Kemalizm ve Sol
Bu konuyu uzun süredir tartışmak istiyordum. Çünkü tüm dünyada sağ olarak bilinen bir takım düşünceler, bizim ülkemizde nedense sol olarak algılanmakta ve bu başta benim olmak üzere bazı insanların kafasını kurcalamaktadır.
--------------------------------------------
Her Anti-emperyalist ideoloji sol mudur? Eğer yanıt evet ise, El-Kaide ve İran bu yanıtı kolayca yıkabiliyor ve bu bahsettiğim ve benzeri örgütler, devletler bilinen en radikal anti-emperyalist yapılardır.
Dine gelir isek. Kemalist ideoloji bilindiği üzere dini devletten alıp, insanların vicdanına hapsetmiştir. Hatta Kemalizm’in yaratıcılarından İsmet İnönü’nü bir sözü T.C ‘nin ne olduğunu gözler önüne sermektedir: “Din, insanlığın ilerlemesine engel bir zehirdir.”
Dünya’daki sol ideolojiler dine temkinli yaklaşmaktadır. Hatta sol’un komün tarafı adeta karşı düşmandır. Şunu biliyoruz, sol kesim dinlere temkinli yaklaşır, fakat her böyle yaklaşanı sol ideoloji olarak ele alamayız. Bilindiği üzere Nazi propagandası da dine karşı tutum almıştı, hatta kiliselerde “Kavgam” okutuluyordu..
Kemalist Türkiye’nin o yıllardaki Doğu politikası ve kürt sorunu da tartışılabilecek ayrı bir konu teşkil edebilir haliyle.
Kemalizm’i ve *Atatürk’ün görüşlerini enine boyuna tartışalım, bilmediklerimizi öğrenelim.
Sağ ve sol un ne olduğunu bu sitede olup da bilmeyen yoktur sanırım. O yüzden soruyorum:
Kemalizm’in iki kutuplu dünyada yeri nedir? Atatürk’ün kurduğu CHP’nin “Ortanın solu” tabiri ne kadar doğrudur?
|