 91/1-2:
(Diyanet Vaktfı)
Güneşe ve kuşluk vaktindeki aydınlığına;
Güneşi takip ettiğinde Ay’a...
(Diyanet İşleri)
Güneşe ve onun ışığına;
Ardından gelmekte olan aya..
Sorun:
Bu ayet kelimenin tam anlamıyla ayın güneşi takip ettiğini söylüyor. Bu bize dünyayı herşeyin merkezinde sayan ve güneşle ayın dünyanın etrafında döndüğünü söyleyen jeosentrik evreni işaret ediyor.
Ibn Kathir’in bir hadisi bu ayetin güneş battıktan sonra çıkan hilal şeklindeki ayı kastettiğini söyler.
Çözüm: Özellikle hilal şeklindeki ayı kestettiğini belirt.
Yeni metin:
Güneşe ve onun ışığına;
Ardından gelmekte olanHilal şeklindeki aya.