Dialectics´isimli üyeden Alıntı
Her insanın iki kolu, iki gözü, bir burnu olması ortak özellik değil mi? Beyinlerimizdeki nöron hücreleri, görme bölgesi, amigdalası, korteksi ortak özellik oluyor da "nedensellik" algısını oluşturan nöral bir yapı neden ortak olamıyor?
|
Sevgili Dialectics;
Olmaz, cunku kollektif bilinclerimiz,
istisnasiz birlikte hareket etmemektedir.
Yani zihnimiz degil primary olan, dusuncelerimiz ne yazik ki, otesinde de, ortamda bulunan, ortam unsurlari ile iliski icindeki komple beyin.
Yani deriz ki misal; Muzik evrenseldir.
Ama demeyiz ki; Jazz, uzun hava, bozlak vs. evrenseldir.
Iste bu yuzden nedensellik algisini olusturan, noral bir ortak yapi olamaz. Degiskenlerimiz var cunku.
Lackoff onca sayfada fazla birsey anlatmamis acikcasi. Orneklemek gerekirse anlasilabilmesi icin;
Buyuk buyuk ebeveynlerimiz, dogurdugu cocuklardan bahsederken acik tarih kullanmaz.../../.. seklinde. Dahasi zamani, daha detaysiz sekilde kullanir.
Atiyorum zemheri'de dogmustun, hasat zamaninda dogmustun vs. seklinde izah eder. Veya ayni kisiler, o zamanlarda dahi, bugun galiba yagmur yagacak, dizlerim sizliyor cocuklar diye tahminde de bulunabilir. Gercekten onun bulundugu yere degilde, atiyorum 30 km. oteye yagmur yagmistir, dogal olarak romatizmal agrilari tetiklenmistir.
Bakin bu ebeveynlerimiz bile, su oznel konusmalarina iliskin,
Lackoff'dan(!) cok daha bilimsellige yakindir.
Nedir ki hafizalari gucludur, kolayca geri cagirirlar,
soyutlamalari gayet pratiktir. Cunku gayet saglikli sekilde temporal metafor yaparlar, ancak metafordan temporal'in bir parcasini cikarmaya, yuceltmeye azimle ugrasmazlar.
Yesil kusak projesi, Tony Blair Foundation, Tertullian Project vs. gibi yapilar, 20 yuzyildan cok once yapilanan gruplar oldugundan mutevellit, Berkeley'in kopyalarini hazirlamak zorundalar zaten..
Resmi bilim son gunlerde, yapilan bu beyin yikamalarini tartisiyor.
Biz ulkeye dair, nasil ki bir takim yapilanmalardan rahatsizsak, dine, dindarliga, dindar nesil yetistirme, baski vs. ayni sekilde baska ulke halkinin bir kismi da ciddi rahatsiz bir sureden beri.
Tam da bu yuzden, farkli bir baslikta size hak vermistim, dinlerin iyi birer afyon olduguna yonelik.