Kuran'da haram gıdaların temel olarak sıralandığı 4 ayet var.
|
Bakara, 173:
Allah, size ANCAK leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.
Enam, 145:
De ki: "Bana vahyolunan Kur'an'da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah'tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvanDAN BAŞKA, HARAM KILINMIŞ BİR ŞEY BULAMIYORUM. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir." Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir.
Nahl, 115:
Allah size ANCAK leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa şüphesiz ki Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.
|
Bu ayetlerin üçünde, haram sayılan gıdaların sadece bunlar olduğu söyleniyor. Ve bu sayılanlardan başka da haram gıda olmadığı vurgulanıyor. Bunların içinde
içki yasağı yok.
|
Maide, 3:
Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan, (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç; boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar, bir de fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. İşte bütün bunlar fısk (Allah'a itaatten kopmak)tır. Bugün kafirler dininizden (onu yok etmekten) ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı seçtim. Kim şiddetli açlık durumunda zorda kalır, günaha meyletmeksizin (haram etlerden) yerse şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
|
Burada da
içki yasağı yok.
Eğer
Allah'tan başka ilah yoktur derseniz, Allah'tan başka ilah olamaz. Demek ki,
...dan başka haram gıda yoktur derseniz, o sayılanlardan başka haram gıda da olamaz.
|
Bakara, 173:
Allah, size ANCAK ...haram kıldı.
İnnemâ harrame aleykumul meytete ved deme ve lahmel hınzîri ve mâ uhille bihî li gayrillâh(gayrillâhi), fe menidturra gayra bâgin ve lâ âdin fe lâ isme aleyh(aleyhi), innallâhe gafûrun rahîm(rahîmun).
|
|
Enam, 145:
De ki: "Bana vahyolunan Kur'an'da ...DAN BAŞKA, HARAM KILINMIŞ BİR ŞEY BULAMIYORUM.
Kul lâ ecidu fî mâ ûhiye ileyye muharremen alâ tâimin yat’amuhu illâ en yekûne meyteten ev demen mesfûhan ev lâhme hinzîrin fe innehu ricsun ev fıskan uhille li gayrillâhi bih(bihî), fe menidturra gayre bâgın ve lâ âdin fe inne rabbeke gafûrun rahîm(rahîmun).
|
|
Nahl, 115:
Allah size ANCAK ...haram kıldı.
İnnemâ harreme aleykumul meytete veddeme ve lahmel hınzîri ve mâ uhılle li gayrillâhi bih(bihî), fe menıdturra gayre bâgın ve lâ âdin fe innallâhe gafûrun rahîm(rahîmun).
|
innemâ : ancak, sadece
lâ ecidu : bulmuyorum, bulamıyorum
illâ : başka, hariç, ...'den başka
Buna göre, haram olan gıdalar sadece 4 sınıftır.
- Leş
- Kan
- Domuz eti
- Allah'tan başkası adına kesilen hayvan
Buna rağmen,
pis olan şeyler de haram olarak belirtiliyor.
|
Araf, 157:
Onlar, yanlarındaki Tevrat'ta ve İncil'de yazılı buldukları Resûle, o ümmî peygambere uyan kimselerdir. O, onlara iyiliği emreder, onları kötülükten alıkoyar. Onlara iyi ve temiz şeyleri helal, kötü ve pis şeyleri haram kılar. Üzerlerindeki ağır yükleri ve zincirleri kaldırır. Ona iman edenler, ona saygı gösterenler, ona yardım edenler ve ona indirilen nura (Kur'an'a) uyanlar var ya, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.
|
İçki de
pis olarak tasvir ediliyor.
|
Maide, 90:
Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.
|
Bu durumda
içkinin de haram olması lazım. Peki haram gıdaların sayıldığı ayetlerde bu neden belirtilmemiş? O halde iki ihtimal var:
1) İslam'da içki tam olarak haram değildir, sadece sarhoşken namaza yaklaşılamaz. Sarhoşluk vermeyecek kadar içki içmek caizdir.
2) Bu ayetlerde çelişki vardır.
Nedir fikirleriniz?