ÇELİŞKİLİ AYETLER
bir kaç gündür çelişkili ayetler üzerinde duruyorum, samimi bir itirafta bulunayım
ben en fazla *bir veya iki ayet bulurum sanıyordum, ancak ayetlerin çokluğu
böyle bir başlık açmama neden oldu. daha önceki açtığım başlıklardaki ayetleride
burada toplayacağım.
bakara 256 -Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk, sapıklıktan ayırd edilmiştir. Artık her kim tâğutu inkar edip, Allah'a inanırsa, sağlam bir kulpa yapışmıştır ki, o hiçbir zaman kopmaz. Allah, her şeyi işitir ve bilir.
muhtemelen bu ayet mekki bir ayet, yani muhammedin henüz zayıf olduğu bir dönemde
kaleme aldığı bir ayet .
tevbe 29 - Kendilerine kitap verilenlerden oldukları halde ne Allah'a, ne ahiret gününe inanmayan, Allah'ın ve Resulünün haram kıldığını haram tanımayan ve hak dini din edinmeyen kimselere alçalmış oldukları halde elden cizye verecekleri hale gelinceye kadar savaş yapın.
gördüğünüz gibi bir önceki ayette dinde zorlama yoktur derken tevbe 29 da hak dini din
edinmeyen kimselere savaş yapın diyor. bu düşünce farkı tevbe 29 un medeni bir ayet
olmasından kaynaklanıyor. medeni ayetler muhammedin güçlü olduğu medine dönemine denk
gelir. artık güçlüdür, mekkedeki zayıf günleri geride kaldığı için dine bakara 256 daki gibi
kibar bir davet yoktur, bizzat savaş emri vardır islamı reddenlere.
|