30-04-2012, 15:33
|
|
Üye
|
|
|
|
Sizler Allah'a ve peygamberlerine karşı o kadar inkarcısınız ki, aynı tavrı günümüz bilim verilerine sergileyemiyorsunuz. Sergilerseniz tutunacağınız bir şey kalmaz. Günümüz bilimsel verilerin hinduizm dininden çalıntı olmadığını nerden biliyorsunuz? İkiside aynı şeyleri söylüyorlarsa nasıl böyle bir tavır koyamıyorsunuz? Bi dakka böyle olamaz değil mi? Ama sizin yaptığını bu değil mi?
Bir kişi hakikat olanı söylerse ve o hakikati kendi çabalarıyla herhangi bi kaynaktan okumadan ortaya çıkarırsa çalmış, almış gibi şeyler söyleyebilir misiniz? Söyleyemezsiniz. Ama bunu bi peygamber söylediyse "mutlaka bir yerden aldı/çaldı" yaklaşımını sergileyebilmek için delil ararsınız. (Zaten peygamberler vahyedileni tebliğ ederler.) Bulamayıncada bir gerçeği kılıfınıza uydurmaya çalışırsınız. Geçmişte bir kaynakta bu bilgilerin mevcut olduğunu görünce işte buradan almış diyecek kadar ileri gidebilirsiniz. Bu yaklaşımınız hiç samimi ve bi o kadar da dürüst değildir. Yaptıklarınızdan tövbe edin. Hakikat üzerinde olun. Dürüst olun.
Allah'ın her millete peygamberler gönderdiğini kabul edin. Yukarıda kendi ellerinizle yazdıklarınızdan ötürü Allah'ın varlığını kabul etmeniz gerekir. Son nefesinizi vermeden samimi olarak kabul edin tek bir yaratıcının olduğunu...
Not: Hinduizmle ilgili fazla bilgim yoktur...
|

30-04-2012, 18:17
|
 |
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
sn. Eminmisin, (Günümüz
bilimsel verilerin
hinduizm dininden
çalıntı olmadığını nerden biliyorsunuz?) demişsiniz. Günümüz bilimsel veriler hinduizm den gelme ise demekki dinler üstü bir yazılımdır, eski hint metinleri M.Ö.5000 yıllarına dayanıyorsa Hangisi alıntı ve çalınt diye düşünmek lazım. Eğer o bilgilerden insanlık yararlanıyorsa çalıntı değil alıntıdır çünkü onların insan yazması olduğunu ve Ring Veda dan alındığı açıklanıyor . Fakat bu kitaptan alıntı yapılıp semavi kitaplara yapıştırılıyor ise çalıntıdır. sn. eminmisin, Ring Veda ve diğer semavi olmayan dinler hata ve yanılgı kaldırır çünkü insan ürünü olduğunu herkes biliyor fakat her biri allah tarafından ve peygamberleri ile beraber geldiği ve kutsal olduğu empoze edilen ilahi dinlerin kitapları asla ve asla hata kabul etmez. Bakın sizde söylüyorsunuz, tek yaratıcı, tek yaratan diye, bu tek olma durumunu dayatmak yaratıcıyı insan konumuna kadar düşürür, (zorla hiçbir şeyi insana sevdiremezsin, korktuğu için sever görünür). Bu dahi bir çelişkidir. Esenkalın.
|

30-04-2012, 23:28
|
|
Üye
|
|
|
|
sergenci´isimli üyeden Alıntı
sn. Eminmisin, (Günümüz
bilimsel verilerin
hinduizm dininden
çalıntı olmadığını nerden biliyorsunuz?) demişsiniz. Günümüz bilimsel veriler hinduizm den gelme ise demekki dinler üstü bir yazılımdır, eski hint metinleri M.Ö.5000 yıllarına dayanıyorsa Hangisi alıntı ve çalınt diye düşünmek lazım. Eğer o bilgilerden insanlık yararlanıyorsa çalıntı değil alıntıdır çünkü onların insan yazması olduğunu ve Ring Veda dan alındığı açıklanıyor . Fakat bu kitaptan alıntı yapılıp semavi kitaplara yapıştırılıyor ise çalıntıdır. sn. eminmisin, Ring Veda ve diğer semavi olmayan dinler hata ve yanılgı kaldırır çünkü insan ürünü olduğunu herkes biliyor fakat her biri allah tarafından ve peygamberleri ile beraber geldiği ve kutsal olduğu empoze edilen ilahi dinlerin kitapları asla ve asla hata kabul etmez. Bakın sizde söylüyorsunuz, tek yaratıcı, tek yaratan diye, bu tek olma durumunu dayatmak yaratıcıyı insan konumuna kadar düşürür, (zorla hiçbir şeyi insana sevdiremezsin, korktuğu için sever görünür). Bu dahi bir çelişkidir. Esenkalın.
