Bu başlık altında Türkiye'de sol denince anlaşılan şeyden söz etmek istedim. Ben kültürel bazda Türkçü biriyim, ulusçuyum, dolayısıyla anti-sosyalist, anti-komünist, anti-marksist biriyim. Ancak herkes ben ve benim gibiler gibi dürüst değil, aslında ülkemizdeki solcuyum diyenlerin de neredeyse tümü ulusçudur, milliyetçidir, ancak milliyetçiliğin, ulusçuluğun kötü bir şey olduğu algısına kapıldıkları için bal gibi ulusçu oldukları hâlde "solcuyuz" demekteler. Özellikle Türk etnisitesinden olmayan kişilerde bu durum oldukça belirgindir. Ülkemizde solculuk âdeta anti-Türk olmak, Türkofobik olmak anlamına gelmektedir.
Şimdi sizlere iki video sunacağım. Videolardan ilki birkaç gün önce ekşisözlük'te de gündem olmuştu. Önce videoyu izleyelim, solcuların çok sevdikleri Ahmet Kaya'nın, İngiliz erkekleri, eşcinseller ve kadınlar hakkındaki görüşleri nelermiş öğrenelim
Ekşisözlükteki sözde solcu özde Kürtçü kesimden olan kişiler, kendilerinden olan birini ne olursa olsun savunma psikolojisiyle Ahmet Kaya'nın bu sözlerini dahi savunmaya girişmişler, şaşırtıcı değil, tipik yurdum solcusu tavrı bu oldukça lümpen cümleleri şöyle savunmuş yurdum solcuları:
"Bu video 20 yıl öncesine ait, o devirde ülkemizde eşcinsellere bakış bugünkü gibi değildi, söz konusu Atatürk vb. olunca o devrin şartları diyenler, şimdi Ahmat Kaya'yı bu sözlerinden dolayı yargılıyorlar"...
Birincisi, Ahmet Kaya bu sözleri 1930'larda söylememiş, aynı şey değil. İkincisi, 20 yıl önce de gerek ülkemizde gerekse dünyada "gerçek" sol eşcinsel haklarını savunmaktaydı, "ülkemizin özel koşulları var" savunusu burada işlemez yani. Hadi, eşcinseller konusunda 20 yıl önce Ahmet Kaya böyle düşünüyordu ve bu doğaldı diyelim, peki İngiliz erkeklerinin %99'u hakkında söylediği söze ne demeli? Böyle lümpen bir cümleyi ancak bir ırkçı kurabilir. Son cümlesi de "ama 20 yıl öncesiydi ühü ühü" denerek kurtarılacak gibi değil, açık açık "entari giymek", "süpürge yapmak" gibi örnekler üzerinden "kadın olma"yı aşağılık bir durum olarak gördüğünü belli ediyor. Tüm bu söylemler, Sezercik gibi, "ama yiymi yıy önceydi amca" diyerek savunulamaz.
Ahmet Kaya'dan bu tür sözler duymak açıkçası beni hiç şaşırtmadı, çünkü kendisinin ırkçılık düzeyinde Kürtçü olduğunu biliyoruz. Bir Türk söz gelimi "Türk'üz ölene kadar" dese ırkçı, faşist damgası yer anında, bu arkadaşın "Kürd'üz ölene kadar vallahi apo'yu özledik" diye şarkısı var, ne olduğu belli değil mi? Ancak yukarıda da değindiğimiz gibi, ülkemizde Kürtçü, hatta pkklı olmak solculuk olarak adlandırılıyor.
Gerçekten solcu olan biri 20 yıl önce değil 100 yıl önce de olsa bu tür cümleler kuramaz, ülkemizdeki çakma solcuların maskelerini düşürmesi açısından yararlı bir video.
