rahman
Bir süredir Allah’ın isimlerine merak sarmış durumdayım. İlgimi çeken bir durumla karşılaştım. Şayet uzun alıntılara katlanabilirseniz bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.
* * * * *Allah’ın 99 adı oldugunu biliyoruz. Bunlardan bir kısmını Harun Yahya sitesinden aşşagıya alıyorum :
ADL
Adil olan, adaleti emreden
Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır. (Maide Suresi, 8)
---------------
AFÜVV
Affı çok olan
Bir hayrı açıklar ya da gizli tutarsanız veya bir kötülüğü bağışlarsanız, şüphesiz Allah, affedicidir, güç yetirendir. (Nisa Suresi, 149)
---------------------
AHİR
Herşeyin yokoluşundan sonra da var olan O, Evveldir, Ahirdir, Zahirdir, Batındır. O, herşeyi bilendir. (Hadid Suresi, 3)
------------------
BAİS
Gönderen (peygamber), uyandıran, dirilten
Nasıl oluyor da Allah'ı inkar ediyorsunuz? Oysa ölü iken sizi O diriltti; sonra sizi yine öldürecek, yine diriltecektir ve sonra O'na döndürüleceksiniz. (Bakara Suresi, 28)
----------------------
BATIN
Gizli
O, Evveldir, Ahirdir, Zahirdir, Batındır. O, herşeyi bilendir. (Hadid Suresi, 3)
------------------
HAFID
Yukarıdan aşağıya indiren, alçaltan
O aşağılatıcı, yücelticidir. (Vakıa Suresi, 3)
----------------
HAMİD
Ancak Kendisine şükredilen, bütün varlığın diliyle yegane övülen
O'dur ki, onlar umutlarını kestikten sonra yağmuru indirir ve rahmetini serip-yayar. O, Veli'dir, Hamid'dir. (Şura Suresi, 28)
-----------------------
KAİM
İdare edip ayakta tutan
Allah... O'ndan başka ilah yoktur. Diridir, kaimdir. (Al-i İmran Suresi, 2)
KUDÜS
Hatadan, gafletten ve her türlü eksiklikten çok uzak, pek temiz.
Göklerde ve yerde olanların tümü, Melik, Kuddüs, Aziz, Hakim olan Allah'ı tesbih eder(Cuma 1
-----------------
MÜ'MİN
Emniyet verici, emin kılan
"O Allah ki, O'ndan başka ilah yoktur. Melik'tir; Kuddûs'tur; Selam'dır; Mü'min'dir; Müheymin'dir; Aziz'dir; Cebbar'dır; Mütekebbir'dir. Allah, (müşriklerin) şirk koştuklarından çok yücedir." (Haşr Suresi, 23)
-------------------
KAİM
İdare edip ayakta tutan
Allah... O'ndan başka ilah yoktur. Diridir, kaimdir. (Al-i İmran Suresi, 2)
* * * * *Bu isim ya da sıfatların 98 i aynı özellikleri taşıyor. Hepsini buraya almak isterdim ama inceledigim kadarıyla bunlarda 98 inin ortak özelligi şu. Hepsi bir şekilde Allah’ı niteliyor, Allah ibaresi ile birlikte yer alıyorlar ya da bir türlü onun özellilklerini açıklayacak şekilde Kur’an da geçiyorlar. Allah Azizdir, diridir gibi. Okudugumuz zaman ya direkt olarak yazılış biçiminden ya da dolaylı olarak ifade biçiminde bunların Allah’a atfedildiklerini kavrayabiliyoruz.
* * * *Ancak söylenene göre Allah’ın bir ismi daha var. O da Rahman ve Rahim olması. Bunun rahim kısmını bir kenara bırakıyoruz ve Rahman üzerinde yogunlaşmaya çalışıyoruz. Vikipedi bu sözcügün tanımlanamaz oldugunu söylüyor. Ekşi sözlükten, *Bir de kulların bu ismi alamayacagını ögreniyoruz.. Vikipedi şöyle yazıyor :
İslam dininde Allah'ın pek merhametli, çok rahmet sahibi olması anlamlarına gelen bir sıfat ismidir. "Çok rahmet sahibi, gayet merhametli ve sonsuz rahmeti bulunan" diye tefsir edilip açıklanabilirse de, yalnız Allah'ın özel bir ismi olduğundan dolayı tam anlamıyla tercüme edilemez. Türkçe'de onun tam karşılığı olan bir kelime yoktur. "Esirgeyici" olarak tercüme edilmesi de tam olarak doğru değildir. "Acıyan" diye tercüme edilmesi de onun tam anlamını vermekten uzaktır. Çünkü sadece bir acıma merhamet değildir. Merhamet acıyı giderip yerine sevinç ve iyiliği getirmektir. Bu itibarla merhametli sözcüğünden anladığımız anlamı, diğerlerinden anlayamayız. Rahman, "pek merhametli" şeklinde eksik olarak tefsir edilebilirse de tercüme edilemez.