|
Sn. sergenci, çalıntı / alıntı şeklinde yazmayı ihmal etmişim. Kusur bende. Diğer cümlelerime bakarsanız ihmal etmiş olduğumu anlarsınız. Şimdi gelelim konuya. Allah-u Teala Kuran-ı Kerim'de Hz. Adem'e eşyanın isimlerini öğrettiğini bildiriyor. Biz Müslümanlar hakikat olan tüm bilgilerin Allah tarafından öğretildiğine iman ederiz. Sen sağlıklı (öğrenebilmek için asgari yeterli) bir bedene sahip olmadıkça nasıl öğrenebileceksin? Bedeni verende Allah... Gerçekten öğreten Allah'tır. Bu gerçeklikte insanlar tüm bilgileri Allah'tan almışlardır. Ring Veda denilen kişi aktardığı bilgileri nereden ve nasıl almış peki? 7000 yıl önce sanırım günümüz imkanları ile ölçümü bile zor yaptığımız imkanlar mı vardı? Söylediklerinin günümüzün geçmişe göre gelişmiş bilimi ile tutarlı olduğunu söylüyorsunuzda bunları nasıl söyleyebilmiş olabileceği üzerinde neden durmuyorsunuz? Bu kişinin peygamber olma ihtimalini nasıl göz ardı edebiliyorsunuz? Halbuki peygamberlik Hz. İbrahim ile başlamadı... İlk insan Hz. Adem a.s. dan son peygamber Muhammed Mustafa s.a.v. e kadar niceleri geldi geçti. Kuran-ı Kerim'de peygamberleri yaşıyorken sapanların halleri de bize misal olarak yetse gerek. Kuran-ı Kerim'i her yönüyle anlayabilmek için iki üç okuma yapmak yeterli olmasa gerek. Kuran-ı Kerim tabiri caiz olursa kendini sanki naza çeker. Kendini hemen açmaz. İnsanı kapısında bekletir sanki. Yaratıcının tek oluşu hakikattir. Ya hakikatle olursun ya batılla. Seçim senin. Allah'tan korkmakta haktır, Allah'ı sevmekte haktır. Her suçlu adaletten korkar. Allah adildir. Sen, ben, o hala suçlu taraflara sahibiz. Korkmamamız nasıl mümkün olur? Allah'tan korkun, suç işlemeyin. Yoksa size karşılığını vermekle müjdeler. Ve bu müjde hiç hoşa gelmez.
|

01-05-2012, 00:00
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
eminmisin´isimli üyeden Alıntı
Sizler Allah'a ve peygamberlerine karşı o kadar inkarcısınız ki, aynı tavrı günümüz bilim verilerine sergileyemiyorsunuz. Sergilerseniz tutunacağınız bir şey kalmaz. Günümüz bilimsel verilerin hinduizm dininden çalıntı olmadığını nerden biliyorsunuz? İkiside aynı şeyleri söylüyorlarsa nasıl böyle bir tavır koyamıyorsunuz? Bi dakka böyle olamaz değil mi? Ama sizin yaptığını bu değil mi?
|
Elbette, oyle bir konu da soz konusu olabilir. Hinduizm'deki bilgiler de calinti olabilir.
Ancak bilim hicbir zaman cikip, ortaya koymus oldugum bu bilgiler ilahidir, kutsaldir, bunlara iman edin veya tapin gibi bir iddiada bulunmaz.
Arada boyle ciddi bir fark var.
Bilakis bilim, her zaman insanin ortaya koydugu bir sonuctur.
Inanir arkadaslar zaten Allah'in tam olarak ne oldugunu ortaya koymus olabilselerdi dusunceler cok daha farkli olurdu.
