26-12-2009, 08:20
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
merhaba sayın siparisci,
çoktandır görememiştim sizi forumda. Tekrar hoşgeldiniz.
Eğer ''üstünüze gitme'' olarak algılamazsanız, sizinle kaç zamandır görüşmek istediğim daha önemli bir konuyu ele almak isterim. Bence ''islam adına'' veya en azından bir ''müslüman olarak'' İslam eleştirilerine yanıt vermeden önce, evvela bu çok önemli soruyu bir açıklığa kavuşturmanız daha uygun olur sanki.
ulpian´isimli üyeden Alıntı
sayın siparisci,
başlık konusu ile ilgisiz söyleyeceklerim, ama çoktandır görememiştim sizi. Birkaç hafta öncesinden kalma bir mesajınız var forumda yazdığınız. Bir müslüman olarak bazı Kuran ayetlerinin doğrudan vahiyle gelen Allah sözü değil, Muhammed'in kendi sözü ve inisiyatifi olduğunu söylüyordunuz. Bunu bir müslümanın ağzından duymak, çok olağan bir durum değil. Karşı çıkmazsanız, daha teferruatlı görüşelim derim bu konuyu. (ama önce bunun için bir başlık açmamız gerekir).
Ne dersiniz?
saygılarımla
|
|

26-12-2009, 10:08
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
UlulElbab´isimli üyeden Alıntı
selam,
Diyanet onu "Ejderha" diye çevirmiş...
Diyanet onu Ejderha diye çevirince iş olup-bitiyor mu? Tanrımı suçlu bu durumda da?
Asanın ejderha ya da başka bir şeye dönüşmüş olması anlatılan hikayenin saçmalığını ortadan kaldırabilecek bir ayrıntı değildir.
Bize Akıl vermiş...Madem eleştiriyoruz..ki mu merak ettiğimizi gösterir...
O halde neden araştırmıyoruz?
Yukarıda yazdığım nedenle, asanın ejderhaya mı yoksa ahtapota mı dönüştüğünü araştırmanın bir anlamı yoktur.
Diyanet gibi vergilerimizi çarçur eden 5 para etmez bir kurumun sözleri ile mi hareket edeceğiz?
Koyulaştırdığım kısımda sizinle tamamen aynı fikirdeyim.
Bakın ne güzel tesbit etmişsiniz:
Günümüzde öyle illüzyonistler var ki, numaralarını Musa'ya gösterebilselerdi...
Demek ki bahsi geçen Sihirbazlar İllüzyonistler...ve Musa onların numaralarını yemiyor.
Onlarınki "numara" da Musa'nınki gerçek mi? Musa'nın numarasını yiyenler Musa'nın tanrısına teslim oluyor da ne oluyor? Eller ayaklar gidiyor. Bu musa'nın tanrısı ne gaddarmış ki, adamcağızlar kendisine teslim oldukları halde, o onları Firavunun şerrinden kurtarmıyor.
Onlarda bu "beceriksizliklerinin" bedelini,"kolları ve bacakları çaprazlama" kesilmek sureti ile ödüyorlar.
Bunda "komik" olan ne? Anlayamadığınız nedir?
Komik birşey olduğunu söylemedim, nereden uydurdunuz? Komik değil ama acınacak bir durum var ortada.
Masal dediğiniz bir Kıssa...Kıssadan hisse alınır.Ve kıssalar Sembolizm üzerine kurgulanmıştır.
O halde Asanın da,yılanında ,sihirinde ve bahsi geçen herşeyin o kıssa da Sembolik bir anlamı vardır.
Akıl-mantık çerçevesinde yanıt bulamadığınız sorulara "sembolik" deyip garabetten sıyrılmak da yeni bir can simidi oldu. Allah da semboliktir diyebilir misiniz?
Derseniz ki Allah neden böyle "Gizemli" ve karmaşık bir yola başvurmuş?
cevabım:Vallahi ben Allah değilim...
Ama Allah olsaydım derdim ki:
Bazı sivri zekalılar sorsun diye.
Bu "sivri zeka" lafı çok sevdiğiniz bir şey galiba. Bu lafı kullanma konusunda daha önce de sabıkanız olduğu anlaşılıyor. Sizin zekanız törpülenip yuvarlaklaştırılmış mı?
Anlayanlar bana yeter.
|
Anlayanlarla yetinebileceğinize göre, hala burada yazma gereği duymanızı nasıl açıklayacağız. Bence şüphe kurdu içinize girmiş bile.
|

