Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Teknoloji & Elektronik > Donanım & Yazılım > Bilgisayar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 16-07-2011, 20:50
ereninthenature - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ereninthenature ereninthenature isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

ben de yillardir kulandigim windows u birakip linux'a gectim.ubuntu 11.04'u kurdum.alismak baya zaman alicak ama sadece linux kullanmak benim icin baya zor.cunku Visual Studio kullnamam lazim, bagimlisi oldugum bir cok oyunu linuxta calistirmak imkansiz.ama bize dayatilan seylere karsi cikmaktaki hazda cok guzelwindowstan baska isletim sistemi yok sanki cik cik.

laptop'ta windows 7 masaustunde ubuntu devam etmeyi dusunuyorum.

Science is not only compatible with spirituality; it is a profound source of spirituality.
-Carl Sagan

All ideology is toxic because ideology is a kind of insult to the gift of human free thinking.
-Terence McKenna
Alt 23-07-2011, 03:55
errata - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
errata errata isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

İnsan, açık kaynaklı özgür yazılımların kıymetini onlara cidden ihtiyaç duyduğunda anlayabiliyor. Hiç bir bedel ödemeden binlerce hatta milyonlarca dolarlık iş yapabilen yazılımları kolayca yükleyip, "acaba kimin emeğini hiçe sayıyorum" gibi düşüncelere kapılmamak bile açık kaynağın neden gerekli olduğunu yeteri kadar açıklıyor.

Popüler programlama dillerinden bir kaçına -en azından okuduğu kodu anlayacak kadar- hakimseniz yazılımların içeriğinden öğrenebileceğiniz o kadar çok şey var ki.

Geçenlerde güneşin batış ve doğuş zamanının nasıl hesaplanabileceği üzerine bir mevzu üzerinde yoğunlaşmışken php'de bunlar için iki adet fonksiyonun tanımlı olduğunu gördüm. İlk başta işimi halletmek için bunları hızlıca kullandım ama her kuşkucu gibi arka planda nelerin döndüğünü de görmek istedim elbette. Zira güneşin batışı ve doğuşu gibi şeylerde sapma açılarının, yörüngedeki senelik kaymaların, artık -fazlalık- yılların oldukça önemli olduğunu, ezberden kolayca hesaplanıp işte budur denemeyeceğini biliyordum.

Php'nin çekirdeğine gömülü bu fonksiyonların aslında neyi nasıl yaptığını görmek için php kaynak kodunu indirip en fazla on beş dakikalık bir kaynak kod taraması yapmam yeterliydi. Öylede oldu. İşin sonunda öğrendiklerim paha biçilemez. Belki bu bilgi için oldukça fazla bilimsel belge taramam gerekirken çok kısa bir sürede hem işime yarayacak bedava hesaplayıcıya kavuştum hem de işin matematik tarafını gözlemleyebildim.

Ben linux dağıtımlarının masaüstü için zorlama çabalarla Windows'a benzemesini istemiyorum. Ama bir yandan da hızlıca yayılmasını ve insanların her şeyin Microsoft olduğu sanrısından kurtulmasını istiyorum. Geri kafalı asosyal linux'çuların devri kapandı. Ubuntu, Fedora ve belkide Pardus gibi dağıtımlar sayesinde artık linux herkesin evinde. Ve öyle olmaya da devam edecek.

Günü geldiğin oyunların da linux için hazırlanacağını düşünüyorum. Lakin çok yakın gelecekte -özel gereksinim duyan oyunların dışında- tüm oyunların konsollar için üretileceğini düşünüyorum. Doğrusu da bu değil mi zaten?
Alt 26-07-2011, 05:39
Üye

nightlord´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İnsan, açık kaynaklı özgür yazılımların kıymetini onlara cidden ihtiyaç duyduğunda anlayabiliyor. Hiç bir bedel ödemeden binlerce hatta milyonlarca dolarlık iş yapabilen yazılımları kolayca yükleyip, "acaba kimin emeğini hiçe sayıyorum" gibi düşüncelere kapılmamak bile açık kaynağın neden gerekli olduğunu yeteri kadar açıklıyor.

Popüler programlama dillerinden bir kaçına -en azından okuduğu kodu anlayacak kadar- hakimseniz yazılımların içeriğinden öğrenebileceğiniz o kadar çok şey var ki.

Geçenlerde güneşin batış ve doğuş zamanının nasıl hesaplanabileceği üzerine bir mevzu üzerinde yoğunlaşmışken php'de bunlar için iki adet fonksiyonun tanımlı olduğunu gördüm. İlk başta işimi halletmek için bunları hızlıca kullandım ama her kuşkucu gibi arka planda nelerin döndüğünü de görmek istedim elbette. Zira güneşin batışı ve doğuşu gibi şeylerde sapma açılarının, yörüngedeki senelik kaymaların, artık -fazlalık- yılların oldukça önemli olduğunu, ezberden kolayca hesaplanıp işte budur denemeyeceğini biliyordum.

