Farkındalık Oluşturmak İçin
Şu anda ülkemizde muhalefet işini doğru düzgün yapamıyor, eleştiremiyor, yanlışları söyleyemiyor. Dolayısıyla da farkındalık oluşmuyor. Halk hep muhalefetin kötü olduğunu görüyor ve iktidarla kıyaslayarak iktidarın çok iyi olduğu sonucuna ulaşıyor, bazen de geçmiştekilerle kıyaslıyorlar ve rahatlıyorlar.
Medya zaten muhalefet etmiyor, belli bir bakış açısını yansıtıyor sadece, karşıt görüş yok. Ayrıca dini ve milli duyguları da hesaba kattığımızda insanlar tek bir görüşe körü körüne bağlanıyorlar ve aksini kabul etmiyorlar, hayatlarının temeli haline getiriyorlar o görüşü, herkes uç noktalarda yaşamaya başlıyor, farklı fikirlere tahammül ortadan kalkıyor, farklı görüştekiler hain ilan ediliyor ve linç oluşuyor. Bazı eleştirenlere karşı da "sen ne yaptın da devlet engelledi" deniyor.
Herkesin bireysel olarak inanılmaz başarılı olması bekleniyor ve herkes bu başarıya sahip değilse hükümet tamamen haklı oluyor ama bireyler haksız oluyor, tüm sorun bireylerde aranıyor. Böyle devam ettiği müddetçe herkes uç noktalarda yaşar, sorun çözülmez, sorunlar dinlenmez vb. Cehaletin aşılması gerekmekte. Dolayısıyla insanların farkındalığının oluşması lazım, bunun için de muhalefet gerekiyor, farklı görüşler gerekiyor, eleştirel bir bakış gerekiyor.
Bu sitenin bir amacı da farkındalık oluşturmaktır, bu aydınlanma sürecinde büyük önem taşıyor aslında site ve üyeleri. Ama burda biraz da kendi kendimize konuşuyoruz, kimse haberdar olmuyor. Veya haberdar olunsa bile aman yanlış bir şey söyledim mi, sıkıntı olur mu paniği yaşanıyor, fikirleri özgürce ifade etmekte sorunlar var. Her ne olursa olsun karanlığa teslim olunamaz, direnmek gerekir fikri olarak.
Bu bağlamda din ve milliyetçiliği eleştirerek farkındalık sağlamaya çalışmak tamamen ters tepecektir. Çünkü insanlar duygusal olarak karşı çıkarlar, bütün karşı fikirlere karşı mesafeli olurlar, mantıksal olarak düşünmezler. Ama din ve milliyetçilik üzerinden görüşler aktarılısa çok daha başarılı olunur, halkta karşılık bulunabilinir. Dolayısıyla dini ve milliyetçiliği eleştirme politikasını kesinlikle bu aşamada bırakmak lazım, daha entelektüel aşamaya gelinmedi. Ama belli bir yerden sonra onlar da tartışılabilinir, fakat önce temel siyasi şeyleri halletmek gerekir, en iyi biçimde uygulamak gerekir, insanların yüzünün gülmesi gerekir.
Hasılı aktif olarak siyasete atılmak gerektiğini düşünüyorum, bu siyasi fikirler de milliyetçilik, dindarlık ve başka önemli görülen değerler üzerinden aktarılabilir. Bu aşamada bilim ve felsefe konuşmaya gerek de yok, konuşulacaksa ilgili olan sosyal bilimler konuşulabilir ama doğa bilimleri ve üst düzey felsefi mevzular gereksiz bu noktada. En önemlisi ise halka fikirlerimizi duyurabilmektir, onlarla dost olmak ve geribildirim alabilmektir, umut verebilmektir. Bunu çok iyi yapacak üyelerimiz mutlaka var inanıyorum ama korkuluyor sanırım, herkes kendi köşesine çekilmiş ve bana dokunmayan yılan bin yaşasın deniyor sanki.
|