08-12-2006, 16:24
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Re: Tanrı - Cevaplanamayan Sorular
"Eğer Allah yeryüzünden kötülükleri kaldırmak istiyor da kaldıramıyorsa o zaman o her şeye gücü yeten değildir !!"
Evet bence doğrusu bu. Bize anlatıldığı gibi öyle her istediğini yapabilen,
herşeye güçü yeten bir Tanrı/ALLAH yok benim inançıma göre.Bu
Allah'ın 99 ismi meselesi de bir maval kısaca.....
|

09-12-2006, 20:08
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
vartor";p="´isimli üyeden Alıntı
Yoksa, hayat zaten iyilik ve kotuluklerle dolu da biz mi bir tasarlayici ariyoruz? Gercek olan, canlilar ve en ust zinciri insanlar insiyaklariyla davraniyor da, biz bunlari birinin dizayni gozuyle mi bakiyoruz.
* Inanip da helak olmadigini zannetmek guzel bir sey olsa gerek. Ne kendimi, ne de karsimdakini kandirmak kaabiliyetimin olmamasi beni herhalde bu guzellikten mennediyor.
|
Mesele bir tasarlayıcı aramak değildir. Olgulardır yaşantılardır ve tabiki acizliğimizdir.Nefsimiz bize düşman olan *çünkü böyle emreder benciliz.Mahlukatlar içinde belki total olarak en üstün yapiya sahibiz ama gene de aciz işte...Neyse ki topyekün inkar etmiyoruz ki helak olanlardan olmuoruz ve sanırım kıyamet denen şeyde bu yüzden kopmuyo.. ya inanırsın ya da inkaredersin.Ben inananlardanım.Saygılar
|

11-01-2007, 03:24
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
eger tanrı bana gönderdiği kitapları okuyup anlayıp şükretmemi istiyorsa kusura bakmasın beni yaratırken anlayışsız yaratmış ki anlamıyorum.
|

11-01-2007, 05:11
|
|
Üye
|
|
|
|
Malzeme *Tanrıdan *,eser ise * insandan.
|

12-01-2007, 11:41
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
Tanrı ya da Allah kendisinde olmayan bir şeyi yaratamayacağına göre tüm kötülüklerin kaynağı gene kendisidir. Kötülük yapmak yapmamak, istemek istememek onu kurtarmaz. Potansiyel olarak kötülüğün de kaynağı kendisidir. O zaman kutsal kitaplarda bir çuval kötüyü bulup lanetler yağdırmak da ayrı bir komedi.
* Ayrıca tanımlanan nitelikleriyle böyle bir varlığın küçücük, acizcik insancıkları bu kadar ciddiye alması da ayrı bir güçlülük(!) belirtisi.
* El cevap: Tanrı, korkunun çocuğudur. Korkaklar inanır. Ya da cahiller. Bana göre meselenin özü budur. Nokta
|

12-01-2007, 15:48
|
|
Üye
|
|
|
|
“Allah kötülükleri yeryüzünden kaldırabilir mi veya kaldıracak mı veya istese de kaldırabilir mi; yoksa bunu yapamaz mı, yoksa yapmayacak mı, veya nihayette Allah hem yapabilir ve hem de yapmak istiyor mu?..
sorusunu muhattap alırsak şöyle cevap vermemiz mümkün: allah tabi ki de yeryüzünden tüm kötülükleri kadırabilir, bunu eğer istiyorsa çok rahatlıkla yapar. şu anda hala kötülük varsa dünyamızda bunun tek sebebi allahın demek ki hala kötülüklerin kaldırılmasını istememiş olduğu gerçeğidir.
inanan insanlar olarak şunu biliyoruz ki tüm iyiliklerin de kötülüklerin de tek yaratıcısı yüce allahtır. ama allah hiçbir zaman da yarattığı iyilik ya da kötülüğü durduk yere ortaya çıkacak şekilde düzenlememiştir, iyilik ya da kötülüğün ortaya çıkmasına sebep olan, biz insanların istek ve iradeleridir. *allahın böyle bir sistem ve düzen yaratmasındaki hikmet sonuçta hepimizin bildiği imtihan gerçeğidir, bu şekilde herkes iyilik ya da kötülük yaparak kendi cezasına ya da sevabına giden yolu hazırlamış olur, ki sonunda dır dır ötünme hakkı kalmasın (aynen kader gerçeğinin açıklamasında olduğu gibi)
kısacası şu dünya hayatında yaşadığımız sürece kötülük kavramını allahın yeryüzünden kaldırması ya da onun oluşmasını engellemesi için hiçbir sebep yoktur. bu zaten dünya allah tarafından yaratılırken düşünülen durumdu, allah insanlara kötülüğü ya da iyiliği yapma iradesi verdi ve insan da istediğini seçti. niye allah kaldırsın ki kötülüğü dimi zeki arkadaşlarım benim, kaldırcak olsaydı bu dünyayı niye yaratmış olcaktı, ki allah zaten bu dünyanın yalana dayalı, kötülüklerin cirit attığı(insanlar saolsun) bi yer olduğunu kuranda da belirtmiyor mu)
bu bilgiler ışığı altında diyebiliriz ki bu soru daha en başından kendi kendini çürütecek kadar manasız ve cevabı belli bi sorudur. eğer bu dediklerimi saçma bulan ya da anlamamış olan varsa lütfen bi şekilde dönsün bana tüm iyiniyetimle konuşmaya ve tartışmaya hazırım.
sevgiler..
|

