Bilim ve Sahte Bilim
Son günlerde forumlarımızda felsefi tartışmaların çoğaldığını ve içeriğinde de bilim felsefesinin konusu olabilecek ilginç yaklaşımların sergilendiğini görüyoruz. Bu başlık altında bilim felsefesinin 19. ve 20.yy'daki paradigmalar çerçevesinde gelişimini ve son dönemde artan mistizmin (ki bazı arkadaşlar bunda dinin önlenemez yükselişini görmekteler) nedenlerini tartışalım istiyorum.
Bunu yapabilmek için de öncelikle bilim ve sahte bilim ayırımına gitmek gerektiğini düşünüyorum.
Bir başka başlıkta astroloji ile ilgili forum yazarlarımızdan değerli bir arkadaşımızın düşündükleri beni şaşırttı. Astrolojinin İngiltere'de kendisini Fakülte olarak tanımlayan bir okula sahip olduğunu öğrenmek daha da ilginçti. Her ne kadar özel bir girişim olsa da böyle cicili bicili ünvanlarla bilimciliğe soyunmaları üzerinde düşünmemiz gereken bir olgudur.
Dinin önünde sonunda bilimsel bulgularla yüzleşip onu kabul ettiğini tarih bize öğretti. Ama bilinenle bilinmeyenin sınırında verilen bir savaş olarak bilimin önündeki engellerin en önemlilerinden birisi Sahte Bilimdir.
Bilim nedir, sahte bilim nedir buyrun tartışalım.
İnsani olan her şey kabûlüm.
|