Php'nin çekirdeğine gömülü bu fonksiyonların aslında neyi nasıl yaptığını görmek için php kaynak kodunu indirip en fazla on beş dakikalık bir kaynak kod taraması yapmam yeterliydi. Öylede oldu. İşin sonunda öğrendiklerim paha biçilemez. Belki bu bilgi için oldukça fazla bilimsel belge taramam gerekirken çok kısa bir sürede hem işime yarayacak bedava hesaplayıcıya kavuştum hem de işin matematik tarafını gözlemleyebildim.

Ben linux dağıtımlarının masaüstü için zorlama çabalarla Windows'a benzemesini istemiyorum. Ama bir yandan da hızlıca yayılmasını ve insanların her şeyin Microsoft olduğu sanrısından kurtulmasını istiyorum. Geri kafalı asosyal linux'çuların devri kapandı. Ubuntu, Fedora ve belkide Pardus gibi dağıtımlar sayesinde artık linux herkesin evinde. Ve öyle olmaya da devam edecek.

Günü geldiğin oyunların da linux için hazırlanacağını düşünüyorum. Lakin çok yakın gelecekte -özel gereksinim duyan oyunların dışında- tüm oyunların konsollar için üretileceğini düşünüyorum. Doğrusu da bu değil mi zaten?
yazilimin degeri gun gectikce daha iyi anlasiliyor.ben teknoilojiden anlamam diyen herkes en azindan 5-10 arasi websiteyi takip ediyor.sorunlarini google'la cozmeye calisiyor.yani linux kullanabilecek insan sayisi git gide artiyor.acik kaynak kodun gelecegi parlak.

Science is not only compatible with spirituality; it is a profound source of spirituality.
-Carl Sagan

All ideology is toxic because ideology is a kind of insult to the gift of human free thinking.
-Terence McKenna
Alt 26-07-2011, 06:16
Üye

ya nightlord kardes ozel mesaj alimini kapatmissin da burdan yazayim dedim bakarsin sonra

bana Linux icin uygulama gelistirme icin kaynak onerebilir misin?sifirdan baslatip adim adim anlatan bir kitap yada gorsel set var mi onerebilecegin?

hic Linux'te uygulama gelistirmemis biri icin baslamaz baya zor.bilemedim nerden baslasam

-Carl Sagan

-Terence McKenna
Alt 26-07-2011, 23:21
Kıdemli Üye

Windows ya da Linux için programlama yapmak temelde farklı şeyler değil. Öyle çok "platform spesifik" olaylara girmeyeceksen, ürün odaklı çalışacaksan ve bir kere yazayım her yerde -linux, mac, linux- çalışsın diyorsan C++ dili için QT platformu mevcut. Ayrıca Java platformunun da çok yaygın olduğunu vurgulamama gerek yok sanırım.

Senin ne tür bir programlama deneyimin ya da yönelimin olduğunu bilmiyorum. Daha belirgin ifadelerle açıklarsan ben de ona göre bir şeyler söyleyebilirim. Örneğin, hangi programlama dili ile ne gibi şeyler yapmak istiyorsun? Temel bir programlama becerisi mi kazanmak istiyorsun? Tümüyle yeni mi başlıyorsun?

Eğer yeni başlıyorsan bence bir şeyler öğrenmek için en iyi ortamı seçmişsin. Linux'ta kaynak koduna ulaşamayacağın yazılım neredeyse yok gibidir. Ayrıca genelde her şey bedava, iyi belgelendirilmiş, güncel ve düşünmeyi seven insanlara yöneliktir.

Özel mesaj yerine buradan daha hızlı ve açık olarak sorularını yöneltebilirsin.
Alt 27-07-2011, 02:08
Üye

bende acik kaynak koduna gonul verenlerdim.bu yaz soyle bir is hayatini yokliyayim dedim Kocaeli'inde C#'tan baska bir sey kullanan sirket yok.bende hafiften ise girip para kazanmak istedigim icin Java'yi birakip C#'a gectim.

Ben kisaca ne istiyorum biliyor musunuzDesktop yazilimlar yazip Linux'te problemlerime cozum uretebilmek istiyorum.Daha spesifik olmam gerekirse Turkiye Ubuntu Yazilim Gelistirme tayfasina yardim etmek istiyorum.

1 yil C ile calistim.ufak programlar yazdim.Birazda Java tecrubem hepsi bu.Acik olarak sorum ne yazayim?

Ne yazarsam Linux'culere yardimim dokunur?Ufak app'lerden zorlara dogru bir anlatim kitabi aradim bulamadim.

-Carl Sagan

-Terence McKenna
Alt 27-07-2011, 02:37
Kıdemli Üye

Ufak uygulamalardan zora doğru anlatan ve her şeyi anlatan bir şeyler bulabilmen zor, hatta imkansız. Fakat mevzuyu ancak bu bu şekilde anlayabileceğini düşünüyorsan anahtar kelimen "practical" olmalı.