Ayrıca bir de şu var, "20 yıl önce yapıldı, dönemin koşulları, dönemin algısı" diyerek buradaki konuşmayı savunmaya kalkanlar da o halde, kendi mantıklarıyla, dönemin koşulları ve o dönemdeki dünyanın algıları gereği 1930'ları hiç eleştiremezler demektir, kendileriyle çelişmesinler
Bir kere sol, enternasyonalist bir ideolojidir, solcu dünya görüşünde Kürtlük, Türklük, Ermenilik, İngilizlik yoktur. Sol, dünyaya bu açılardan bakmaz, sınıf üzerinden bakar.
Ulusçuluk, genişçe bir daire ise, bir kişi "Ben X'im" dediği andan itibaren ulusçuluk dairesine girmiş olur, yani bir kişi daha "Türk'üm" dediği andan itibaren ulusçuluğa/milliyetçiliğe giriş yapmış olur, "Kürd'üm", "Ermeni'yim", "İngiliz'im" diyen biri "gerçek" anlamda solcu falan değildir. Çünkü kendini X olarak adlandırdığın andan itibaren, "biz ve onlar" ayrımını başlatmış, kendini insanlık ailesinin geri kalanından ayırmış olursun ki bu durum "Ulusçuluğa Giriş 101"dir
Ulusçuluk ya da diğer adıyla milliyetçilik ya da ecnebicesiyle nasyonalizm bir daire ise, "Ben X'im" dediğin andan itibaren o daireye girdin demektir, bu daireye girdin diye ille de en orta noktasına, dibine kadar gitmene gerek de yoktur, isteyen merkeze dek gider, isteyen merkeze doğru 5 adım atar, isteyen 2 adım atar, isteyense sadece giriş yapıp çeperde durur, burası kişiye kalmış, ancak dairenin içindeki herkes "Ulusçuluk Kümesi"nin bir elemanıdır artık.
Bir kişi hem solcu olduğunu hem de X olduğunu söylüyorsa, bu durumda ilgili kişi "Nasyonal Sosyalist" olabilir ancak, enternasyonalist yani hakiki sola karşı bir harekettir, nasyonalizm kümesi ile solculuk kümelerinin kesişim kümesidir burası ve bu kesişime ne kadar sol denebilir hakiki solcu arkadaşlar açıklarlar herhalde.
Şimdi bir video da Hrant Dink'ten koyacağım, videonun 1:15'nci dakikasında kendisi aynen şöyle diyor: "İyi Ermeni'yimdir, iyi de solcuyumdur" aynı cümlede kendisiyle çelişiyor. Bir kişi "Ermeni'yim" dediği anda solculuktan çıkar, solcu olamaz, hele hele "İyi Ermeni'yimdir" diyorsa bal gibi ulusçudur, bir Türk, "İyi Türk'ümdür" dese bu durum "faşistlik" olarak adlandırılır değil mi? Rahmetli Dink'in bu cümlesi bir Müslüman'ın şöyle demesine benziyor: "İyi Müslüman'ımdır, iyi de içkiciyimdir, bir 70'lik devirsem bana mısın demem" olmadı, iyi içkiciysen iyi Müslüman değilsin demektir, yok eğer iyi Müslümansan içki içmemen gerekir. İlgili video
Özetle, ülkemizde Türk olmayanlara karşı bir tür kayırmacılık vardır, Kürt'sen, Ermeni'ysen bir tür dokunulmazlığın vardır, asla milliyetçi, ulusçu gibi "kötü" bir ideolojiden olamazsın, öyle kötü şeyleri ancak aşağı ırk olan Türkler olabilir, Kürt ya da Ermeni isen, iyi Kürt, iyi Ermeni dahi olup etnik kökeninle övnebilirsin, korkma hâlâ "solcu"sundur hatta eşinin başından aşağıya dışkını bile dökebilirsin Nişanyan gibi, "Amaan ne var canım aile içi bir olay bizi bağlamaz, ad hominem yapmayın" deyip savunulursun, çünkü Ermenisindir. Oysa bir Türk'ün, eşinin başından aşağı dışkı döktüğü duyulsa, bu Türk hele bir de Kemalist falansa vay haline, 100 yıl dillere pelesenk olurdu, ya da yukarıdaki videolardaki sözleri bir Türk söylese idi, "İngiliz erkeklerinin %99'u *bnedir", "entari giyer Taksim'i süpürürüm", "İyi Türk'ümdür, iyi de solcuyumdur" vb. seyreyleyin taarruzları...