Konu Neva tarafından (01-05-2012 Saat 07:28 ) değiştirilmiştir.
|

01-05-2012, 04:12
|
 |
Üye
|
|
|
|
Bu konuda birkac ayet de ben paylasmak istiyorum, digerlerini bilmem ancak bu yazdiklarimi ben bizzat kendim okuyup cevirileri kontrol ettim.
"Güneş gerçekte doğmaz ya da batmaz, siz onun gerçekten battığını düşürken o (yani güneş) diğer tarafı aydınlatıyor siz onun doğduğunu düşürken de diğer kısım karanlıkta kalıyor" ( Aitareya Brahmana 3.4.4 ve 3.14 )
Bu Hindu kutsal kitabi Milattan önce 800 ila 600 yılları arasında yazılmış...
MÖ 100 yılında yazılmış Vishnu Puranada şöyle denir:
" Güneş gerçekte batmaz veya doğmaz, onun battığını ve doğduğunu görürsün, fakat gerçekte o hep aynı yerde durur" ( Vishnu Purana Kitap 2 bölüm 8)
"..... ateşin konacağı şu yer (altar) yuvarlaktır, aynı şekilde dünya da yuvarlaktır, kesinlikle yuvarlaktır" (Satapatha Brahmana 7.1.1.37)
(Satapatha Brahmana MÖ 1000 ila MÖ 800 yılları arasında yazılmış, binlerce sayfa büyüklüğünde daha çok sembolik ritüelleri açıklıyor ama içinde felsefi ve masalsı bölümler de var.)
Orijin olarak MO 2000 lere hatta daha eskiye ait Veda Samhitalarda da benzeri ayetler var onlari da iyice kontrol ettikten sonra yazarim.
|

01-05-2012, 19:29
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Neva´isimli üyeden Alıntı
Marut isimli melek burdan asirma olabilir. (Harut'la Marut bahsi)
Kitapta melek(tekil) olarak gecer, burda cogul kullanilmis.
|
Evet dostum olabilir,sonuçta Pagan Tanrılarının Semavi dinlere melek,cin,peygamber vb. olarak geçtikleri bir gerçek.Marutlar da Hindu Tanrılarıdır.
vishnu´isimli üyeden Alıntı
hoş bir paylaşım...gerçekten...
|
Beğendiğine sevindim dostum
aliyarasfal´isimli üyeden Alıntı
Öncelikle merhaba;
Konu ilginç.Konuyu dağıtmadan aklıma takılan bir soruyu paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz kurandaki büyük hatalardan biri kalbin beyin sanılması. Bu hata geriye doğru incil, tevrat ve rig vedalarda da var. Diyeceğim oki vedalarda sözde mükemmel son dini bile silip süpürecek bilgiler mevcutken, ayrıca diğer dinler bunlardan etkilenip aynı hatayı (kalp-beyin) yansıtmayı sürdürürken bu vedaları yada bilgileri binlerce yıl önce insanlara sunan her kimse neden bu bariz hatayı yapmış olabilir?
Ben nedense bilinçli bir hatanın yapıldığı izlenimi ediniyorum. Düşünsenize evrenle ilgili bu kadar doğru bilgiler sunarken kalbi beyin yerine koyacak kadar bilgisiz olabilir mi bu kişi(ler)?
Diyorum ki, bu bilimsel hata özellikle konulmuş gibi duruyor inançların içine. Bir gün yeterli bilimsel bilgiyle çözüleceğini ve insanların bu inançların tanrısal olmadığını anlayacağı öngörüsüyle vedaları insanlara aktaranlarca yapılmış kasıtlı bir yanlıştır.
Ben bu hata ile binlerce yıl önceden inançların tanrısal olmadığının geleceğe bir uyarı ve mesaj olarak insanlara iletildiğini düşünüyorum.
Bilmem siz ne dersiniz.
Şimdilik saygımla gittim...
|
Ben bilinçli bir hata olduğunu sanmam dostum,ihtimal bile vermem.Hindu metinleri de hatalarla doludur.Vedaların bir çok ayetinde dünyanın sabit olduğundan bahsedilir mesela.
Hareket eden dünya,genişleyen gök vb. gibi bilimsel görünen ayetler de muhtemelen mitolojik inanışlara dayalıdır,benim göstermek istediğim Müslümanlara nasıl mantıksızca iddialar öne sürdükleridir.
