seni çok iyi anlıyorum. dünyanın adaletsizliğinden şikayetcisin. yediremiyorsun kendine. ama bütün bunlar allahın acımasız bir sadist olsuğunu göstermez.
evet dünyanın durumu hakikatan iç açıcı değildir. ama bu allahın takdiridir. ben hissediyorum ama anlatamıyorum. duyuyorum ama hissedemiyorum. görüyorum ama gösteremiyorum. benim şikayetimde budur. ah keşke keramet sahibi olsakda size hakkı ispatlayabilsek. ama hakkı ispatlamak o kadar kolayki. keramet insanın vicdanındadır. kalbindedir. insanın kendisi bir keramettir.
biz bu dünyaya sabr etmeyi öğrenmek için geldik. allahtan gelene şükür ve sabr etmek için geldik. derdi verende o mükafatı verende o. rabbim güzelliğin iyiliğin kıymetini bilmemiz için derdi ızdırabı yaratmıştır. derdi ve ızdırabı olanlar ise herşeyin kıymetini bilrler. herşeyin kıymetini bilende hak huzuruna vardığında gösterdiği sabırdan dolayı yüceltilir. çünkü kişi sadece allah rızası için katlanmıştır tüm olanlara. o halde sen acı çeken çocukları düşünme. benim inandığım allah onlara mükafatların en güzelini vericektir. ve herkez imrenecektir onların yerlerine. sen onlar için sadece dua et. gerisini rabbime bırak. kendini düşün. allah seni nasıl imtihan ediyor ve sen ne yapıyorsun. hakkın adaletinden şüphen olmasın. adaletin değeri adaletsizlikle ortaya çıkar. bir şeyin kıymeti onun olmayışı ile bilinir.
ne demiştim. allah kişiyi malı ve canı ile imtihan eder.kulu kulu ile cezalandırır ve mükafatlandırır. bu allahın politikasıdır. artık nasıl kabul ederseniz.
bir yaratıcıya inanma gereksinimi hissi, her insanın içinde vardır, insanın yaradılışında gizlidir. İnsan, kendisini ve var olan herşeyi yaratan gücü tanımak ister. onları biçimlendiren, hayat veren, öldüren, sevk ve idare eden allahı tanımak ister. Akıl, onu arar, vicdan ondan sorar, insan benliği hiç olmaktan ve yokluğa gömülmekten korkar, insan güçlü birisine sığınmak, onunla yalnızlıktan kurtulmak ister, ve çalışmaya başlar. arayış içerisine girer. en sonunda aradığını bulur ve artık onun için tek şey kalmıştır. hakikata kavuşmak için yaşamak. onun için dünyanın ne olduğu önemli değildir. o sabırsızlıkla bekler dünyanın sonunu. hakikata kavuşma arzusu içini kemirir. ama o yinede sabırla bekler. çünkü bilirki ona benlik duygusunu tattıran allaha kavuşacaktır. ona vicdan veren sevgi ve merhamet duygusunu veren allaha.
|