02-07-2006, 15:35
|
|
|
Re: EVRİM?
Sevgili meas,
Patatesin kromozom saysıyla insanın kromozom sayısının aynı olmasının seni neden güldürdüğünü anlayamadım? Evrim ile ne ilgisi var onu da anlayamadım?
Patatese atamız deme ihtiyacını nereden duydun onu hiç mi hiç anlayamadım?
Kromozomun içerdiği genler, sıralama vs. bunların önemli olduğunu biliyorsundur elbette. Bu açıdan bakınca yazını çok ciddi içeriği olan bir yazı olarak değerlendiremiyorum.
Evrim teorisinin çok sağlam temellere oturmadığı kanaatinde olduğunu söylüyorsun. Ben tam tersi yönde düşünüyorum. Evrim konusunda tartışmayı da gereksiz buluyorum.
Evrim'i yadsıyan, onun getirdiklerini kullanamayan, evrime dayalı teknolojiyi geliştiremeyen toplumlar için 21. yyıl'ın tamamen bir yıkım olacağını düşünüyorum.
Sonuçta kanıtlar ortada. Bilim orta yerde duruyor: Anlayanın, geliştirenin, kullananın hizmetinde. Anlayamayan, geliştiremeyen, kullanamayana "abbas yolcu" dışında diyeceğim birşey yok.
|

02-07-2006, 16:04
|
|
Üye
|
|
|
|
mamuli;
evrim teorisinin evrime dayalı teknolojiyi geliştiremeyen toplumlar için 21. yyıl'ın tamamen bir yıkım olacağını düşünüyorum bu konuda hem fikir oldugumuzu bilmeni isterim isterim lakin liop ve bir kaç arkadaşım var bunu bir dayatma gibi herşeyi bunun üzerine kurmaları ne kadar saglıklıdır onada herkez kendi inancı veya kendi dogrularınca karar verir bunada pekte diyecegim yok benden daha fazla bildigi nedir dogrusu okumak isterim günümüze nasıl geldigimizi?
veya atalarımı yada atalarımın atalarını
tartışmak bilimsel acıdan her yönü ile bunu kendi insanlarımızın ögrenmesini saglamak daha ayrı bir olay bana kalırsa.
Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
|

02-07-2006, 16:45
|
 |
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Sevgili Meas,
İlginç bir tartışma olabilir bu ama konu dağılmış gibi geldi bana. Birinci verdiğin alıntı ile ikinci ayrı konularda. Birincisinin bence evrimle ilgisi yok. Yani hücre aktarımı yada adaptasyonu ile ilgili bir konu. Ama ikinci verdiğin haber evrimle ilgili. Ama Mamuli'nin dediği gibi evrimi yadsımıyan, tersine savunan bir yazı. Bence bunu aktarman iyi de olmuş.
İkinci yazıda tartışılan evrim sürecindeki köklü değişimlerin uzun sürelerde mi yoksa sıçramalı olarak, adeta devrimler gibi kısa sürelerde oluşup, sonra uzun süreler içinde sadece küçük değişiklikler mi olduğu konusu. Ben sanki bu konuda daha önce burda birşeyler okuduğumu hatırlıyorum. Belki de Liop dostumuz yazmıştır. Halbuki hep değişikliklerin uzun süreçlerde oluştuğunu düşünürdüm.
Evrim teorisi bence inanılmaz zengin ve sürekli zenginleştirilebilecek bir teori. Günümüzün en hızlı gelişen teknolojilerinden birisi genetik teknolojisi ve bu alanda yapılan çalışmalar geliştikçe bu teori de sürekli gelişiyor ve güçleniyor.
|

02-07-2006, 17:06
|
|
Üye
|
|
|
|
sargon;
evrim ile alakalı daha güncel ve bize gercekten bir şeyler kazandıracak şekilde yazılar asarsak buraya daha faydalı olur sanırım liop arkadaşımın actıgı bu http://www.turandursun.com/modules.p...ewtopic&t=2989
topikten dolayı bunu asmaya karar vermiştim bence başlıktaki zırvalıktan kendide haberdar!
evrim bumudur yani!
|

02-07-2006, 17:36
|
 |
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Açıkçası o tartışma beni aşan bir tartışma. Liop mutasyonun genetik olabileceğini gösteren bir örnek olduğunu iddia etmiş. Mutasyon genetik olmaz diyenlere karşı bu örneği göstermiş, bence buna gerek yoktu çünkü bu konuda zaten bir sürü araştırma yapılmış ve bu artık bilimsel bir gerçektir. Kabul etmeyenler bilimsel olmadığı için değil, inançları yüzünden karşı çıkıyorlar.
Mutasyonun genetik olduğuna karşı çıkmak için sanırım zencilerin çocuklarının beyaz olduğunu falan göstermek gerek. Adem ve Havva yaşamış olsalar ve biz de onların çocukları olsaydık bile farklı ırkların olabilmesi için mutasyon gerekirdi. Amann, bilimsel konuya dinsellik sokmayalım derim ben. HY gibi oluruz. (Allah göstermesin! *  )
|

