Gavur İcadı Gerçeği
Merhaba arkadaşlar,
Yüzyıllarca müslümanlar hristiyanların ve yahudilerin ürettiklerini kötülemişler. Bunlar "gavur icadıdır, kullanmayalım" demişler. Acaba bunu neye dayanarak söylemişlerdir? Hep mollalarla
dalga geçer, niye dini çarpıtıyorlar derdik. Bir kaç meal okuduktan sonra galiba bu mollaların söyledikleri doğru dedim.
Şimdi ilgili ayetin meallerine bakalım.
DİYANET MEALİ
5/63. Bunları, din adamları ve bilginler günah söz söylemekten ve haram yemekten sakındırsalardı ya! Yapmakta oldukları şey ne kötüdür!
Y.NURİ ÖZTÜRK
5/63. * Ruhbanları ve hahamları onları, günah oluşturan sözlerinden, haram yemekten alıkoysalardı olmaz mıydı? Ne kötüdür onların sınaat/teknoloji olarak üretmekte oldukları.
Aslında ben Yaşar N. Öztürk'ün bu mealine takıldım. Neden diğerleri öyle demiyor da burada tam anlamıyla "teknolojileri kötülüyor"?
E.HAMDİ YAZIR
5/63. Bari Allah dostları ve bilginleri, onları yalan söylemekten ve haram yemekten alıkoysaydılar. Ne kötü bir sanata alışmışlar!
MUHAMMED ESED
5/63. Neden onların din adamları ve hahamları (80) onları günahkarca iddialardan ve her türlü kötülüğe saplanmaktan alıkoymadılar? Ortaya koydukları şey ne kötüdür!
80 - Beğavî'ye göre rabbâniyyûn (din adamları -bkz. sure 3, not 62), bu bağlamda, Hristiyanların ruhanî liderlerini; ahbâr ise Yahudi alimlerini ("rabbiler") temsil eder. "Kötülüğe saplanma" konusunda bkz. yukarıdaki 54. not.
SUAT YILDIRIM
63. * Bari, onların mürşitleri ve fakihleri onların günah olan şeyler söylemelerini ve haram yemelerini önleselerdi ya! Ama heyhât! Bunların yaptıkları da, ayrıca bir çirkin!
bir de ingilizceleri verelim:
A. YUSUF ALİ
5/63. Why do not the rabbis and the doctors of Law forbid them from their (habit of) uttering sinful words and eating things forbidden? Evil indeed are their works.
BY M.H. SHAKIR
5/63. * Why do not the learned men and the doctors of law prohibit them from their speaking of what is sinful and their eating of what is unlawfully acquired? Certainly evil is that which they work.
Ayeti yanlış yorumlamadıysam, Kuran "gavur icadı kullanma" diyor.
Muhammed böyle bir ayet koyarak ne kadar büyük bir yanlış yaptığının farkında değil. Çünkü müslümanları yüzyıllarca geri bırakmıştır.
Yoksa ben mi yanlış yorumladım?
Yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar...
|