24-02-2012, 22:08
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

24-02-2012, 22:19
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Diger baslikta neyin ne oldugunu ogrenebilsek, sorularimiza cevap alabilsek, neyin neyi orttugu veya actigi konusunda bilgi sahibi olabilecegiz sanirim.
Sonucta her ulke kendi cikari icin, birseyleri ortuyor veya aciyor neticede.
Yoksa insan isek, cografyaya gore katliam kategorilemesi yapmamamiz gerekir.
Katliam her turlu katliamdir.
|

24-02-2012, 22:42
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sevgili Rastaman
Bazıları vardır istismar temelli yazar. O konulara girerim, baştan bu tür yöntemlerin, geçmişde yaşanan acıların, zulümlerin vb üzerinden, bu gün ister ideolojik, isterse siyasi bir çıkar, rant amaçlayan, ya da demokrasinin en önemli gereklerinden bir tanesini işlevsiz hale getirmek için-söz, ifade ve düşünce özgürlüğü-, muhatabını, muhalifini, farklı düşüncede olanı susturmak, ötekileştirmek, sindirmek vb(ki bence faşizan bir yöntem) amaçla kullanımlarda da kan beynime sıçrar. Bu paragrafı anlama kabiliyetinden yoksun insanlar beynime sıçrayan kana değilde, kelimelere takılıp oyun oynamaya kalkarlar.....
Daha önce hatırlıyorum 1. Dünya savaşında Avrupada osmanlı ve Türk nüfusuna uygulanan sürgünler ve katliamlara değinmişimdir. Tam da o başlık Ermeni katliamı ve soykırımı üzerine idi. Ama yine amacı üzüm yemek değil, bir toplumun tarif edilemez acısı üzerinden nemalanan, bir üst paragrafda faşizan bir tutum olarak özetlediğim biçimiyle, kendisinden farklı düşünenleri, -o konuda dahi farklı düşünmezken(örneğin Ermeni soykırımını kabullenen)- bu tür acılar üzerinden sindirmeye çalışan bir anlayış, zihniyet hakimdi...
Bu halde insan 40 kez düşünüyor, insanların acıları üzerinden rant elde eden bir başlığa yazmak, çarpık ve saplantılı dönen değirmene su mu taşımaktır(?) yoksa insanların acılarına ortak olmak, ama en önemlisi bu olaylardan fazlasıyla dersler çıkartarak bu gün ve gelecek için olmaması için çalışmak mıdır? (O başlık gerçekten bunun yerimi dir?) Bu çabanında onlarca değil bir kaç sorusu vardır? NEDEN? NE YAPMALI?
Şimdi bu soykırımlar NEDEN? BU NEDENLERİ bu gün hayatımızın bir parçası olmaktan uzaklaştırabildik mi? Ne yapmalıyız ki böyle adresi belli olmayan, şuncu ya da buncu diye ayıramayacağımız bu zulümlere, acıları bir daha yaşamayız?
LANET okumak çözüm değildir, olmuş kahretsin deyip geçmekde, ŞU YAPMIŞ TÜÜÜ ŞU, BU YAPMIŞ PÜÜÜÜ BUNA DEMEKTE çözüm değil(aksine bu tarz-yaklaşım; katliamların değirmen suyuna katılmaktır.). Bu gün lanet okuduğumuz bir olay, yarın yine yaşanıyorsa burada eksiklik yine bizdedir...
Bu tür katliamlar tarihin ve ayrımsız tüm dünya coğrafyasının her tarafında yaşandı, yaşanıyor. Bir insan nasıl olurda insanı kesebilir? Eziyet edebilir, başkaları nasıl siyasal rantları, subjektif üstünlükleri, subjektif çıkarları için bu tür olayları kullanabilir ben ifade edemiyorum. Bu katliamda da tarifi olmadığı gibi, bunu tarif etmek benim açımdan mümkün değil. Ama bu tür olayların önüne geçmek, yaşanmasına engel olmak ise biz insanların ellerinde... yani neden? sorusuna yanıt bulabilir ve ne yapmalı sorusuna kafa yorabiliriz....
İlk adımı atalım, şuncular ve buncuları bir yana bırakalım, insan öznesine hitap edelim.
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White ------ Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------ Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Konu spartacus tarafından (24-02-2012 Saat 22:48 ) değiştirilmiştir.
|

