Yanlış olan özel mesajla sorulan sorunun yanıtının foruma taşınmış olmasıdır. Yine özelden yanıtlanmalı ve orada kalmalıydı.
|
"ezkamo;
kardeş sen ateistsin nasıl aleviyim dersin?ben de alevi bir aileden geldim dersimliyim ama agnostik olduğum için hiçbir zaman ben aleviyim demedim.karar ver alevi misin ateist misin?"
|
Sevgili Ezkamo " Aleviyim" derken Alevi kökenli olduğunu ve o kültürle yetiştiğini belirtmek istiyor.
Peki bir insan hem ateist hem alevi olabilir mi?
Alevilik genelde bir din kültürüdür. Dolayısıyla ateist olan biri Tanrı ve din inancı ile bağlarını koparmıştır. O kültürü devam ettiriyorsa soyutlanmamak içindir. Ateistin ne camide ne cemevinde işi-ibadeti olamaz. Ne ramazanda ne muharremde oruçla ilgisi olmaz.
Ayrı bir din ya da mezhep olarak görüldüğünde ise "Hem alevi hem ateist" olmak ne ise " Hem sunni hem ateist" olmak aynıdır ve saçmadır. Yani bu anlamda, köken, kültür belirtmek için dahi kullanılamaz.
Sunni kökenden ateist olanlar da bu duruma hemen hemen hiç rastlanmıyor. Alevi kökenliler ise herşeyden vazgeçseler de alevi türkülerinden asla vazgeçmiyorlar. Ben de alevilerin en çok türkülerini, semahlarını severim.