|
NVIDIA'nın ciddi anlamda endişelenmesi gereken an işte bu.
Önümüzdeki birkaç hafta içinde DeepSeek V4 piyasaya sürülecek. Bu, Amerikan şirketlerinin yıllarca kilitlediği tüm yapay zeka yığınına doğrudan bir saldırı. Tamamen "NVIDIA'dan arınma", CUDA'dan Huawei'nin CANN ekosistemine, Huawei Ascend çiplerinde çalışan bir geçiş. Bu da tek bir anlama geliyor: NVIDIA'yı dokunulmaz kılan bağımlılığın kırılması.
Önceki sürümlere göre 35 kat daha hızlı çıkarım. Tek bir kartta NVIDIA'nın H20'sinden neredeyse 3 kat daha fazla performans. %40 daha az enerji tüketimi. %95'in üzerinde CUDA uyumluluğu ve sürüm yükseltme sürelerinin aylardan saatlere inmesi.
Hatta Jensen Huang bile bunu kabul etti. Eğer bu büyük ölçekte işe yararsa, ABD şirketleri için "korkunç bir sonuç" olur.
Çünkü asıl sorun şu ki, bu izole bir şekilde olmuyor.
Alibaba, ByteDance ve Tencent gibi Çinli teknoloji devleri şimdiden yüz binlerce Ascend çipi sipariş ediyor. Pazar payı hızla değişiyor; yerli çiplerin payı şu anda %41 iken, NVIDIA Çin'in yapay zeka sunucu pazarında %55'e geriliyor.
Ayrıca DeepSeek V4'ün, ABD'li rakiplerine kıyasla çok daha düşük API maliyetleri sunduğu bildiriliyor. OpenAI modellerinde 2.500 doların üzerinde, hatta Anthropic'te 5.000 dolara mal olacak devasa iş yükleri için 300 dolar.
Yani bu sadece bir modelle ilgili değil. Bu, Çin'in tamamen bağımsız bir yapay zeka yığını, çipler, çerçeveler, modeller ve uygulamalar oluşturmasıyla ilgili. Tamamen ABD kontrolünün dışında.
NVIDIA sadece satış kaybetmekle kalmıyor, küresel yapay zeka standardı üzerindeki hakimiyetini de kaybediyor.
|
* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
|