23-02-2015, 18:44
|
|
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Stepal Kepton´isimli üyeden Alıntı
Sabahın 5i ve ben bir noktaya takıldım cevap bulamadım. Şimdi big bang ilk başlangıç olsa neden galaksi ve diğerlerinin dönmesi gerekti? Big bang dönmeleri açıklaya biliyor mu? Bir fizikçi olsam belki cevap basitti ama ben bu noktada yeterli kaynak bulamadım. Bir noktadan patlama dönüşü beraberinde getirmek zorunda değil bence. Durağan galaksiler var mı? Galaksi merkezleri karta delikler mi? Kara delikler bildiğimiz gibi oluşmuşsa onu döndüren neydi? Ya gezegenler? Donmuş sönmüş aktif genelde hepsi döner. Sebep? Big bang hatalı olabilir mi? Çünkü şöyle olsa mesela benim düşüncem bu; iki süper parçacık süper hızda giderken ve aynı zamanda süper hızda dönerken kendi etrafında uzayda çarpışsa bu mantıklı geliyor. Cern misali! Ne dersiniz? Sadece dönüşler big bang teorisini çökertebilir mi? Ya da benim iddiam gerçek olabilir mi?
|
Galaksilerin ve herbir galaksi içindeki yıldız, gezegen, uydu, meteor vs. gök taşlarının dönmesinin tek nedeni, herbirinde bulunan yerçekimi gücüdür. Bu nedenle içinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisindeki en büyük yerçekimi Güneş'te olup, diğerlerinin ona tabii olur. Misal, Dünyamızın Güneş etrafındaki dönmesidir. Eğer Güneş'in yerçekim gücü şimdikinden çok daha fazla yani Dünya'yı çekebilecek güçte olsaydı, o zaman Dünya Güneş'e doğru hareket edecek, büyük bir çarpışma olacak ve Güneş ile birleşecekti. Fakat hem Güneş'in hem de Dünya'nın yerçekim güçleri aralarında belli bir mesafe (ortalama 150 milyon km) olacak şekilde etki edebilmektedirler. Bu da, Dünya'nın daha büyük yerçekim gücü olan Güneş'in etrafında dönmesine neden oluyor.
Aynı şekilde, Güneş de galaksimizin içindeki gök taşlarının yerçekimleri nedeniyle sabit değil, kendi yörüngesinde dönmek zorunda kalmaktadır.
Umarım, bu açıklama soruna bir yanıt olmuştur!
|