Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 21-10-2006, 17:43
agnostist agnostist isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: AGNOSTİSİZM VE DİNDEKİ ÇELİŞKİLER

tşk kardeş )
Alt 21-10-2006, 18:19
agnostic_z agnostic_z isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Çok güzel yakalamışsın agnostist arkadaşım.Evet tam da dediğin gibi benim agnostik görüşüm tam da bu doğrultuda,ateizme yakın bi agnostizm.Ama yine de ateist te değilim,teist hiç değilim.Kafama ateizm daha yatkın geliyo şüphesiz ama düşünen ve sorgulayan bi insanın gereği olarak ta hiçbi şeye tamamen İMAN etmiyorum,yani günü geliyor farklı düşünüyorum günü geliyor farklı.Ama kesinlikle ve kesinlikle 6 yıl önce dini hayatımdan sildim ve tekrardan da dini hayatıma sokacağımı sanmıyorum.

Düşünüyorum;o halde varım...
Alt 21-10-2006, 18:21
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

şimdi ateist kardeşlerimiz aşağıdaki sorulara yanıt verebilecek mi acaba?
1-dünya nasıl oluştu?
2-insan nasıl oluştu?
3-uzayın sonunda ne var?
hiçbir soruya da ikna edici yanıtlar veremeyeceklerini biliyorum.

-----------------
* * * * *sayın agnostist
* * * * *son cümleyle kendiniz ile çeliştiginizin farkındamısınız.Burada ön yargılısınız.Bilememeniz lazım savunduklarınıza göre,halbuki önyargılısınız ve baştan ateistlerin sizi ikna edemeyeceklerinin ön kabulü içindesiniz.O halde agnostisizm nereye gitti.
* * * * *Bir soru sormuştum size cevabını alamadım.
* * * * *İslamın kaynagı olan tanrının da sizin ispzt edilemeyecekler arasında olup olmadıgını sormuştum.Ya da sizin bilinemez dediginiz tanrının islamı vahyedip etmedigini sormuştum,bu yanrının islamı vahyetme olasılıgı sizce var mıdır.
* * * * *Bu soruya net cevap vermenizi rica ediyorum.
* * * * *Şimdi soruları irdeleyelim.
* * * * *1 ve 2 ci sorular yanlış formüle edilmiş.
* * * * *1 ci soru olan dünya nasıl oluştu ya bilimin cevabı vardır.Burada soru evren nasıl oluştı olmalıydı.Daha evvelce yazmıştım.Saniyenin Milyar kere milyar kere milyar kere milyon kere öncesine kadar bilimin buna cevabı vardır.Bu zaman dan evvelki süreç için henüz bir cevabı yoktur benim bilgilerime göre.
* * * * *2 soru olan insan nasıl oluştuya bilimin cevabı vardır,dogru soru yaşam nasıl oluştu olmalıydı.Bilimin buna henüz üzerinde konsensüs saglanan net bir cevabı yoktur.Yani bu soru muglaktadır.Yaşam yerine insan diye soru üretmeniz dinin etkisinde kalmış olmadızdan kaynaklanıyor sanıyorum.
* * * * * 3 soruya ise bilimin verecegi bir yanıt olmaz.Bilim böyle bir soruyu ciddiye almaz.Uzayın sonunda ne oldugunu bilebilmek için ışık hızından hızlı hareket edebilmek gerekir.Halbuki bilimin sabitlerinden biri ışık hızıdır ve temellerinden biri de hiç bir şeyin ışıktan hızlı gidemeyecegidir.Böyle bir soru bilim için anlamsızdır.Aklı başında olan bilimden biraz haberdar olan hiç kimse de böyle bir soru formüle edemez.
* * * * * *Bundan sonraki yazılanlara da cevabım var ama direkt kişilere yöneltildiginden kendilerine saygısızlık yapmamak için sukut durmayı tercih ediyorum.

* * * * * *saygılarımla
Alt 21-10-2006, 18:40
Üye Değil

Agnostist,
Yazıklar olsun diyorum. Ne olursan ol önce insan ol. Özelden soruyorsun. Onu getirip de buraya taşımanı da anlamadım. Ben burda alevi olduğumu daha önce de söyledim. Aleviliği de sorgulayarak ateist olduğumu da arkadaşlarım biliyor. Sen kendine bak. Böyle düşünen bir insanla da bundan sonra muhatap olmayacağımı da bilmeni isterim.
Alt 21-10-2006, 19:11
agnostic_z agnostic_z isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Ezkamo abi haklı.Bir de şöyle birşey var benim birçok alevi arkadaşım var.Ateisti agnostiği veya diğer din karşıtı düşünce içerisinde olanlar da bir hayli fazla ve onlar hala aleviyim diyor,nedenine gelince de alevilik bir din ya da inanç değil bir kültürdür,bir yaşam tarzıdır diyorlar.Bence haklılar da.Alevilik te çok dallı budaklı bir şey.Sünnilerden nerdeyse farkı olmayanları da var,dine veya allaha inanmayan ve aleviliği sadece kültür ve yaşam tarzı olarak algılayan ve uygulayanlar da var.Bunları bilip yargı yürütmek daha doğru olur bence.

