Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 14-11-2009, 23:49
ulpian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ulpian ulpian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Hortlak´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sayın Ulpian, etnisite ile ırk arasındaki farkı bilmiyor bunları birbirine karıştırıyorsunuz.
öyle mi sayın Hortlak?

Açıklasaydınız madem.

Yukardaki iletilerimde, ırk'tan değil etnisiteden bahsettiğimin altını çizmiş olduğuma göre, demek ki, bir ayırımın varlığından ben de yola çıkmaktayım.

Etnisite, ırk olugusyla da ilgili, fakat daha çok sosyoloji/etnoloji/siyasetbilim alanlarında geçerliliği olan ve genelde ırktan çok daha geniş bir anlamda kullanılan, fakat üzerine anlaşılmış kesin bir tanımı da bulunmayan (bu yüzden ''terim'' de olmayan) bir sözcüktür. ''Soy-sop'', yani biyoloji ile de ilgilidir, fakat bununla sınırlı değildir.

Bu iki kavramı birbirine karıştırdığım zannına nasıl kapıldığınızı da söyleyebilirseniz belki daha iyi anlarız birbirimizi.

saygılarımla
Alt 15-11-2009, 00:05
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger hortlak;

Ortak kok dediginizde, icinde baska kokenlerin de oldugunu soylemektesiniz. Nedir bu kokenler, sizce ve neden Turklukte ortaklasmis? Ya da soyle sorayim, neden Turkluk kendi basina bir koken degildir, sizce?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 15-11-2009, 00:15
güneşinzaptıyakın güneşinzaptıyakın isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Şahsen ben olayı kişisel olarak almıyorum, olayı kişiselleştirenleride kınıyorum...
Toplumsal bir algıdır şıkkını seçiyorum, bu algıyı sistem denetler ve dayatır şerhini koyarak tabii...
Alt 15-11-2009, 00:16
Hortlak Hortlak isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

ulpian´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
öyle mi sayın Hortlak?

Açıklasaydınız madem.

Yukardaki iletilerimde, ırk'tan değil etnisiteden bahsettiğimin altını çizmiş olduğuma göre, demek ki, bir ayırımın varlığından ben de yola çıkmaktayım.

Etnisite, ırk olugusyla da ilgili, fakat daha çok sosyoloji/etnoloji/siyasetbilim alanlarında geçerliliği olan ve genelde ırktan çok daha geniş bir anlamda kullanılan, fakat üzerine anlaşılmış kesin bir tanımı da bulunmayan (bu yüzden ''terim'' de olmayan) bir sözcüktür. ''Soy-sop'', yani biyoloji ile de ilgilidir, fakat bununla sınırlı değildir.

Bu iki kavramı birbirine karıştırdığım zannına nasıl kapıldığınızı da söyleyebilirseniz belki daha iyi anlarız birbirimizi.

saygılarımla
Biyolojik düzlem: Etnik köken diyorsunuz. Bunu daha açıklamama gerek var mı? Bunu söyledikten sonra istersen kırk takla at sana git önce söylediğin laftaki çelişkiyi bul sonra gel derim.

Saygideger hortlak;

Ortak kok dediginizde, icinde baska kokenlerin de oldugunu soylemektesiniz. Nedir bu kokenler, sizce ve neden Turklukte ortaklasmis? Ya da soyle sorayim, neden Turkluk kendi basina bir koken degildir, sizce?
Sayın Evrensel İnsan, bir coğrafyaya yerleştikten sonra en farklı halklar bile bir oranda birbiriyle karışır, ortak kök dememin sebebi halkımızın büyük çoğunluğunun köklerinin ağırlıklı olarak Türk olması sebebiyledir. Yani bir insanın köklerine bir yerlerden Çerkeslik, Kürtlük ya da Araplık karışmışsa bile bunlar azınlıkta kalacağından Türklük unsuru öne çıkar. Siz yanlış anlamak istediğinizden yanlış anlıyorsunuz, ben Türkiye'deki Kürtler, Araplar vs. köken olarak Türk'tür demiyorum, onlara da Türklük karışmışsa bile onlar için* bu unsur azınlık olduğundan Arap ya da Kürt kalmışlardır. Aynı şey Türkler için de söz konusudur. Yoksa Türklük kendi başına bir köken değildir demiyorum.

Konu Hortlak tarafından (15-11-2009 Saat 00:17 ) değiştirilmiştir. Sebep: *için
Alt 15-11-2009, 00:23
ulpian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ulpian ulpian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Etnisitenin biyolojiden bağımsız olduğunu söylüyorsunuz yani, öyle mi sayın Hortlak?

saygılarımla
Alt 15-11-2009, 00:26
Kıdemli Üye

Saygideger hortlak;

ortak kök dememin sebebi halkımızın büyük çoğunluğunun köklerinin ağırlıklı olarak Türk olması sebebiyledir.-hortlak-

Size bu cumleyi yaptirtacak, elinizde ne gibi bir belgeler, ya da veriler/deliler var?

Siz yanlış anlamak istediğinizden yanlış anlıyorsunuz,-hortlak-

Ben sizin herhangibir fikrinize yorum yaptigimi zannetmiyorum. Neyi yanlis anlamak istemisim?