Bilimle hiçbir ilgisi olmayan ayetler,bilime güzelce yamanabiliyor,Müslümanların da yaptıkları bundan başka değildir.
Saygılarımla...
firatb84´isimli üyeden Alıntı
Bu konuda birkac ayet de ben paylasmak istiyorum, digerlerini bilmem ancak bu yazdiklarimi ben bizzat kendim okuyup cevirileri kontrol ettim.
"Güneş gerçekte doğmaz ya da batmaz, siz onun gerçekten battığını düşürken o (yani güneş) diğer tarafı aydınlatıyor siz onun doğduğunu düşürken de diğer kısım karanlıkta kalıyor" ( Aitareya Brahmana 3.4.4 ve 3.14 )
Bu Hindu kutsal kitabi Milattan önce 800 ila 600 yılları arasında yazılmış...
MÖ 100 yılında yazılmış Vishnu Puranada şöyle denir:
" Güneş gerçekte batmaz veya doğmaz, onun battığını ve doğduğunu görürsün, fakat gerçekte o hep aynı yerde durur" ( Vishnu Purana Kitap 2 bölüm 8)
"..... ateşin konacağı şu yer (altar) yuvarlaktır, aynı şekilde dünya da yuvarlaktır, kesinlikle yuvarlaktır" (Satapatha Brahmana 7.1.1.37)
(Satapatha Brahmana MÖ 1000 ila MÖ 800 yılları arasında yazılmış, binlerce sayfa büyüklüğünde daha çok sembolik ritüelleri açıklıyor ama içinde felsefi ve masalsı bölümler de var.)
Orijin olarak MO 2000 lere hatta daha eskiye ait Veda Samhitalarda da benzeri ayetler var onlari da iyice kontrol ettikten sonra yazarim.
|
Bu kitaplara ulaşabileceğim bir link vb. verebilir misin dostum?Kontol etmek isterim,zira nette verilen birkaç mucizeyi Vedalardan kontrol ettim,hepsi fos çıktı.
Eğer ayetlerde aynen bu şekilde yazılıysa,Müslümanlara çok güzel kapak olur bunlar da
Tanrı'nın Adımlarını İzle Ama Asla Takip Etme!
Blog Facebook
|

01-05-2012, 21:46
|
 |
Üye
|
|
|
|
Dostum, ozellikle Veda Samhitalardaki "mucize"lerin aslinda fos cikmasi diye bir sey yok sanirim yani soyle aciklayabiliriz... Ben Vedalari ve Puranalarin da cogunu (ingilizce olarak) okudum. 4 Veda Samhita nin (yani Rig-Veda, Yajur-Veda, Sema-Veda ve Atharva veda) bir ozelligi vardir. Bu metinler cok kapali, anlasilmasi cor zor sembolizm ve ezoterizmle bezenmis metinlerdir. Bunlar yetmezmis gibi bir de bu metinlerin dili yani antik Sanskritce (Sanskitce nin cok eski bir hali) hala tam olarak cozulebilmis degildir ancak birtakim ipuclariyla anlamli bir translation yapilmaya calisilmistir. Benim baktigim, yaklasik 120 yil once yapilmis cok eski bir ingilizce ceviride bu gosterilen mucizelerdeki kadar acik yazmasa da benzer anlamlar cikabiliyor ayetlerden. Mesela "Sun" demiyor da gunesin kisilestirmesi olan gunes Tanrisinin ismini soyluyor ya da "move" demiyor da "yuruyor" diyor. Fakat daha yeni mesela Dayananda`nin yaptigi cevirilerde ayetler cidden mucizevi gibi ceviri dogru deniyor hatta bazilari kelimesi kelimesine translate edilmis, iste kelime kelime Sanskritce ceviri:
Rig Veda 10.22.14
“This earth is devoid of hands and legs, yet it moves ahead. All the objects over the earth also move with it. It moves around the sun.
In this mantra,
Kshaa = Earth
Ahastaa = without hands
Apadee = without legs
Vardhat = moves ahead
Shushnam Pari = Around the sun
Pradakshinit = revolves
Rig Veda 10.149.1
“The sun has tied Earth and other planets through attraction and moves them around itself as if a trainer moves newly trained horses around itself holding their reins.”