Düşünüyorum;o halde varım...
Alt 21-10-2006, 19:37
Kıdemli Üye

alevilik bir din ya da inanç değil bir kültürdür
-------------

* * * * * burada kültürün tanımını yapmak lazım diye düşünüyorum.Kültür insanlıgın birikimlerinin tamamıdır.Aleviligin ise insanlıgın birikimlerinden ancak belli bir cografi yerleşime ait olan kavmin türklerin birikimini islami pota altında eritilmesine karşı verilen bir inançlı başkaldırı oldugunu düşünüyorum.
* * * * * *Geçmişte de alevilik özellikle sol çevrelerde çok ululaştırılmıştır.Toplumsal muhalefetin ön saflarında her zaman aleviler agırlıklı olarak yer almışlardır..Bu da devlete aleviligi denetim altına almak gibi bir misyon vererek İzzettin Önder e böyle bir görev yüklemiştir.
* * * * * * Sünni ve hanefi tepkisi esas itibarıyla sol çevrelerden geldiginden ve bu sol çevrelere agırlıklı olarak aleviler hakim oldugundan alevi kökenli olmanın sanki ilerici olmak gibi bir duruşu oldugu düşünülmüştür.
* * * * * * Bu anlayış son derece tehlikelidir.Alevilik de bir inanç biçimidir ve kurandan fazla hurafeyi içinde barındırır.Hakim düşünce olamadıgı için de mazlumu oynamıştır.Alevi inancının ilerici oldugu ise hakim olamayan ideolojiyi savunan muhalefet önderlerinin alevi köken ve inançlarından kopamamasından kaynaklanmaktadır.
* * * * * * *Hacı Bektaşın kayaya binip uçması ile Muhamedin Miracı arasında bir fark yoktur.
* * * * * * *İnanç ve ideoloji öyle bir şeydir ki ne kadar reddetmeye çalışsak bile iliklerimize yerleşmiştir.Aslında bu düşünce biçimleri daha henüz burjuva ideolojisini yakalayamamaktan ve hala ilkel feodal sularda kürek çekmemizden kaynaklanmaktadır.

* * * * * * * saygılarımla
Alt 21-10-2006, 20:22
Üye

dilaver kardeş;
''son cümleyle kendiniz ile çeliştiginizin farkındamısınız.Burada ön yargılısınız.Bilememeniz lazım savunduklarınıza göre,halbuki önyargılısınız ve baştan ateistlerin sizi ikna edemeyeceklerinin ön kabulü içindesiniz.O halde agnostisizm nereye gitti.'' demişsin.
biz gerçeği bilemeyiz ama duyularımız yoluyla görünüşleri bilebiliriz demiştim.1+1=2 yi nasıl biliyorsam ateizmin bu sorulara yanıt veremeyeceğini de biliyorum.nitekim haklı çıktım.bak ''Saniyenin Milyar kere milyar kere milyar kere milyon kere öncesine kadar bilimin buna cevabı vardır.Bu zaman dan evvelki süreç için henüz bir cevabı yoktur benim bilgilerime göre.'' demişsin.

sorunuza gelince:
''sizin bilinemez dediginiz tanrının islamı vahyedip etmedigini sormuştum,bu yanrının islamı vahyetme olasılıgı sizce var mıdır.'' diye sormuşsun.bak kardeş ben burda belki resmi agnostisizmle çelişeceğim ama bence tanrının islamı vahyetme olasılığı var.neden olmasın ki?
resmi agnostisizm dinlerin tanrısını reddeder ve dinlerin tanrıdan gelmediğini söyler.ama ben açıkçası bu kurama katılamıyorum.agnostisizm bir şeyi ispatlamadan nasıl reddeder aklım almış değil.
saygılar...

ezkamo senden de özür dilerim ama hem alevi hem ateist bana ilginç geldi.çünkü aleviler tanrıya inanır.muhatap olmayabilirsin benle.
saygılar...
Alt 21-10-2006, 20:48
Üye

umarım anlamışsınızdır beni...
Alt 21-10-2006, 21:16
Kıdemli Üye

tanrının islamı vahyetme olasılığı var.neden olmasın ki?
------------------
* * * *o halde siz diger agnostik lerle sorununuzu halledin müslüman kardeşim.en cevabımı aldım.

* * * * saygılarımla
Alt 21-10-2006, 21:17
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Yanlış olan özel mesajla sorulan sorunun yanıtının foruma taşınmış olmasıdır. Yine özelden yanıtlanmalı ve orada kalmalıydı.

"ezkamo;
kardeş sen ateistsin nasıl aleviyim dersin?ben de alevi bir aileden geldim dersimliyim ama agnostik olduğum için hiçbir zaman ben aleviyim demedim.karar ver alevi misin ateist misin?"
Sevgili Ezkamo " Aleviyim" derken Alevi kökenli olduğunu ve o kültürle yetiştiğini belirtmek istiyor.
Peki bir insan hem ateist hem alevi olabilir mi?
Alevilik genelde bir din kültürüdür. Dolayısıyla ateist olan biri Tanrı ve din inancı ile bağlarını koparmıştır. O kültürü devam ettiriyorsa soyutlanmamak içindir. Ateistin ne camide ne cemevinde işi-ibadeti olamaz. Ne ramazanda ne muharremde oruçla ilgisi olmaz.

Ayrı bir din ya da mezhep olarak görüldüğünde ise "Hem alevi hem ateist" olmak ne ise " Hem sunni hem ateist" olmak aynıdır ve saçmadır. Yani bu anlamda, köken, kültür belirtmek için dahi kullanılamaz.
Sunni kökenden ateist olanlar da bu duruma hemen hemen hiç rastlanmıyor. Alevi kökenliler ise herşeyden vazgeçseler de alevi türkülerinden asla vazgeçmiyorlar. Ben de alevilerin en çok türkülerini, semahlarını severim.

Önerilen Siteler