26-12-2009, 10:19
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
asinar´isimli üyeden Alıntı
Anlayanlarla yetinebileceğinize göre, hala burada yazma gereği duymanızı nasıl açıklayacağız. Bence şüphe kurdu içinize girmiş bile.
|
Selam
o kısımda Allahın repliği..cevap vermeye devam ediyordu
Allah anlayışınızı artırsın.
selam.
Acaba burada yazanların hepsinin içine şüphe kurdumu girmiş?
Bu durumda siz de öyle? Hımm bu Güzel
|

26-12-2009, 11:58
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
arkadaşlar arapça bilenler için soruyorum: ejderha arapça nasıl denmiş orada...
belki iguana, çöl kertenkelesi veya akrep falandır... ne de olsa çöl tanrısı allahın çölde görülen fauna ve floradan başkası ile ilgilendiği yok, bilgisi de yok
kuranı okuyun cunku okudukca allahin olmadigini daha iyi anlayacaksiniz .......
|

26-12-2009, 13:56
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
quixsoul´isimli üyeden Alıntı
a`raf :
106.Firavun dedi: "Bir mucize getirdinse, doğru sözlülerden isen onu ortaya çıkar."
107.Bunun üzerine Musa, asasını yere attı; birden korkunç bir ejderha oluverdi o.
108.Elini çekip çıkardı; birden o el, bakanların önünde bembeyaz kesildi.
109.Firavun toplumunun kodamanları şöyle konuştular: "Bu adam gerçekten çok bilgili bir büyücü."
Daha önce farklı bir olayda musanın asasının yılan olduğunu okumuştuk.Peki buradaki ejderha gerçek bir ejderha mı? Ben ejderhaları fantastik yaratık sanıyordum.
Diyanetin çevirisinde
107.Bunun üzerine asasını bırakıverdi. Bir de ne görsün; koskoca bir ejderha kesiliverdi.
(ekleme) :
..sonra da öcü hepsini kıtır kıtır yemiş.Ve gökten 3 elma düşmüş birisi bu hikayelere inanan kafalara,birisi bunlara saygı duyan kafalara diğeride bunlardan keramet çıkartan kafalara..
Hikayenin çok hoş bir anlatımı var ayetlerde.Ama bizim dede korkutun gölgesinde kalır tabi.
|
Yine bir yanlış yorumlama ile karşı karşıyayız.
Sevgili arkadaslarım,defalarca belirttim fakat yine yineliyorum.Semavi kitapalrda insanlara misaller gösterilmiştir.O kelimelerde ve anlatımlardan çıkarılacak sonuç(mana)önemlidir,orda bahsi geçen nesnenin,bitkinin,hayvanın falan önemi yoktur mana önemlidir.
Burda anlatılmak istenen şey.firavunun ALİM olarak nitelendirdiği o zamanın bilginlerinin,Hz.Musa'nın yanında cahil ve çaresiz kalışıdır.
Neden bu kadar düz bir mantık ile geliyor ve neden olayı basitleştiriyorsunuz.Kelimelere değil,verdikleri anlamlara değer veriniz yada idrak etmeye çalışınız.
Saygılarımla...
Görmeyipte Korktuklarımız Sevmediklerimiz,Görmeyipte Sevdiklerimiz İnandıklarımızdır...!!!
|

26-12-2009, 14:02
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
İşte kelimelere çok takılıp gösterdiği manaları göz ardı etmek bizi yanlış yorumlamaya yada yazılanların anlamsız geldiğinin düşünmemize neden olur.
Birr başka forum başlığı altında da,yine sizinle paralel düşünen bir arkadaşımız,neden cennet ve cehennem figürleri dünyevi anlatımdan ibarettir diye fikrini belirmiş.Onada benzer bir cevap vermiştim,örnekleyerek.
http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=15657
Bu linkten bakabilirsiniz.10. iletide.
Yani manalar ve çıkarılan sonuçları düşünmek gereklidir,kelimelere değil.
Saygılarımla...
Görmeyipte Korktuklarımız Sevmediklerimiz,Görmeyipte Sevdiklerimiz İnandıklarımızdır...!!!
|