In this mantra,
Savita = Sun
Yantraih = through reins
Prithiveem = Earth
Aramnaat = Ties
Dyaam Andahat = Other planets in sky as well
Atoorte = Unbreakable
Baddham = Holds
Ashwam Iv Adhukshat = Like horses
Yani diyebiliriz ki Veda Samhitalardaki o mucizevi ayetler daha cok modern ceviriden cikiyor ama o ceviri nette yok... Sorun da bu, netteki ceviri Griffith`in 100 kusur yil once yaptigi kusurlu bir ceviri...
Her neyse ben onceki mesajimdaki ayetlerin linklerini de (100 kusur yil onceki ceviriden vermek durumundayim linkleri cunku online baska yok) vereyim:
"is Agni: he thus makes the womb of equal size to his (Agni's) body. It is circular, for the womb is circular; and moreover the Gârhapatya is this (terrestrial) world, and this world doubtless is circular."
http://www.sacred-texts.com/hin/sbr/sbe41/sbe4155.htm
Aitareya Brahman`daki bu ceviriyi netten degil Hindu bir arkadasimin verdigi translation`dan kontrol etmistim ondan onun linkini veremeyecegim zaten Aitareya Brahmana`nin cevirisi nette yok bildigim kadariyla.
Gelelim Visnu Purana`ya
"Whilst the sun, who is the discriminator of all hours, shines in one continent in midday, in the opposite Dwípas, Maitreya, it will be midnight: rising and setting are at all seasons, and are always (relatively) opposed in the different cardinal and intermediate points of the horizon. When the sun becomes visible to any people, to them he is said to rise; when he disappears from their view, that is called his setting. There is in truth neither rising nor setting of the sun, for he is always; and these terms merely imply his presence and his disappearance."
http://www.sacred-texts.com/hin/vp/vp066.htm
Bu son verdigim 3 ayetin fos cikmasi diye bir sey soz konusu degil cevirilerde direkt boyle geciyor.
Sevgilerimle,
Konu anthemoessa tarafından (01-05-2012 Saat 21:54 ) değiştirilmiştir.
|

01-05-2012, 21:59
|
 |
Üye
|
|
|
|
sn. eminmisin,
( Ring Veda denilen kişi aktardığı bilgileri nereden ve nasıl almış peki? 7000 yıl önce sanırım günümüz imkanları ile ölçümü bile zor yaptığımız imkanlar mı vardı? Söylediklerinin günümüzün geçmişe göre gelişmiş bilimi ile tutarlı olduğunu söylüyorsunuzda bunları nasıl söyleyebilmiş olabileceği üzerinde neden durmuyorsunuz? Bu kişinin peygamber olma ihtimalini nasıl göz ardı edebiliyorsunuz? Halbuki peygamberlik Hz. İbrahim ile başlamadı.) demişsiniz.
Böyle söyleyerek Rig Veda hakkında pek bilginiz olmadığını ve düşünerek mantıklı bir cevap vermediğini düşünüyorum. Böyle biri nasıl peygamber olabilir, bu yazılmış olan kitap zaten başlı başına islama tam olarak aykırı ve inandığın yaratıcının böyle bir peygamber göndermesini nasıl düşünebilirsiniz.
Vedalarda adı en sık geçen tanrı tabiat ve savaş tanrısı İndra'dır. Diğerleri gök tanrısı Varuna, ışığın ve adaletin tanrısı Mitra, ateş tanrısı Agni, ve kutsal içki tanrısı Soma'dır. Vedalarda ana tema kurban ve kurbanın gerekliliği üzerinedir. Kurban tanrıların nafakasıdır ve insanlar ancak kurban sunmak yoluyla selamete erebilirler. Kurban törenleri din adamları olan brahmanlar tarafindan yaptırılmaktadır.
Bir örnek te bu ("..... ateşin konacağı şu yer (altar) yuvarlaktır, aynı şekilde dünya da yuvarlaktır, kesinlikle yuvarlaktır" (Satapatha Brahmana 7.1.1.37) burada dünyayı yuvarlak olarak söyleten allah kuranda düzleştiriyor, yoksa genemi unuttu veya şeytanmı ayetleri değiştirdi.
