Allahın tahtına etki eden yerçekimi kuvveti
HAKKA 17 - Melekler onun (göğün) etrafındadır. O gün Rabbinin arşını, bunların da üstünde sekiz (melek) yüklenir.
Arş demek Arapça taht demektir. Yusuf suresi ayet 100'deki Yusuf'un tahtından bahseden ayetin orijinalinde arş yazar.
Ama asıl konu şu. Bu Allah'ın tahtı görüldüğü gibi taşınan birşey. Taşımak eylemi yerçekimine karşı yapılır. Yani tutup kaldırmazsan yerde durur. Bu yüzden taşıma eylemi yapılır.
O halde Allahın tahtına yerçekimi kuvvetini etki eden gökcismi hangisidir? Her gökcisminin kendi yerçekimi gücü vardır. Burada bahsedilen dünya gezegeni ise, o halde Allahın tahtı dünyadan küçük demektir. Allah da bu tahta oturup sığabildiğine göre kendisi de dünyadan küçüktür.
Bu sekiz melek ya uçarak ya da ayakları yerde olarak Allahın tahtını taşıyacaklar. Her halükarda tahtı tutmaları dünyanın yerçekimine karşı onun yere düşmesini ya da yerde durmasını engellemek içindir.
Newton öncesi yerçekimi anlayışına göre cisimleri çeken büyük kütleli cisimler değildir. Maddi cisimler doğal olarak "aşağı" gitmek ister. Ruh "yukarı" gitmek ister. Kainatta mutlak aşağı ve yukarı yönler vardır. Bu Aristo'da en kapsamlı şekliyle formüle edilmiştir. Bu ayetleri bu gerçeğin ışığında da görmek gerekir.
|