Ìslam gnostiklikten dogmus olabilir mi?
zeitgeist belgeseli disinda yaziyorum bunu. zeitgeist izleyip galeyana gelen biri degilim. orda iddia edilenler zaten taaaa 16-17.yy da iddia edilmisti.
ben tevrat ve incil in uydurulmus, antik kitaplar oldugunu dusunmuyorum. ozellikle sistematik bir sekilde sembolizmle yazilmis kitaplar.en onemlisi ise diger mitolojilerdeki tanrilari tarihsellestirip hikayelestirmeleri. musa nin hikayesi,isa nin hikayesi, meryem ve daha onlarca hikaye bircok tanrinin hikayesine benziyor.
gnostisizm, antik mısır ezoterizmini, antik yunan ezoterizmini (platon, pisagor), ibrani geleneklerini, zerdüştçülüğü, bazı doğu geleneklerini ve dinlerini, hıristiyanlığı eklektik bir tutumla sentezleyen, birçok tarikâtın benimsediği mistik felsefeye verilen genel addır.
gnostiszm in tanimini da ekledim.
aynisi islam ve hz muhammed icin de olmus olabilir mi diye dusunuyorum.hz muhammed in hikayesi de hz musa dan esintiler tasiyor ve sembolizmle dolu. mesela hz muhammed in ilk vahyini aldigi 40 yasi sembolik bir sayi,hz musa da 40 yasinda almisti ilk vahyini. mesela kirk sayisi uzerine kuran da vurgu var, hadislerde de vurgu var.
Ne dusunuyorsunuz bu konuda?
|