Arkadaşlar, Buradan Rig Vedaları, hint dinleri, Brahmanizm, Hinduizm, Cainizm, Buddhizm dinlerinden açıklayıcı bilgiler var. Üye olursanız kütüphanesinde ilginç bilgiler mevcuttur.
Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümüne bağlı
http://www.hindoloji.com
http://www.hindoloji.com/index.php/dinler
|

01-05-2012, 23:33
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
firatb84´isimli üyeden Alıntı
Dostum, ozellikle Veda Samhitalardaki "mucize"lerin aslinda fos cikmasi diye bir sey yok sanirim yani soyle aciklayabiliriz... Ben Vedalari ve Puranalarin da cogunu (ingilizce olarak) okudum. 4 Veda Samhita nin (yani Rig-Veda, Yajur-Veda, Sema-Veda ve Atharva veda) bir ozelligi vardir. Bu metinler cok kapali, anlasilmasi cor zor sembolizm ve ezoterizmle bezenmis metinlerdir. Bunlar yetmezmis gibi bir de bu metinlerin dili yani antik Sanskritce (Sanskitce nin cok eski bir hali) hala tam olarak cozulebilmis degildir ancak birtakim ipuclariyla anlamli bir translation yapilmaya calisilmistir. Benim baktigim, yaklasik 120 yil once yapilmis cok eski bir ingilizce ceviride bu gosterilen mucizelerdeki kadar acik yazmasa da benzer anlamlar cikabiliyor ayetlerden. Mesela "Sun" demiyor da gunesin kisilestirmesi olan gunes Tanrisinin ismini soyluyor ya da "move" demiyor da "yuruyor" diyor. Fakat daha yeni mesela Dayananda`nin yaptigi cevirilerde ayetler cidden mucizevi gibi ceviri dogru deniyor hatta bazilari kelimesi kelimesine translate edilmis, iste kelime kelime Sanskritce ceviri:
Rig Veda 10.22.14
"This earth is devoid of hands and legs, yet it moves ahead. All the objects over the earth also move with it. It moves around the sun.
In this mantra,
Kshaa = Earth
Ahastaa = without hands
Apadee = without legs
Vardhat = moves ahead
Shushnam Pari = Around the sun
Pradakshinit = revolves
Rig Veda 10.149.1
"The sun has tied Earth and other planets through attraction and moves them around itself as if a trainer moves newly trained horses around itself holding their reins."
In this mantra,
Savita = Sun
Yantraih = through reins
Prithiveem = Earth
Aramnaat = Ties
Dyaam Andahat = Other planets in sky as well
Atoorte = Unbreakable
Baddham = Holds
Ashwam Iv Adhukshat = Like horses
Yani diyebiliriz ki Veda Samhitalardaki o mucizevi ayetler daha cok modern ceviriden cikiyor ama o ceviri nette yok... Sorun da bu, netteki ceviri Griffith`in 100 kusur yil once yaptigi kusurlu bir ceviri...
Her neyse ben onceki mesajimdaki ayetlerin linklerini de (100 kusur yil onceki ceviriden vermek durumundayim linkleri cunku online baska yok) vereyim:
"is Agni: he thus makes the womb of equal size to his (Agni's) body. It is circular, for the womb is circular; and moreover the Gârhapatya is this (terrestrial) world, and this world doubtless is circular."
http://www.sacred-texts.com/hin/sbr/sbe41/sbe4155.htm
Aitareya Brahman`daki bu ceviriyi netten degil Hindu bir arkadasimin verdigi translation`dan kontrol etmistim ondan onun linkini veremeyecegim zaten Aitareya Brahmana`nin cevirisi nette yok bildigim kadariyla.
Gelelim Visnu Purana`ya
"Whilst the sun, who is the discriminator of all hours, shines in one continent in midday, in the opposite Dwípas, Maitreya, it will be midnight: rising and setting are at all seasons, and are always (relatively) opposed in the different cardinal and intermediate points of the horizon. When the sun becomes visible to any people, to them he is said to rise; when he disappears from their view, that is called his setting. There is in truth neither rising nor setting of the sun, for he is always; and these terms merely imply his presence and his disappearance."
Bu son verdigim 3 ayetin fos cikmasi diye bir sey soz konusu degil cevirilerde direkt boyle geciyor.
