Irak'taki savaş mezhep kavgası mı?
Bugün akşam NTV'de Can Dündar'ın yönettiği bir tartışma programı vardı. Konu "Saddam'ın idamı ve Irak"tı. Oturuma katılan isimler alanlarında iyi isimlerdi ve bence doyurucu bir tartışma oldu. Bu konulardan birisi çok önemli ve ben de bu konuyu forumda tartışmaya açmak istiyorum.
Cengiz Çandar çatışmanın yüzyıllardır üzeri örtülmü, baskı rejimlerinden dolayı sindirilmiş mezhep farklılıklarının patlaması olduğunu ileri sürüyor. Yada başlangıçta siyasi grupların yönlendirmesi iken artık kontrolden çıkmış bir mezhep çatışması olduğunu iddia ediyor. İddiası burada da kalmıyor. Gelinen noktada patlama noktasına oluşan bu iç dinamikleri artık herhangi bir dış müdahalenin de durduramayacağını, yani ABD hangi politikayı uygularsa uygulasın bu kan banyosunu durduramayacağını söylüyor. Peki bu iş nereye kadar sürecek? Taraflar yorgunluktan çatışamaz noktaya gelene kadar. Yani akacak kan kalmayana kadar. Buna örnek olarak daha önce Hıristiyan dünyasında yaşanan 30 yıl savaşlarını örnek olarak vardi. Avrupa'da mezhep savaşları 30 yıl sürüyor. Şimdi sıra Ortadoğu'da diyor.
Çandar'a karşı görüş belirtenler de oldu elbette, ama tatmin edici gelmediler bana. Bu arada Cengiz Çandar'ın Ortadoğu konusunda en deneyimli kişilerden bir olduğunu düşünüyorum, o yüzden görüşleri bence önemlidir. Siz ne diyorsunuz bu konuda? Olay mezhep çatışması mıdır? Nasıl sonuçlanabilir?
|