C ile çalıştıysan onunla devam etmende büyük yarar var. Zira C dili işin tüm temel yapısını gözler önüne seren, oldukça fazla örnek kod ve yazılım bulabileceğin bir dil. Linux'ta C derleyicisi edinmen çok kolaydır, hatta zaten çoğu dağıtımın içerisinde "default" mevcuttur. Fakat Ubuntu gibi kullanıcı dostu eğilimi olan dağıtımlarda bulunmayabilir. Ubuntu'da C derleyici ve bir takım araçlarını kurmak için
Kod:
apt-get build-essential
ve bir adet yazı editörü yeterlidir -apt'nin ne olduğunu anladığını umuyorum-.

"Vay efendim C beni çok zorladı, sıkıldım, bunaldım!" dersen Python önerebilirim. Python, hem kullanımı kolay hem de linux'ta sık kullanılan bir dildir. Örneğin Pardus dağıtımında ekibin yaptığı tüm ek yazılımlar Python'la yazılmıştır -ve birazda C ve Perl-.

Python çok takdir ettiğim bir dil. Aynı zamanda web tabanlı uygulama geliştirmek için de son derece uygun -ek: django-. Dilin temel yapısını, semantiğini kavradığında çok hızlı bir şekilde yazılım geliştirebilirsin. Yazılımlar kullanıcı ara birimi kütüphaneleriyle görselleştirilebilir ve Python yorumlayıcısının bulunduğu hemen her platformda rahatça çalışabilir.

http://www.belgeler.org/
http://yzgrafik.ege.edu.tr/~tekrei/d...p/BBGD_PIO.pdf
http://www.istihza.com/
Alt 27-07-2011, 02:50
Üye

Python benimde cok hosuma giden bir dil.cok temiz anlasilir bir yapisi var.C ile ugrasmak istemiyorum anladiginiz gibi

Istihza'yi onceden gormustum kitabida var bu sitenin sahibinin.Oyleyse ben Python uzerine biraz daha ugrasiyim foruma banada verin bir gorev diyim

-Carl Sagan

-Terence McKenna
Alt 31-07-2011, 04:07
Kıdemli Üye

"Genel programlama mantığını matematik yollu öğreneyim, öğrenirken programlama ufkum genişlesin, iyi hacker'ların bildiği, kullandığı ve önerdiği baba bir dili öğreneyim" dersen de önerim Common Lisp olur.

Common Lisp, hemen hemen tüm iyi üniversitelerin Bilgisayar Bilimleri -Türkiye'de çoğunlukla ve yanlış olarak Bilgisayar Mühendisliği- bölümlerinde programlama öğretmek için kullanılan Scheme'nin -artık Racket- türediği dildir. Şimdi Java'da, orda burda yeni teknoloji diye sunulan bir çok programlama kavramının neredeyse altmış sene önce bu programlama dili tasarımında mevcut olduğunu belirtmem gerekir sanırım. Başlayacaksan kesinlikle Common Lisp ya da Scheme -Racket- ile başla.

Bu dilde de programlarını bir çok platform için geliştirebilirsin. Yalnız öğrenmek için kaynağın az olduğunu söyleyebilirim. Başlangıç için önerim İnternet'ten bedava yayımlanan Peter Seibel Practical Common Lisp
Alt 02-08-2011, 17:00
Üye

XOR´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
"Genel programlama mantığını matematik yollu öğreneyim, öğrenirken programlama ufkum genişlesin, iyi hacker'ların bildiği, kullandığı ve önerdiği baba bir dili öğreneyim" dersen de önerim Common Lisp olur.

Common Lisp, hemen hemen tüm iyi üniversitelerin Bilgisayar Bilimleri -Türkiye'de çoğunlukla ve yanlış olarak Bilgisayar Mühendisliği- bölümlerinde programlama öğretmek için kullanılan Scheme'nin -artık Racket- türediği dildir. Şimdi Java'da, orda burda yeni teknoloji diye sunulan bir çok programlama kavramının neredeyse altmış sene önce bu programlama dili tasarımında mevcut olduğunu belirtmem gerekir sanırım. Başlayacaksan kesinlikle Common Lisp ya da Scheme -Racket- ile başla.

Bu dilde de programlarını bir çok platform için geliştirebilirsin. Yalnız öğrenmek için kaynağın az olduğunu söyleyebilirim. Başlangıç için önerim İnternet'ten bedava yayımlanan Peter Seibel Practical Common Lisp
Tavsiye icin sagolun ama C#'a cok ilgi duymaya basladim.Bu dili tastamam ogrendikten sonra baska maceralar denemek istiyorum.Ubuntu tayfasina Java'yla yardimci olmaya calisicam anlasilan.

Birde nette su kitabin Turkcesi var mi diye arastirayim dedim e-book versiyonunu 120 liraya satiyolar.Ne farki var anlamadimNiye boyle kazik atmaya calisiyolar ki insanlara.Kim yer birde orasi ayri mevzu.

Internet kazigi

-Carl Sagan

-Terence McKenna

Önerilen Siteler