Re: Sitenin Adalet Anlayışı Nasıl Olmalı?
Sitemiz bir taraf mıdır ?
Evet taraftır .Dinsel tüm dogmalar karşısında aklın,bilimin aydınlığına inanan bir taraftır.
Bu sitede dinsel “kutsallıkların” tamamı mercek altındadır ,araştırılacak ,eleştirilecek
didik didik edilecektir .Forumlar bu çabanın yürütüldüğü “şimdilik “ tek araçtır. Forumlarda
bilgi üretmenin ,araştırmanın,emek vermenin yöntemi ;tartışmaktır..
Kiminle tartışılacaktır ?
Karşısında olduğumuz *dinsel düşünüşün savunucuları ile...
Sizin fikirlerinize karşı çıkan kimse olmadığı zaman kendinizi geliştirebilir misiniz ?
Herkesin aynı, veya benzer düşüncelerde olduğu ortamlar *düşünsel üretimin azaldığı
giderek yok olduğu ortamlar değil midir ?
“Yüz çiçek açsın,bin fikir yarışsın” Ama bu yarış nasıl olmalı ?
Bir dönem forum yöneticiliği yaptım. En büyük sorunum fikirlerin bittiği yerde kişisel
sataşmaları , giderek küfürleşmeleri önleme çabası oldu.
Sohbet odasında ilk banladığım kişi bir ateistti. Kimseye şirin görünmek gibi bir derdim
yok ama aklın ve bilimin aydınlığına inanan bir insan olma derdim var. O arkadaş sohbet
ortamında hiç bir düşünsel faaliyeti olmadan ,hiç bir fikir ileri sürmeden ,slogan ve küfürlerle
kendini ifade ediyordu...
Eğer istediğimiz “teorik” yetkinlikle donatılmış ,karşı olduğu düşünceleri en az savunucuları
kadar bilen bir STK olmak ise forumlarda “belli” bir “edep” çizgisini oturmak zorundasınız.
Aksi durumda forumlar bilgi paylaşımının, yeni şeyler öğrenebilmenin bir aracı olmaktan
çıkıp kim daha iyi küfür ediyor platformuna dönüşür. Bazen başka forumları dolaşıyorum.
İlginç olan islami forumlarda bile mezhep veya düşünsel farklar nedeniyle *küfürlerin
havada uçuyor olması. Bu site giderek diğerlerinden farklılaşıyor..Akla kara aynı ortamda
bulunup (ki bu sanal olmanın avantajıdır) küfür etmeden bilgi paylaşımını, tartışmayı
başarabilecek gibi görünüyor.
Türkçe oldukça zengin bir dil..
Ayçiçeğine kimi yörelerde günebakan, kimi yörelerde gündöndü diyorlar..
Kelimeleri seçerken biraz özen göstermenin yazının gücünü, vurgusunu değiştirmeden
aynı etkiyi yaratabileceğini düşünüyorum.
Sadece özen göstermek yeterli...
İnsani olan her şey kabûlüm.
|