24-02-2012, 22:51
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
spartacus´isimli üyeden Alıntı
Bu tür katliamlar tarihin ve ayrımsız tüm dünya coğrafyasının her tarafında yaşandı, yaşanıyor. Bir insan nasıl olurda insanı kesebilir? Eziyet edebilir, başkaları nasıl siyasal rantları, subjektif üstünlükleri, subjektif çıkarları için bu tür olayları kullanabilir ben ifade edemiyorum. Bu katliamda da tarifi olmadığı gibi, bunu tarif etmek benim açımdan mümkün değil. Ama bu tür olayların önüne geçmek, yaşanmasına engel olmak ise biz insanların ellerinde... yani neden? sorusuna yanıt bulabilir ve ne yapmalı sorusuna kafa yorabiliriz....
İlk adımı atalım, şuncular ve buncuları bir yana bırakalım, insan öznesine hitap edelim.
|
Kesinlikle haklisin Spartacus.
Kesilen kizilderililer, filistinde oldurulenler, Hocali'da, Dersim'de, Halepce'de, Bosna'da, Aborjinlerde, Rwanda'da orda burda vs.vs. her yerde.
Katliam her yerde maalesef..
Bunu cografyaya indirgemek, yok saymak, politik amacla kullanmak, birini digerine ustun tutmak vs. hic de insani turden seyler degil.
|

24-02-2012, 23:40
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Spartaküs yazdıklarında katılmadığım hiçbir nokta yok.Etnik mensubiyete kültürel ve sosyal bir değer olmanın ötesinde politik anlamlar yüklemeyen insanlar için ölenin de öldürenin de kimliği önemli olmaz.
Milliyetçiliği,ulusalcılığı temel alan gruplardan zaten bu konulara tarafsız yaklaşmalarını beklemiyoruz,onlar başlıbaşına taraflar.
Peki ya sosyalistler,liberaller,anarşistler?Yani etnik eksenden uzak düşünebilen insanlar,onlar gerçekten bu konulara eşit yaklaşabiliyor mu?
Ben Hocalı soykırımından,Kırım Tatarlarının sürgününden,Adige katliamından bahseden sosyalist görmedim örneğin,genelde ''o işlere biz bakmıyoz,faşolar bakıyo'' gibi bir tavır seziyorum hep.
Bu başlıkda da yine aynı şey oldu,Dilaver ve Xor'un verdiği linkler bile bu başlığa ve konuya nasıl yaklaştıklarını gösteriyor.Hocalıyı faşistlerin dillerine dolaması bizim sahiplenmememiz gerektiği anlamına gelmez.
Böyle gelmiş,böyle gidiyor,politik gruplar bu konuda bir türlü dengeyi bulamıyor.
|

