Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 27-07-2006, 20:11
Üye Değil

Standart Re: Duha suresi 7. ayet

toplumsal olaylara kafa yormuş insanlığın kurtuluşu için düşünmüş insanların elbetteki içinden çıkamadığı bazı meseller olmuştur hz. peygamberde işte böyle birisiydi sonuçta insandı demi elbetteki içinden çıkamadığı sıkılıp bunaldığı bazımeseleler bazı adaletsizlikler yani kısaca içinden çıkılmaz bir vaziyet mahiyette bazı olaylar elbetteki peygamberlik gelmediği dönemde aklına takılıyodu belki hiç bir insanın aşmasının mümkün olmadığı konuların üzerinde o da çok yoruluyodu ayet buna işaret ediyor olamazmı .iy akşamlar
Alt 27-07-2006, 20:17
jayjay jayjay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Olamaz çünkü:

Ayette peygamberinizin daha önce şaşırmış olduğunu söylüyor.

Yani sıkılıp öfkelenmek ya da üzülmek şaşırmak mı?

Arkadaşım bir kaç defa daha bana cevap yazmıştın. Lütfen tutarlı cevaplar yaz. Mantık çerçevesinde tartışmak istiyorum.
Alt 27-07-2006, 21:42
Üye Değil

jayjay";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
93-ed-DUHÂ

Duhâ, kuşluk vakti demektir. Sûre, adını ilk ayette geçen bu kelimeden alır. Fecr sûresinden sonra Mekke'de inmiştir, 11 (onbir) âyettir. Sûrede âhir zaman Peygamberinin hususiyetlerinden biri yani yetim oluşu ele alınır ve kendisi teselli edilir.

http://www.esselam.net/modules.php?n...pid=195&page=2

1. Andolsun kuşluk vaktine
2. Ve sükûna erdiğinde geceye ki,
3. Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı.
4. Gerçekten senin için ahiret dünyadan daha hayırlıdır.
5. Pek yakında Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın.
6. O, seni yetim bulup barındırmadı mı?
7. Şaşırmış bulup da yol göstermedi mi?
8. Seni fakir bulup zengin etmedi mi?
9. Öyleyse yetimi sakın ezme.
10. El açıp isteyeni de sakın azarlama.
11. Ve Rabbinin nimetini minnet ve şükranla an.

Surenin 7.ayetinde hz. muhammedin daha önce şaşırmış bir insan olduğu anlaşılıyor. Bu ayet bize öğretilen hz. muhammedin hayatından farklı çünkü biz hep kendisini dört dörtlük bilirdik.
burada kuranı anlamadığından ileri geliyor burada hata söz konusu değil burada hz muhammed svs bazı insanları islama davet ediyor ama başaramıyor orada cenabı allah başka bir ayeti kerimesinde sen ancak tebli ve uyarıcısın kalplere ancak ben hükmederim den kaynaklı .

sonra hata yapabilir nitekim bir beşer ama burada bir hata yok .
Alt 27-07-2006, 22:25
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Deniz,
Yazdıklarının 7. ayetle ne alakası var? İslama davet edip başaramamakla o ayetin ne alakası var? 7. ayetten önceki ve sonraki ayetler gibi, ayetin başı geçmişinde yaşadığı olay ve bulunduğu durumdan, ayetlerin devamı da Allah lutfu kendisine ulaştıktan sonraki halinden bahsediyor. (da sen neden bahsediyorsun belirsiz.)
Ayrıca jay kur'anı senden iyi biliyor merak etme.

Ömer Nasuhi Bilmen'in tevsiri: 8. cilt 4054. s.

Ve Cenab-ı Hak seni ey resul-ü Zişan! (bir şaşırmış halde buldu da) sana (soğru yolu göstermedi mi?) evet... Gösterdi, çünkü: O pek muhterem Peygamber, din-i İlahi'den mahrum, ahkam-ı şer'iyeden bihaber bir muhid içinde dünyaya gelmiş, kırk kadar kavminin pek cahilane hallerine şahit olmuş, onların akla, hikmete muhalif inançlarını, hareketlerini gördükçe hayretler içinde kalmış bulunuyordu. Sonra Cenab-ı Hak, lütfetti, o masum kulunu nübüvvet ve risalete nail kıldı, onun kaderini bir kitab-ı ilahisile i'la buyurdu, ona takibedilmesi icabeden hidayet ve saadet yolunu gösterdi.