* * * *Bu sözler bizi meraklandırıyor, merakın oldugu yerde de inceleme *oluyor. Rahman sözcügü ilginç bir biçimde karşımızda duruyor. Bu sözcügün Kur’anda 57 kere geçtigi biliniyor. Biraz uzunca da olsa, Rahman sözcügünün yer aldıgı ayetleri almakta fayda görüyorum. Şayet tamamını okumaya direnen arkadaşlarım varsa ayetlerde Rahman sözcügünü incelerken, dikkat etmelerini ve bu sözcügün o ayet içerisinde bagımsız olarak ele alındıgında, neleri düşündürttügünü göz önüne alarak okumalarını öneriyorum :
Rahman *geçen Ayetler :
O gün gerçek hükümdarlık Rahman'ındır, inkarcılar için yaman bir gündür. Furkan 26
Senden önce gönderdigimiz resullerimize sor: Rahman'dan başka kulluk edecek tanrılar yapmışmıyız. Zuhruf 45
O Rahman
Ögretti Kur'anı
Yarattı insanı
Belletti ona duygu ve düşüncelerini ifade etmeyi * *Rahman 1-4
İşte seni böylece, kendilerinden önce nice ümmetlerin gelip geçtiği bir ümmet içinde resul kıldık ki, onlar rahman'a küfrederlerken sen kendilerine, sana vahyettiğimizi okuyasın *Ra'd 30
De ki: "İster Allah diye yakarın, ister rahman diye yakarın. Hangisiyle yakarırsanız yakarın, en güzel isimler/Esmâül Hüsna O'nundur. Namazında/duanda sesini yükseltme, kısma da. İkisi ortası bir yol tut." * Isra 110
Meryem demişti: "Ben senden, rahman'a sığınıyorum. Takva sahibi biriysen dikkatli ol." *Meryem 18
"Artık ye, iç. Gözün aydın olsun. Eğer insanlardan birini görürsen şöyle söyle: 'Ben rahman için oruç adadım. Onun için bugün, insan cinsinden hiç kimseyle konuşmayacağım." Meryem 26
"Babacığım, şeytana kulluk etme! Çünkü şeytan rahman'a isyan etmişti." *Meryem 44
"Babacığım, ben sana rahman'dan bir azap dokunmasından, böylece şeytanın dostu haline gelmenden korkuyorum!" * Meryem 45
İşte bunlar, Allah'ın kendilerine nimet lütfettiği peygamberlerdendir: Âdem'in soyundan, Nûh'la birlikte taşıdıklarımızdan, İbrahim ve İsrail'in soyundan, kılavuzluk edip seçtiğimiz kimselerden. Kendilerine rahman'ın ayetleri okunduğunda, ağlayarak secdelere kapanırlardı. *Meryem 58
Sonra her gruptan, rahman'a karşı kafa tutmada daha şiddetli davrananlar kimlerse, onları ayıracağız. * Meryem 69
De ki: "Her kim sapıklıkta ise rahman ona iyice süre versin. Nihayet, kendilerine vaat edileni, azabı veya kıyametin kopuşunu gördüklerinde mekânca daha kötü, taraflarca daha zayıf olanın kim olduğunu bilecekler." * Meryem *75
Bu adam gaybı mı öğrendi, yoksa rahman katında bir söz mü aldı? *Meryem *78
Gün olur, o sakınanları biz, rahman'ın huzurunda heyet halinde toplarız. Meryem 85
De ki: "Sizi gece ve gündüz rahman'dan kim koruyabilir?" Hayır, hayır! Onlar, Rablerinin zikrinden/Kur'an'ından yüz çeviriyorlar. *Enbiya *42
Resul şöyle yakardı: "Rabbim, hak ile hükmet! Bizim Rabbimiz rahman'dır. Sizin nitelendirmelerinize karşı yardımına başvurulandır, Müsteân'dır." * Enbiya *112
Gökleri, yeri ve bunlar arasındakileri altı günde yaratıp sonra arş üzerinde egemenlik kuran O'dur. rahman'dır O. Haberdar olana sor O'nu. * Furkan *59
O rahman'dan kendilerine söze bürünmüş yeni bir hatırlatma gelmeye dursun, ondan mutlaka yüz çevirirler *Şuara *5
Sen ancak o zikire/Kur'an'a uyan ve görmediği halde rahman'dan korkan kimseyi uyarırsın. Böylesini, bir bağışlanma ve seçkin bir ödülle müjdele! * Yasin 11
Kent halkı dedi ki: "Siz, bizim gibi birer insandan başka şey değilsiniz. rahman hiçbir şey indirmemiştir. Siz sadece yalan söylüyorsunuz." * *Yasin 15
"O'ndan başka tanrılar mı edineyim ben? Eğer rahman bana bir zorluk/zarar dilerse onların şefaati benden hiçbir şeyi savamaz; beni kurtaramazlar." *Yasin * 23
Şöyle diyecekler: "Vay başımıza gelene! Kim kaldırdı bizi mezarımızdan? rahman'ın vaat ettiği işte bu! Peygamberler doğru söylemişler." *Yasin 52
Onlardan biri, rahman'a benzer gösterdiği/Rahman'a isnat ettiği kız evlatla müjdelendiğinde, yüzü simsiyah kesilir de öfkeden yutkunur durur. * Zuhruf 17
İnsanlar bir tek ümmet haline gelmeyecek olsalardı, o rahman'a nankörlük edenlerin evlerine gümüşten tavanlar çatar, sırtlarına binip yükselecekleri merdivenler/asansörler yapardık.
