Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Konu-dışı

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 19-12-2017, 15:24
Leonardo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Leonardo Leonardo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Sigara/Alkol Bağımlılığı

Ateist Forumda Hendemo diye bir arkadaşımız vardı.
Kendisi Bağımlılıktan kurtulma serüvenini bizlerle paylaşmaya karar vermişti.
Böylece tüm bu bağımlılık konuları ile ilgili ilginç bir bloğumuz olmuştu
Ben de o foruma artık yazamadığım için buraya benzer bir başlık açmaya karar verdim.

Bu iki bağımlılık türünü burada kıyaslamaya karar verdim:

Birincisi Hendemo adlı arkadaşımızın 1 sene boyunca içkiyi kestikten sonra tekrar içkiye başladığını okuyoruz. Sigara konusu da buna benziyor. 2 hatta 10 yıl bıraktıktan sonra tekrar başlayan insanlar var. Her iki bağımlılıkta bile 1 tane bile içersen yeniden başlamış oluyorsun.

İkincisi. Hendemo bir "Alkol Canavarı" olayından söz ediyor. Allen Carr adlı yazar da benzer biçimde bir "Nikotin Canavarı" olayından söz ediyor. Gerçekte ise öyle bir şey yok. Böyle düşünmek bağımlılığa mistik bir kimlik kazandırıyor ve bence bu gereksiz.

Bende daha çok şöyle oldu: Sürekli bir çekiş durumu var. Aşağıdaki hücreler sürekli sinir sistemine asılıp duruyorlar "Bize duman veeeeer! Bize Duman veeeeer!". tabi ki bütün teknikleri burada anlatmayacağım. Ama bu çekiş bir süre devam ediyor. Sigara bırakma kitaplarında 3 hafta filan derler, gerçekte ise süresi belli değil, çünkü insandan insana far ediyor. Bir süre sonra da bu çekiş sona eriyor. Daha doğrusu önce bir tutarsızlaşma dönemi oluyor. Artık sürekli ve belli aralarla değil, görünüşte uyumsuz zamanlarda ve farklı yoğunluklarda oluyor. Hatta karışıyor. İnsanın canı farklı şeyler çekiyor filan.

Diğer konu, Alkol böyle mi bilmiyorum. Alkolsüzlük belirtileri bizdeki ağır tiryakilerin belirtilerine denk. Yani titremeler filan oluyor. Bazısı Klinikte yatıyor. Hendemo'nun hikayesindeki gibi, Kolonya içerek ya da hırsızlık yaparak kendilerine veya başkalarına zarar verme ihtimalleri var. Bende de şöyle oldu: Ciddi sinir küpü olduğum durumlar oldu. Onun dışında bir şey yapamadım. Yine de ağzında sinirden yara çıkan tanıdıklarım filan oldu.

Son olarak. Alkoliklerin doktorları var. Alkolik Doğrudan psikiyatra gidebilir. Bizde belirsizlik var. Kimisi koboy gibi kendi kendine bırakıyor (Böylelerini ben şimdiye kadar çözemedim), Kimisi 171'den filan faydalanabiliyor (Ben onu da yapmadım). Sonra bir sürü ticarethane var, E-Sigaralar filan var. Yaşam boyunca 200 TL ona, 400 TL buna, öyle öyle gidiyor, hiçbir sonuç da alınamıyor. Mesela Akupunktur denemiştim. Tamamen vakit geçirmek için filan. Bizi resmen yolunacak kaz gibi görüyorlar. Oysa ki (bence) yardım alınması şart olan bir şey.

Bir de şu var: Piyasadaki bilgiler çoğu zaman eksik, yetersiz, kısmen doğru, hatta hepten yanlış. Biyasa 1 gözlüklü / kel bir adamın "20 günde kilo verme" kitaplarına benzeyen bir kitap var (para verip de almadım). Bir de Allen Carr diye hiçbir uzmanlığı olmayan birinin kitabı var (Bu kitabın da ne kadarı doğru, ne kadarı kendi uydurması bilme imkanımız yok).

- Neticede her iki olayın da çözümü mevcut. Da her iki konu da yeterince ciddiye alınmıyor. Zaten de alkolün halen TV'de filan reklamı yapılıyor. Sigara'nın da benim çocukluğumda filan reklamları yapılırdı. Yine de asıl eksiklik bence doğru bilgi. Hepten dezenformasyon var bence. Bu da bir kapitalizm sorunu.

Önerilen Siteler