islamda kenîfîn ( kuytu) kültürü
merakımdan
muhammed döneminde bizim bidiğimiz 4 tarafı duvar,üstü kapalı,kapısı olan tuvaletler varmıydı diye araştıma yapdım.
komik,düşündürücü bir çok şey buldum.
muhammed döneminde insanlar hacetlerini kuytu,yerlere aleni bir şekilde yapıyorlarmış . bildiğimiz tuvalet yok.
insan şâşırıyor, inançlı olduğum dönemde ,karşıt kesimi guya ezmek için " tuvaleti ,temizliği insanlık peygamberimizden öğrendi avrupalılar kaba ederdi" derdik.
hadislein birinde muhammedin ufak hacetini görmek için yatağının altında kap tuttuğunuda ögrendim.
islam peygamberi döneminde insanlar aleni ortalık yerde hacet görüyormuş bu kesin.
bu haceti kapalı yere geçirmeleri, emevi döneminde suriyede kapalı tuvaleti görene kadarda devam etmiş..sonradan kenef kapalı olmuş.
benim anlamadığım ,muhammed bu kadar temizlikden bahsederken bu tuvalet kültürünün olmaması çok garip, nufus ne kadar az olursa olsun minumum mekkede 1000 kişi ve gelip giden misafirleri vardır. her kes sokağa,kaba, kuytuya ediyorsa. ,o çöl sıcağindaki kokuyu tahmin edemiyorum. geceler kenefe gitmek nasıldı,onudamı kaba edfip sabaha kadar odalarında bekletiyorlarmıydı.
neyse diyelim temizlik imandan gelir.
bizim atalarımız dünyaya tuvaleti öğretti demi.
efes kentine gidenler bilir. tuvaletler vardır ama insanlar yan yana duracak ve birbirini görecek,temizliği ise altta akan bir su kanalı şeklinde inşaa edilmiş.
bu efeslilerde çok edepsiz.
|