Adventizm ve İsevi Akımlar
ADVENTİST AKIM
Bir islam dışındaki din/ akım olarak adventist ideolojisini inleyelim.Adventist akımı nerede ,nezaman kuruldu ?
neler iddia etmektedir ? yanılgıları *nelerdir ?
adventist akımının kurucusu William Miller adlı bir çiftçidir.
Adventist faaliyet, kaynağını özellikle Protestan kiliseleri içinde yayılmış olan
"Millenyumcu" yani Mesihin bin yıllık krallığına çok önem veren bir hareket içinde bulur.
William Miller , 1816'da Kutsal Kitap'ı, özellikle Daniel ve Esinleme kitaplarını incelemeye başladı ve
tanrının bu kitaplara bazı tarihleri şifrelediğini idda etti !Nedir bu tarihler ? isanın yeryüzüne tekrar dönüş tarihi , dünyanın sonu ve
kıyamet tarihleri ..
Miller ,İsa Mesih'in, 21 Mart 1843'te veya 1844'te yeryüzünü ziyaret edeceğine inanıyordu .W. Miller ve taraftarlarının gayretli çalışmaları
sonucunda binlerce ve hatta yüzbinlerce kişi bu akı-ma katılarak, Mesih'in gelişini hararetle bildirmeye ve beklemeye koyuldu.
Fakat, senenin 21 Mart'ı için öngörülüp, coşkuyla beklenen Mesih'in ikinci geliş olayı bu tarihte gerçekleşmedi !!
O zaman Miller hesaplarını yeniden gözden geçirerek, Yahudi takvimine göre bu gelişin 21 Mart 1844'te gerçekleşeceğini bildirir. Bu kez
Adventistlerin gözleri 1844 yılına çevrilir. Ama bu tarihte bir kez daha Miller ve taraftarları büyük bir hayalkırıklığına uğrar.
Bu olaylardan sonra bu akımdan binlerce insan ayrılır ,ilişkisini koparır.Akımdan ayrılanlar kendi gruplarını ve cemiyetlerini kurarlar
.Bunların en bilindiği 7. gün adventistleridir!.
bu akımın kurucusu ELLEN G. WHITE dir.
sayın ellen de bazı çarpıcı açıklamalarda bulunur. bunlara bir kaç örnek verelim , şu sözler kendisine aittir ;
"Yazdığım bu mektuplarda, bu tanıklıklarımda size Rabbin bana göstermiş olduğunu aktarıyorum.
Burada kendi düşüncelerimi aktarmıyorum. Burada yazdıklarım Tanrı'nın Bana açmış olduğu görümlerdir. Bu görümler,
Tanrı'nın tahtından gelen değerli ışıklardır." (E.G. White Testimonies. Cilt 3, sayfa 63)
"Bir görümü alırken ve yazarken olduğu gibi anımsarken de Rabbin Ruhu'na dayanırım. Rabbin yardımı olmadan
görümleri almam veya yazmam olanaksızdır." (Spiritual Gifts, Cilt 2, sayfa, 293).
bu şekilde kendisinin tanrının bir peygamberi olduğunu idda etmekteydi. Alışılmış olarak erkek değil kadın bir peygamber !!
Bu sözde peygamber geleceğe dair bazı tarihler de vermekteydi gelin bir bakalım :
1843: "İsa Mesih 1843 yılında gelecek. 1843 tablosunun Rabbin eliyle hazırlanmış olduğunu ve
değiştirilmemesi gerektiğini, çünkü 1843 yılındaki figürlerin Rabbin istediği gibi olduğunu gördüm."
(Early Writings, sayfa 64. edited in 1882).
1844: "İsa'nın geleceği günü ve saati bize veren Tanrı'nın sesini akarsular gibi çok yakınımızda işittik."
(A Word To The Little Flock, sayfa 14. edited in 1847)
"İsa'nın geleceği günü ve saati bize veren Tanrı'nın sesini akarsular gibi işittik."
(Testimonies For The Church, cilt 1, sayfa 59).
1849: "Şimdi zaman neredeyse bitmek üzere ve 6 yılda öğrendiklerimizi 6 ayda öğretmemiz gerekecek,
çünkü İsa 6 ay içerisinde gelecek."
(Early Writings, sayfa 57).
fakat bu tarihler gerçekleşmediğinde çok büyük bir hayalkırıklığı yaşandı ve birçokları tarafından terk edildi!.
umarım bu akım hakkında bir bilgiye sahip olmuşuzdur.
* teşekkürler
habilis
|