24-02-2012, 23:46
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Hocalı milliyetçilerin riyakar bir yüceltmesidir. Binlerce Azeri sürgün, 1000 kadar bir gecede öldürülmüş... Güzel. Vicdanı olan kimse onaylayamaz zaten. Peki ya Türkiye Kürtleri? Bu ülke cebinden tam beş HOCALI çıkardı bilen var mı?
Koçgiri, Ağrı, Dersim, Şeyh Sait... Her birinden onbinlerce insan batıya sürüldü. Yalnızca 84'ten bu yana 4000 küsur civarında köyün doğu'da boşaltıldığı bilinen bir vak'a. STK'lar sırf bu yüzden 3-4 milyon insanın Batı'ya göç ettiğini söylemekte. Yalnızca Mahmur kampında 40 bin civarı Türkiye Kürdü yaşamakta.
Akademisyenler ve İHD faili meçhul cinayetlerin yalnızca 10. binin üzerinde olduğunu söylemekte. Kürt işadamlarının ölüm listelerine ne dersiniz? Peki, güzel...
90'lardan bu yana 4000 bin civarında şüpheli asker ölümü olduğunu bilen var mı? Yalnızca 90'lardan bu yana intihar etti denilenlerin sayısı 400'ü geçmekte...
23'ten bu yana ''devlete isyan'' bahanesiyle öldürülen Kürt sayısını bağımsız kaynaklar 200.000 civarında olduğunu tahmin ediyor. Ki bazı kaynaklar yalnızca DERSİM'DE öldürülen insan sayısının 40.000'i bulduğunu söyler... Sayıları ''taraflı'' kaynaklardan izlesek 500.000 rakamına rahat ulaşırız; ancak, aklı selim tahminler 200.000 civarı der...
15 milyonu geçen Kürt nüfusun yarısı Batı'da yaşar. İyimser bir tahminle 7-8 milyon eder bu.
Büyük kentlerin merkezlerinde gettolarda yaşayan kaç Hocalı olduğundan haberiniz var mı?
ROBOSKİ'deki katliama bile ''KAÇAKÇILAR'' adıyla mazaret sunanların Hocalı hassasiyeti gözlerimizi yaşartıyor tabi. Ömrü hayatından bir tane Kürt mazlumunun adını ağzına anmayanlar, bu kirli savaşın bir fiil kirli bir tarafı olanların VİCDANI beni duygulandırmıyor. Azerbaycan'da ''darbe'' heyulaları görenler, darbelerin tarafı olmaya çalışan ama beceremeyenler Hocalı'ya göz yaşı döküyor... Aman ne hoş...
|

24-02-2012, 23:50
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Bu başlıkda da yine aynı şey oldu,Dilaver ve Xor'un verdiği linkler bile bu başlığa ve konuya nasıl yaklaştıklarını gösteriyor.Hocalıyı faşistlerin dillerine dolaması bizim sahiplenmememiz gerektiği anlamına gelmez.
Şimdi Marksistlerin nasıl baktığını açıklayayım. Her şeyden önce biz anternasyonalistiz. Bizim milliyetimiz olmaz, biz dünya vatandaşıyız. Ben sadece ilgili bir linki veridm ve <Hocalı açıkça beni pek ilgilendirmiyor. İlgilendirse bile sadece bir katliam olduğu için ilgilendiriyor. Buradan hiç bir milliyete pay çıkmaz.
Bizi esas olarak nedenler ilgilendiriyor. Bu katliamlar bitmiyor ve bitmeli. Bunu da ancak etnisitelerden kurtulmuş insanoğlu başarabilir.
saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

24-02-2012, 23:59
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
AlbatrosS´isimli üyeden Alıntı
Hocalı milliyetçilerin riyakar bir yüceltmesidir. Binlerce Azeri sürgün, 1000 kadar bir gecede öldürülmüş... Güzel. Vicdanı olan kimse onaylayamaz zaten. Peki ya Türkiye Kürtleri?
|
Sen yapma bari Albatros,''bir katliam başka biriyle örtülmeye çalışılmamalı'' ya ne oldu?
Milliyetçilerin Ermeni soykırımındaki ''ama onlar da bizi katletti'' 'siyle pişti oldun şimdi.
|

25-02-2012, 00:07
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
dilaver´isimli üyeden Alıntı
Şimdi Marksistlerin nasıl baktığını açıklayayım. Her şeyden önce biz anternasyonalistiz. Bizim milliyetimiz olmaz, biz dünya vatandaşıyız.
|
Dostum teoride öyle de pratikte pek öyle olmuyor.Sağa tepkisel davranmaktan öte geçemiyorsunuz,farkına varmadan taraf olup çıkıyorsunuz.
|