Türkler için de söz konusudur. Yoksa Türklük kendi başına bir köken değildir demiyorum. -hortlak-

Bu cumlenizi tercume edersek; "Turkluk kendi basina bir kokendir, diyorum" olur, oylemi degil mi?

Ozamanda, ortak kokle celismezmi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 15-11-2009, 01:01
Hortlak Hortlak isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

ulpian´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Etnisitenin biyolojiden bağımsız olduğunu söylüyorsunuz yani, öyle mi sayın Hortlak?

saygılarımla
Sn. Ulpian, etnik yönün biyolojik düzlemle açıklanamayacağını söylüyorum, etnisiteyi oluşturan bir yığın kavram arasında biyolojik düzlem önem sırası olarak sonlarda gelir.

Saygılarımla.
Size bu cumleyi yaptirtacak, elinizde ne gibi bir belgeler, ya da veriler/deliler var?
Sayın Evrensel İnsan, o cümle tarihi kanıtlara dayanır. Türkler'in Anadolu'ya girdiği dönemlerle ilgili kaynakları okursanız zaten görürsünüz. Hatta bizim Anadolu'ya 100 yıl gibi kısa sürede hakim olmamızın en önemli nedenlerinden birisi nüfus kesafetinin düşüklüğüdür. Zira özellikle kırsal bölgelerde Ermeni ve Rum nüfusu yok gibiydi (bu arada bir dipnot Ermeniler sürekli kırıma uğruyordu Rumlar tarafından), bunun temel sebepleri ise salgınlar, fakirlik ve Müslümanlar'la 300 yıldır süregelen savaşlardır.
Ben sizin herhangibir fikrinize yorum yaptigimi zannetmiyorum. Neyi yanlis anlamak istemisim?
Yanlış anlamak istemeden de yanlış anlamış olabilirsiniz. Fakat bence siz karşınızdaki dinlemeden önce kafanızdaki yorumunuzu dinliyorsunuz o da yanlış yorumlamanıza sebep oluyor, bu sözümü şu yorumunuza dayanarak söyledim:
Ortak kok dediginizde, icinde baska kokenlerin de oldugunu soylemektesiniz.
Bu cumlenizi tercume edersek; "Turkluk kendi basina bir kokendir, diyorum" olur, oylemi degil mi?
Evet öyle.

Saygılarımla.
Alt 15-11-2009, 01:16
Kıdemli Üye

Saygideger hortlak;

Evet öyle.-hortlak-

Ortak kok, sizin sozunuz, benim degil. Ortak kelimesinin kullanimi birden fazlayi gerektirir. Oyuzden, ben; sizin "ortak kok" soyleminiz temelinde, o cumleyi kurdum.

Bakin cumle ne diyor.

Ortak kok dediginizde, icinde baska kokenlerin de oldugunu soylemektesiniz.-e.i.

Neden, boyle diyor, cunku; ortak kelimesi birden fazla sayiyi icerir de ondan.

Siz ortak kok soylemini kullanmasaydiniz, ben de boyle bir cumle yapmazdim, zaten.

Oyuzden, sorunuzu yoneltebileceginiz, cumle de olmazdi. Bu nedenle de, sorunuz anlamsizlasiyor ve "evet/hayir" temelli bir cevabi da icermiyor.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 04-01-2011, 23:13
Cogitos Cogitos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Çok tartışılan bir konu bu sanırım. Ama sonuç çok zor bulunur, üç bağlantılı soruya sosyolojik, felsefi ve antropolojik olarak 10'larca cevap verilebilir... Aslında kavramlar Ulus devlet ile çokkültürlülük arasındaki çatışmadan doğuyor, yani Fransız İhtilalinden günümüze siyasetsosyolojisinin tartışma alanlarından biri... Bence cevap baktığınız yere göre üçüde olabilir ama hiçbiri de. Irkçı bir histeri bunu köken olduğunu söyler, ulusalcı bir yaklaşım toplumsal bir kimlik olduğunu düşünür... Salt "Türk" olmak bir insana ne katar ? Bilmem, kendi adıma pek birşey kattığını söyleyemem...
Alt 16-09-2014, 18:51
Kıdemli Üye

Cogitos´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Çok tartışılan bir konu bu sanırım. Ama sonuç çok zor bulunur, üç bağlantılı soruya sosyolojik, felsefi ve antropolojik olarak 10'larca cevap verilebilir... Aslında kavramlar Ulus devlet ile çokkültürlülük arasındaki çatışmadan doğuyor, yani Fransız İhtilalinden günümüze siyasetsosyolojisinin tartışma alanlarından biri... Bence cevap baktığınız yere göre üçüde olabilir ama hiçbiri de. Irkçı bir histeri bunu köken olduğunu söyler, ulusalcı bir yaklaşım toplumsal bir kimlik olduğunu düşünür... Salt "Türk" olmak bir insana ne katar ? Bilmem, kendi adıma pek birşey kattığını söyleyemem...
"Salt turk olmak" tan kasit nedir?

Önerilen Siteler