26-12-2009, 14:09
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sevgili uyar,
Söz konusu mahlukat, "ثعبان" yani mealen "Su'ban" ya da "Saâbin" diyebileceğimiz, İngilizce "snake/serpent", Türkçe "büyük yılan"dır. Kelime ejderha anlamına da gelmesine rağmen ayette kastedilen büyük yılandır. Çünkü ejderha için "تنين" mealen "tinnin" kelimesi kullanılır. Tabi güncel manaları için konuşuyorum, meali yapanlar mutlaka Kuran Arapçasını hesaba katarak yapmışlardır.
Lakin, sonradan Musa'nın bu yılanı pek sevdiği, adını "cabbar" koyarak, yanında gezdirdiği, kendisine inanmayanları ısırttığı sanılmaktadır.
|

26-12-2009, 16:23
|
|
Üye
|
|
|
|
sitede açılan birçok konudan sonra buradakilerin çoğunluğunun oldukça düz mantık düşündüğü kanısına vardım, bu konu da onun bi örneği. arkadaşın iddiasını kontrol etmek amaçlı eserde (Kuran-ı Kerim) bir araştırma yaptım ve sonuç: sopanın yılana dönüştüğü olay Musa dağa ateş almak için gittiğinde tanrısının (Allah) huzurunda gerçekleşirken, diğer durum (yani ejderhaya dönüşmesi) firavunla karşılaşması sırasında gerçekleşiyor. yani olaylar ve zamanlar birbirinden farklı, e bırakalım sonuçlar da farklı olsun
saygılar...
|

26-12-2009, 16:38
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
milomanara´isimli üyeden Alıntı
Sevgili uyar,
Söz konusu mahlukat, "ثعبان" yani mealen "Su'ban" ya da "Saâbin" diyebileceğimiz, İngilizce "snake/serpent", Türkçe "büyük yılan"dır. Kelime ejderha anlamına da gelmesine rağmen ayette kastedilen büyük yılandır. Çünkü ejderha için "تنين" mealen "tinnin" kelimesi kullanılır. Tabi güncel manaları için konuşuyorum, meali yapanlar mutlaka Kuran Arapçasını hesaba katarak yapmışlardır.
Lakin, sonradan Musa'nın bu yılanı pek sevdiği, adını "cabbar" koyarak, yanında gezdirdiği, kendisine inanmayanları ısırttığı sanılmaktadır. 
|
sevgili milo... ozaman nedir bu ejder muhabbeti... yılan evrilerek quadroped mi olmuş...
kertenkele ile ejder arapçada ayrışıyor mu??
kuranı okuyun cunku okudukca allahin olmadigini daha iyi anlayacaksiniz .......
|

26-12-2009, 17:06
|
|
Üye
|
|
|
|
nogada´isimli üyeden Alıntı
Semavi kitapalrda insanlara misaller gösterilmiştir.O kelimelerde ve anlatımlardan çıkarılacak sonuç(mana)önemlidir,orda bahsi geçen nesnenin,bitkinin,hayvanın falan önemi yoktur mana önemlidir.
Burda anlatılmak istenen şey.firavunun ALİM olarak nitelendirdiği o zamanın bilginlerinin,Hz.Musa'nın yanında cahil ve çaresiz kalışıdır.
Neden bu kadar düz bir mantık ile geliyor ve neden olayı basitleştiriyorsunuz.
|
Ben hep söylüyorum bu inanmayanlara zaten. Neden olayı basitleştiriyorlar diye. bulanık kafayla arayın diyorum. Kuran lastik gibidir. her yöne çeker, istediğin sonucu çıkarabilirsiniz. Çağlar öncesinde insanların yıldızları izleyerek kehanet uydurmaları gibi, sizde herbiriniz Çelakıl olabilirsiniz. Bir tane Çelakıl'ı kimse takmaz ama çok olmalılar ki millet koşsun peşinden.
Kuran'ın ne olup olmadığını binlerce satır da okusa anlamak istemeyen anlamaz. Allah onları öyle yaratmıştır. Bu tür insanların sorunu Ateistlerin düşünceleriyle değil kendi düşüncelerinde, tutarsızlıklarında gizlidir.
Allah iman sahiplerinin imanlarını öyle sabitlemiştir ki, O iman ki her türlü saldırıya korunaklıdır. Hiçbir bilgiyi kabul etmez.
O kadar basit değilse Kuran, söyleyin Allah'ınıza, neden dağ başında yaşayan cango ya göre bir tane , anlayabileceğim iman edeceğim bir Kuran göndermedi.
O mucizevi Kuran, okuyan dinden çıkıyor da, Bir türlü menfaat dağıtıp dünyayı musluman yapamadı.
|