Tabii ki bir Türk bu gibi şeyler yapsa eleştirilmelidir, burada sıkıntı yok, ancak bu tür eylem ve söylemleri yapanlar Kürt ya da Ermeni olunca görünmez "dokunulmazlıkları"ndan dolayı ne pahasına olursa olsun savunuluyorlar, hele bir de bu kişilere "solcu" denince, iyice gülünç oluyor.
Benim anlamadığım şu, neden bir Kürt ya da Ermeni çıkıp, dürüst bir şekilde, tıpkı bizler gibi "ulusçuyuz, milliyetçiyiz" demiyor? De kardeşim, ulusçu olmak kötü bir şey değil ki, ne tür bir ulusçu olduğun önemli, ulusçuluğun salt kendisi kötü değildir. Böyle gülünç durumlara düşeceğinize çıkın gerçeği söyleyin açıkça.
Meselâ ben neden solcu değilim? Neden kendimi anti-sosyalist olarak adlandırıyorum? Solculara ve solculuğa düşman olduğum için mi? Elbette hayır, tam aksine sola saygım olduğu için. Dalga geçer gibi hem solcuyum deyip hem Türkçülük yapamam, hem solcuyum deyip hem Türk'üm diyemem, bu sol ideoloji ile çelişir çünkü, sola hakaret olur, tıpkı hem Müslümanım deyip hem içki içmek gibi olur. Neden Müslüman değilim mesela ben? Çünkü ilgili dine inanmıyorum, Müslüman'ım desem yalan söylemiş olurum, İslam'a da saygısızlık etmiş olurum çünkü hiç de İslamî bir yaşam tarzım yok. Solcu olmamam da bunun gibi.
Türk kimliğini önemseyen biriyim, bu kimlikten vazgeçmem, bu nedenden dolayı solcu değilim, yoksa sola garezim yok Çakma solcularımız da dürüst olsalar, ya gerçekten sol olurlar ya da açıkça ulusçu olduklarını söylerler, ne karga ne kartal durumundalar mevcut durumda.
Ülkemizdeki çoğu kesim bu durumda aslında, herkes sahtekar. İslamcı, Müslümanım der, ama yediği her lokma haramdır, kedi-köpek sevenler "hayvanseveriz" derler ama löpür löpür et yerler, kuzu, dana falan meyve herhalde bir kesim liberalim der, gider Taliban zihniyetindeki adamların cemaat televizyonlarında onlara hizmet eder, tiyatro gibi ülke
İster kızın ister sövün, bu ülkedeki en dürüst adamlar biz Türkçüleriz, ne olduğumuz ortada, gizlimiz saklımız, yalanımız dolanımız yok. Zaten biraz da bu nedenle sevilmiyoruz belki de, bize bakan yukarıdaki tayfalar, içlerinden, "Ulan adamlar ne iseler onu diyorlar, bizim gibi üçkağıtçı değil herifler" deyip bize daha da gıcık oluyorlar sanırım
Tabii yukarıda değindiğim gibi, ne tür bir Türkçülük, ulusçuluk? Orası önemli, 20 küsür ulusçuluk türü var, emperyalist/yayılmacı ulusçuluk, rasist/ırkçı ulusçuluk, yurtsever/patriot ulusçuluk, kültürel ulusçuluk vb. Nihal Atsız gibi ırkçı mısın? Ziya Gökalp gibi saçmalıkçı mısın? İsmail Gaspıralı gibi kültürel Türkçü müsün? Önemli bunlar. Ben Türkçülüğün kurucu babası Gaspıralı çizgisine yakınım örneğin, Gökalp ve Atsız'ın bir tek cümlesine dahi katılmam örneğin.
Evet dostlar, iletimizi burada noktalayalım. Sanırım hararetli tartışmalara vesile olacak bu başlık, zaman buldukça yanıt yazarım, haydi esen kalın.