Laikliği tam anlayalım...
Laiklik denilince hemen aklımıza ve benimde daha önceden de bildiğim gibi "Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması" olarak bilirdik. Bir çoğunuzunda buna evet diyeceğine inanıyorum.
Bu tabir yalnış. Bunu kimden mi öğrendim. Tabiki Usta abimiz TURAN DURSUN'dan. Onun kitapçılarda satılan ve daha önceden 4 cilt olan ve şimdi hem boyunun büyüyüp, hemde rengi yeşil olmuş 3 cilt indirilmiş yeni başkılarını incelemenizi isterim sizlerden. Bu aralar bu eserlerin Müptelası oldum. Din BU 1,2 ve 3.... İlk iki kitabı bayramda ve bir solukta bitirdim. Sonuncu eserinin de şu an 80.'inci safyalarındayım herhalde.
Neyse; Laik kelimesi, bize fransızcadan geçmiş bir kelime ve türkçe anlama "Din Adamı Karşıtı" demek oluyormuş. Bu yüzden; Aslında Laikliğin tam tabiri; Kişinin kişisel inanç özgürlüğünü kısıtlamadan (serbestçe kendine ait bir yerde ibadet edebilir), din ve dinle ilgili olan bütün eylemlerin devlet ve toplum yapısından çıkartılması, akıl ve bilimle ilerlemin yapılması" tam anlamını verebilmektedir.
Kısacası; TÜRKİYE; Sosyal, Hukuk ve laik bir devlettir. Bu yüzden resmi bir dini yoktur. Üniversitelerde, türban serbestleştirme çalışmaları laikliğe bir darbedir. Din eğitimi okullarda zorunlu okutulamaz. Kuran kursları ve imam hatiplerin kapatılması gerekir. T.C. nüfus kağıdındaki dini İslamdır yazısı kaldırılmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı derhal fes edilmelidir. Resmi kurumların hiçbirinde (Özellikle, il özel idareler ve belediyelerde), başörtülü kimse çalıştırılmamalıdır.
Biz sadece sözde bir Laik Devletiz. Atatürk'ün düşlediği bir laik devlet hiçbir zaman olamadık. Ama, bu şekilde yasaklamalar çözüm getirir mi? Bence, eğitimde akıl ve bilimsel düşünebilen beyinler yaratarak, Kuran'ı da Türkçesiyle önüne koyarsak seçimi de kendisine bırakırsak daha doğru olacağı kanatindeyim.
Sorun bu beyinleri nasıl oluşturacağız?. Ciddi bir temel ve aynı eğitimle olabilir. Kutuplaşarak değil. Beni kimse dinsiz yapmadı, tam tersine dinin içine girmem için çok uğraştılar. Bir çok kitaplarda getirdiler. Ama, ben Kur'anın Türkçesini okudum. Benim için herşey bitti.
|