Zuhruf 33
Kim rahman'ın Zikri'ni görmezlikten gelip ondan uzaklaşırsa biz ona bir şeytanı musallat ederiz de o ona can yoldaşı olur. *Zuhruf *36
De ki: "Eğer rahman'ın bir çocuğu olsaydı, ona kulluk edenlerin ilki ben olurdum." Zuhruf *81
Birbiriyle uyum ve ahenk içinde yedi gökleri yaratan da O'dur. O rahman'ın yaratışında/yarattıklarında herhangi bir uyuşmazlık, aykırılık, çelişme göremezsin. Bir kez daha bak! Bir çatlaklık, bir uyuşmazlık görüyor musun? * Mülk 3
Üstlerinde, kanatlarını açıp kapayarak uçan kuşları hiç görmediler mi? Onları rahman'dan başkası tutmuyor. Kuşkusuz O, her şeyi görmektedir. * Mülk *19
Göklerin, yerin ve bu ikisi arasındakilerin Rabbidir O! rahman'dır. O'nun huzurunda söze cüret edemezler. * Nebe *37
O gün, Rûh ve melekler saf bağlayıp kıyama geçerler. rahman'ın izin verdiği dışındakiler konuşamazlar. O izin verilen, doğruyu söyler. *Nebe * 38
* * * * *Bu ayetlere dikkatli bir şekilde baktıgımızda burada yaratıcı görevinin Rahman’a yüklendigini görebiliyoruz. Allah Rahman a eşitlenmiştir. Hatta Allah’ın ismi neredeyse hiç geçmemektedir . Hiçbir şey bilmeyen bir kişiye bu ayetleri okudugunuz zaman tepkisinin, Rahman diye bir yaratıcının oldugu ve peygamberi aracılıgıyla yeni bir din teblig ettigi *sonucuna rahatlıkla varabilirsiniz. Buraya almadıgım ayetlerin birkaç tanesi haricinde de görülen durum bu şekildedir. Kalan bir kaçı ise Allah’ın rahman ve rahim oldugundan bahseder.
* * * * O zaman burada şu soruyu sormak durumunda kalıyoruz. Allah’ın 98 sıfatı bir nitelendirme olmasına ragmen Rahman niye bir ayrılık arz ediyor. Rahman neden özgül bir tanrıymış gibi lanse ediliyor. Ve neden Vikipedi Rahman’ı tanımlayamıyor. Yoksa Rahman içinde 99 sıfat mı gerekiyor.
* * * * Soru sordugumuz zaman kuşku da var demektir. İster istemez şu kuşkuya kapılıyoruz. Sakın Rahman bir tanrı ismi olmasın. Sakın Rahman diye bir tanrı var olmuş olmasın. O halde bize düşen Arabistan çöllerinde Rahman’ın izlerini sürmeye çalışmak oluyor.
* * * * Çok uzun olmaması açısından, yazının devamını başka bir iletide sürdürmek gerekiyor. Şayet buraya kadar tahammül edip okuyan arkadaşlarım varsa, Rahman geçen ayetleri, sanki hiç Allah’tan haberi yokmuşçasına bir kere daha gözden geçirmelerini, ve hiçbir şeyden habersizcesine okudukları bu ayetlerin ne çagrıştırdıgını düşünmelerini bekliyorum.
* *
* * * * * *saygılarımla
devam etmeye çalışacak
|