Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Mitoloji & Esoterisizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 04-02-2008, 14:05
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart İdam Edilen Hayvanlar (???)

Bu konuyla daha önce "Yılan'ın Öyküsü" ile uğraşırken karşılaşmıştım. Orda kısaca anlattım ama sanırım bir sürü yazı içinde pek farkına varılmadı. Bana çok ilginç gelen bir olay bu. 13. yüzyıl ile 18. yüzyıl arasında mahkeme önüne çıkarılmış ve idam edilmiş birçok hayvan var.

http://de.wikipedia.org/wiki/Tierprozess

Burdaki örnek listeyi size aktarayım

13. Jh. Schweiz Schwein Galgen Kindesmord
14. Jh. - * * * * * * Stier * * * Galgen Verletzung eines Menschen
1386 England Schwein Galgen Kindesmord
1403 Frankreich Schwein Galgen -
1474 Schweiz (Basel) Hahn Scheiterhaufen Basilisk (legte ein Ei)
1516 Frankreich Heuschrecken verbannt Zerstörung der Ernte
1519 Italien (Südtirol) Mäuse verbannt Zerstörung der Vorräte
1559 Deutschland Vögel verbannt Störung einer heiligen Messe
1685 Deutschland Wolf Galgen Tötung von Menschen und (Zucht-) Tieren
18. Jh. - * * * * * * * * * * *Stier lebendig begraben Auslöser einer Seuche
18. Jh. Großbritannien Schwein - Kindesmord
1740 Frankreich *Kuh Galgen Zauberei

Bu listeye göre domuz, boğa, tavuk, kuş, fare, kurt gibi birçok hayvan idam edilmiş. Garip olan ingilizce wikipedide "animal trial" başlığında bu hayvanların arasında çok sayıda böcek de olduğu söyleniyor. *Genellikle asma, yakma ve diri diri gömme şekilde infaz yapılmış.

Bana en illginç gelen ise 1474 yılında Basel'de idam edilen horoz olayı. Olayı yılan yazısından aktarıyorum:

Basel şehrinin kuruluşunda bir mağarada sözde bir ejderha(Basilisk) yaşarmış. Bir başka versiyona göre ise bir satıcı Basel'e bu Basilisk'i getirmiş. 1474 yılında ise Basel'de yapılan bir horoz infazı olayı ortaya çıkarılmış durumda. (Not: Bu hayvanları idama mahkum etme olayı son derece ilginç bir şey, şu listede bazı hayvan idamlarının listesi verilmiş. Listede en çok domuz var, ama inek, boğa, kuş, horoz hatta fare bile var. İdamda iki yöntem uygulanmış. Asma ve yakma. ) *Bu horozun suçu ise şu: Yumurtasını ortalığa bırakmış, içinden Basilisk(ejderha) çıkmış. Tabii bu olay Basel'lileri çok korkutmuş. Horoz mahkemeye çıkarılmış ve yakılarak idam edilmiş.

Burda nasıl düşüneceğimi doğrusu bilemedim. Bir ekin kurdu yada bir tavuk için koca mahkemeyi kurmak hatta bazı durumlarda bir de bu hayvanlara avukat falan atamak Ortaçağ'ın sandığımızdan daha adil mi olduğunu gösterir? Yani tutup ekin kurdunu ezmek varken niye mahkemeye çıkarırlar? Yoksa saçma sapan bahanelerle insanlara ibret olsun diye büyücülük gibi suçları işlerseniz böyle olur gösterisi midir? Epey eğlenceli ve ilginç bir konu..

Not: Dikkatli gözler horozun yumurtlamayacağını hemen farkedecektir. Olayın mantığını ben de anlamış değilim. Metinde basbayağı horoz yazıyor. Belki de yumurta kendine ait değildi, tavuğun altından alıp oraya koydu, artık bir yorum yapamıyacağım. *

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/

Önerilen Siteler