Sn.Bilmen, 7. ayette geçen 'şaşırmış' kelimesini tabii ki peygambere toz kondurmayacak ve onu en güzel yüceltecek şekilde tevsir etmiştir. Halbuki bu ayet de kendisinden önceki ve sonraki gibi onun eski haliyle yeni halini kıyaslar durumdadır. Ve ayetin ikinci kısmı doğru yolun gösterildiğini belirtiyorsa, ilk kısmında şaşırmış bulunmaktan kastın doğru olmayan yol üzre olduğundan başka bir anlama gelmiyor.

Bu kez oldu mu jay?

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 27-07-2006, 22:52
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Peygamber toplumdaki kötü gidişata karşı ne yapacağına şaşırmış durumdaydı.Çözüm yollarını bulmak için sık sık Hira ya gidip derin düşüncelere dalıyordu.Aramış olduğu cevap,birgün rahmet hazinesinden yağmaya başladı...:
Ikre' bismi rabbikelleziy halak
Halekal'insane min 'alak
Ikre' ve rabbükel'ekrem
Elleziy 'alleme bilkalem
Allemel'insane ma lem ya'lem

OKU yaratan Rabbin adına,
insanı bir yumurta hücresinden yaratan!
Oku, çünkü Rabbin Sonsuz Kerem Sahibidir,
[insana] kalemi kullanmayı öğretendir,
insana bilmediğini belleten!
Alt 28-07-2006, 09:19
jayjay jayjay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

K.C.";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ayrıca jay kur'anı senden iyi biliyor merak etme.
Benim deniz1955'den daha iyi kuran bildiğimi söylüyorsun.

Nerden çıkardın nasıl kıyasladın?

Bu sefer oldu mu jay demişsin de: Ne oldu mu?
Alt 28-07-2006, 09:40
turok turok isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Karmasik ongorulerle aciklamaya calisdigimiz bazi olaylar oylesine basitdir ki, biz bu basitligi kabullenmeyiz.

* *Bu ayetde oldugu gibi. Gelin olaya cok daha basitce bakalim .Oyle karmasik yorumlar getirip cikarimlar yapmadan once.

* * * * * Hangi birimimiz muhammdin cocuklugunda gencliginde , peygamberlik alincaya degin yasamais oldugu toplum inanclarinin disinda kaldigi idda edebilir,Hangi birimiz muhammedin hayatin hic bir doneminde putlara tapinmadigini , onlara saygi gostermedigini soyliyebilir.
* * * * * bu yonden muhammed elbetde sasirmisti

* * * * *Insanlarin 9-10 yaslarinda genc kiz cocuklari ile evlendigi bir toplum yasaminda , kim kendi istegi ile yasli bir kadinla hemde gencliginin zirvesinde 25 yasinda evlenir ,Bunun bir ask ,sevgi evliligi oldugunu idda etmek ne kadar o gunun kosullarinda ne kadar dogrudur.
* * * * Muhammed bu evliligi bir zorunlulukdan, fakirliginden dolayi yapmistir. bu yol ile allah muhammedi fakirken zenginlige eristirmistir.

* * Bana sorarsaniz ayet yukarida ki anlatimlarla ozunu bulur.Basit ama bana gore dogru. Karmasik yorumlarla neyi bulmak icin kendinizi boyle zorluyorsunuz
Alt 28-07-2006, 10:48
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

jay, senin sürekli kur'an okuyup araştırdığını bildiğim için öyle söyledim. Deniz'in bilgisi de ortada, tartışmaya gerek yok.

Oldu mu diye sorduğum kısım ise; 7. ayetin eksik olduğunu söylemiştin daha önce, asıl onun açıklanmasını istemiştin ben de 7. ayetin tevsirini koydum.

Bu arada jayjay, sen nick değiştirdin tamam da, aynı kişi olduğuna artık emin olamıyorum. Üslubun çok değişti.

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 27-06-2015, 17:47
Tumagü İskicap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tumagü İskicap Tumagü İskicap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

hiramusta; Diyor ki
Peygamber toplumdaki kötü gidişata karşı ne yapacağına şaşırmış durumdaydı.
Dalle(ضَلَّ)'nin "şaşırmak" ile ilgisi yok "sapkınlık" ile var.
men yuşrik billahi fe kad dalle dalalen (nisa 116)
kim ortak koşarsa allaha, o artık sapkınlığa sapmıştır
Duha 7'de ki vecede ke dallen ile aynı sözcük, yani "seni buldu sapkın"... şaşırmış değil.

Önerilen Siteler