Sevgilerimle,
|
Fos çıktı dememin nedeni deişte tam bu Veda ayetleridir dostum,bunları geçen nette buldum ve kontrol edeyim dedim.Pdf olarak elimde bu dört Veda da var.Ralph T.H. Griffith'in çevirisi olduğunu sanıyorum.O numaralar da ne yazdığını aynen aktarıyorum;
Rig Veda 10.149.1SAVITAR fixed the earth with bands to bind it, and made heaven stedfast where no prop supported.Savitar milked, as 'twere a restless courser, air, sea bound fast to what no foot had trodden.
Savitar yeryüzünü bağlayarak sabitledi ve ve cenneti(göğü) destekler olmaksızın kararlı(sabit) kıldı.
Mesela senin verdiğin çeviride dünyanın ve yeryüzünün çekim kuvveti ile Güneş'e bağlı olup,bunların hep birlikte hareket ettiklerinden söz ederken bu çeviride yeryüzünün ve gökyüzünün sabit olduğu söyleniyor,hangisi doğru?
Bunun gibi birkaç ayet daha vardı kontrol etmiştim fos çıkmışyır.Öte yandan ikinci ayet şaşırttı beni,zira bendeki çeviride de aynen şöyle deniyor;
Rig Veda 10.22.14=That Earth, through power of knowing things that may be known, handless and footless yet might thrive, Thou slewest, turning to the right, gu;na for every living man.
Bu dünya bilinen şeylerin gücü sayesinde bilinebilir,elsiz ve ayaksızdır ama gelişebilir,Sen döndürürsün,sağa döndürensin,ve yaşayan bütün insanlık için buna(döndürmeye) devam edeceksin.
Yaptığım bu Türkçe çeviride hemfiki rmiyiz?Eğer onay verirseniz(ki ben eminim) açıkça dünyanın döndüğü yazıyor fakat dönüş yönü yanlış verilmiş.Bu konuda ne düşünüyorsun?
Dünyanın yuvarlaklığı konusundaki ayette dünyanın ''circular'' yani ''çembersel'' olduğu yazıyor.Bu ilkel dünya modelidir,düz tepsi(circular) şeklindeki model.Oysa ''spherical'' olması gerekmez miydi,doğru olabilmesi için?
Güneş'in batmaması ise harika dostum,teşekkür ederim bunun için.
Ben mucize aramaya devam ediyorum,yorumlarını ihmal etmezsen sevinirim.
Sevgilerimle...
Tanrı'nın Adımlarını İzle Ama Asla Takip Etme!
Blog Facebook
|

02-05-2012, 00:06
|
 |
Üye
|
|
|
|
Dostum iste Griffith`in cevirileri nerdeyse 120 yillik ve zaten kusurlu ceviriler oldugu soyleniyor yani benim bildigim gunumuzde cok da onaylanan ceviriler degil o mucizevi ayetler ise modern cevirilerden, hangi cevirinin daha dogru oldugu tartisilir. Ornegin Griffith`in cevirilerinde yukarda dediklerin yaziyor pek de anlasilir seyler yok o cevirilerde, zaten Griffith`in cevirileri pek cok yerde ince ince ayrintisiyla elestiriliyor, ancak Dayananda nin cevirilerinden bakarsan mesela (online yok) o ayetler gercekten de mucizevi gibi gorunuyor. Zaten 4 Veda Samhita`yi cevirmek cok zor bir is oldugundan uzmanlik istediginden fazla alternatif de yok etrafta...
Su asagidaki ayet hangi ceviri kullanilirsa kullanilsin "mucizevi" bir ayet ancak :
Vishnu Purana
Benim sahsi fikrim sudur ben bu tip "mucize" ayetlerin bir dini daha dogru yapacagina inanmiyorum, sahsen Hinduizm`i sevmemin /ilgilenmemin nedeni de bu tip "mucizevi" ayetler falan degil, hicbir dinde ve sistemde benzerini goremedigim, Upanishad`lardaki, Brahma Sutralardaki, Bhagavad Gita, Ashtavakra Gita gibi metinlerdeki mistik ve felsefi derinliktir.
Sevgilerimle,
Konu anthemoessa tarafından (02-05-2012 Saat 00:19 ) değiştirilmiştir.
|