02-07-2006, 17:57
|
|
Üye
|
|
|
|
|

02-07-2006, 21:42
|
|
Üye
|
|
|
|
Arkadaşlar 7,2 milyon yıllık toumai iskeleti acaba evrim şemasını değişikliğine neden olabilir mi?
Çünkü o bulunana kadar en eski iskelet 4,4 milyon yıllıktı toumainin daha insansı çıkması şemayı bence değiştirir gibi geliyor?
Selamlar
|

03-07-2006, 20:48
|
|
Üye
|
|
|
|
--link'i düzelttim - neutrino
|

03-07-2006, 22:34
|
|
Üye
|
|
|
|
yukardaki resim insanın nerden nereye geldigini gösteriyor.
ciddi ciddi yapmış adamlar.
|

04-07-2006, 17:13
|
 |
Üye
|
|
|
|
Sağolsun, forum ahalisi teveccüh etmiş, fakat, önce bir soru sormak lazım:
10 Milyon yıl, sizce çok kısa bir zaman mı? İnsan ömrünün daha 2000 yıl önce 30 ortalama olduğunu düşünürseniz, bu 10 milyon yıla kaç nesil sığar?
Evrim, kuramsal değil, gözlemsel bir teoridir. Elinizde kazma, fosil toplarsınız. Elinizde kavanoz tür toplarsınız. Elinizde analizör, DNA testi yaparsınız. Buralardan bir takım bilgiler elde edersiniz. Bu bilgiler size, insan ile zürafnın bazı özellikleri paylaştığını, bunların ortak bir atadan geldiğini gösterir. Yani evrimi gösterir. Tarihsel evrim sürecinde, mevcut türler için DNA üzerinde çok fazla bilgi edersiniz. Ama bu milyon yıllara sari olmaz.
İşte elinizde bu bilgiler, bu gözlem sonuçları vardır. Sizde bu sonuçlara göre, insanın türleşmesinin atıyorum 40 milyon yılda olduğunu söylersiniz. Ama eliniz boş durmaz, gözlemlere devam edersiniz. Yeni tekniklerle, şüpheli sonuçları daha kolay bulabilmeyi, daha doğru sonuçlar elde etmeyi, aynı malzemeden daha çok biligi çıkarmayı vs. öğrenirsiniz. Bu halde elinizdeki bilgiler artar ve bu yeni bilgiler, büyük ihtimalle bazı eski bilgilerinizi geçersiz kılar. Dahası, eski bilgilerle yapacağınız değerlendirmeleri de geçersiz kılar. Sizde yeni değerlendirmeler yaparsınız.
Bu yeni bir şey değil ki? Neanderthal ilk bulunduğunda insanın atası sanıldı. Ama başka keşifler gösterdi ki, o insanın amcasıymış. Ama kanımız da karışmış. Neanderthal insanın direkt atası değil. Fakat, pek çoğumuz neanderthal meleziyiz.
İşte mesele bu yönde bir mesele. Evrim teorisinin, evrim denen ana ilkesine bir muhalefet yok. Ama, gerek türler bazında, gerekse dönemsel süreçler bazında bir sürü karanlık husus mevcut. Bunun sebebi, teorinin, teorik altyapısının yetersizliği değil, gözlem yetersizliği. Dinozr ile kuş kalça kemikleri benzerdir. Bu yüzden yıllarca kuşların atalarının dinozorlar olduğu düşünülmüştür. Ama ilerleyen dönemde bulunan yeni fosiller bize kuşlarla dinozorların yollarının çok çok daha önce ayrıldığını göstermiştir. İşte bu bilimdir. Bilimde, "Kuşların atası şudur" teorisi vardır. Bu teori eldeki kanıtların gösterdiğini ifade eder. Başak kanıtlar ortaya çıkarsa, bu kanıtlarla yeni bir teori ortaya konur..
Devri zamanında, ilk çekirdek bilimci biyologlar, çekirdeğin ne iş olduğunu anlamaya çalışırken, her canlı türünde hücrenin belli sayıda kromozom ihtiva ettiğini, eşeyli üremede kullanılan hücrelerinse yarı sayıda kromozom ihtiva ettiğini bularak büyük bir iş başardılar. Böylece, genetik mirasın nasıl ve nerde taşındığı ortaya konmuş oldu. Daha sonra bu bilgi nedne katırların yavrusu olmaz vs. gibi açıklamalara mevzu oldu. Eski bir görüşe göre, farklı iki cins bir yavru sahibi olamaz. Said Kürdi bile bu kavramı kullanmıştır. Bu halde bir şekilde değişen bir birey üreyemez ve bu evrimi engeller..
Oysa bugün biz kromozom sayısı mevzusunun değil, gen dediğimiz DNA Sekanslarının bu işte etkili olduğunu biliyoruz. Katırlarında yavru sahibi olabileceğini de. Bugün itibarıyla, kromozom sayısının bir sayı olmaktan öte bir anlamı yoktur.
|