12-01-2007, 15:53
|
|
|
Bence burada sorun, kötülüğü saç ya da göz rengi, solaklık v.s. gibi genetik temelli fiziksel bir özellik olarak görmekten kaynaklanıyor. Halbuki iyilik-kötülük dediğimiz göreceli kavramlar sonradan öğrenilen özelliklerdir, dolayısı ile de Tanrı’nın değil, insanların kötülüğü yok etmeleri gerekir. Kötülük dediğimiz şey insanların dürtülerini kontrol edememelerinin, ya da etmemelerinin bir sonucudur. Dürtüleri kontrol etmek ise en geç adolesan çağa kadar aile ve çocuğun yetiştiği çevre tarafından öğretilir. Bu yaşa kadar dürtülerini kontrol etmeyi öğrenememiş bir insanın psikopat olması çok büyük olasılıktır. Tanrı ya da doğa ancak insanlara neden bu dürtüleri verdi diye sorgulanabilir ama bu dürtüler de kontrollü kullanıldığında aslında insanı insan yapan özelliklerdir. Örneğin libidonuz olmazsa üreyemezsiniz ama libidoyu nasıl kullanacağınız size bağlıdır. Kontrol edebildiğiniz bir libido size sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam sunarken kontrolsüz libido sizi bir tecavüzcü, yani kötü bir insan yapar. Bulunduğunuz ortamda en kolay tecavüz edebileceğiniz *kişi 9 yaşındaki çırağınızsa pedofil bile olursunuz. Burada kabahat ne libidoda, ne de size libidoyu verendedir, dürtülerinizi kontrol edemeyen sizde, nasıl kontrol edeceğinizi öğretmeyen ailenizde, onlara bunu nasıl yapacaklarını gösteremeyen kendi ailelerinde ve yetiştiğiniz toplumdadır.
Özellikle erkek çocukları “aslan oğlum, kaplan oğlum, bütün kızlar sana feda olsun, sen herşeyin en iyilerine layiksin” şeklinde telkinlerle yetiştirmeye meraklı müslüman Türk aile yapısı bu durumun en güzel örneklerinden biridir. Temelsiz şekilde şişirilmiş bir ego ve gelişmemiş bir süperego ile topluma salınan bu bireyler, sonuçta egolarını tatmin edememenin acısı ile ona buna saldıran, trafikte yol vermeyen, iş yerinde amiri olduğu kadınlara tacizde bulunan, red cevabı aldığında çok şaşırıp kızan ve intikam almaya çalışan, kendisinden üstün gördüğü iş arkadaşlarının ayağını kaydırmaya uğraşan, kısacası dürtülerini kontrol etmekten aciz “kötü” insanlara dönüşmektedirler. Bu tiplerin başlarına kötü birşey geldiğinde “neden böyle oldu” diye düşünmek yerine kabahati Tanrıya atmaları ise işin doğal sonucudur.
|

12-01-2007, 22:14
|
|
Üye
|
|
|
|
sayın yfln,
neyin kötülük neyin iyilik olduğuna ancak ve ancak mutlak bilgiye hakim olduğumuz zaman karar verebiliriz.
ama şu anda ki ilmi gerçekler insanoğlunun herşeyi bilemeyeceğini gösteriyor (bakınız belirsizlik ilkesi)
daha detaylı bilgi için mahkumun ikilemi ve rasyonellikte yapılan tartışmayı okuyabilirsin.
------
bu durumda daha önceden yazmış olduğum soruları tekrarlıyorum.
1- tanrının varlığında kötülük nedir?
2- tanrının yokluğunda kötülük nedir?
3- birşeyin kötülük olduğuna nasıl karar veririz?
----------------------------------------------------------------
çıkarları ve zevkleri adına bir insanı öldürmenin suç (kötülük) olduğunu varsayarsak.
tanrının varlığında bu kötülükler ölümden sonra mutlak bir şekilde cezalandırılacaktır.
tanrının yokluğunu iddia edenler ya da varlığını inkar edenler ya da tanrı inancının sonradan ortaya çıktığını düşünenler;
"öteki tarafta ceza çekilecek inancı, inananların her vicdani olayı öteki tarafa havale etmesine ve vicdan mekanizmasını bu dünyada pasifleştirmesine sebep olur."
diye iddia edebilirler
bu durum da
a) vicdanı sıkıntı çekmek o kötülük için bir ceza mıdır?
b) tanrı inancı olan herkes öteki tarafa havale eder mi?
c) tanrının yokluğunda, bilmediğimiz ya da farkına varamadığımız kötülükler cezasız mı kalacak? ya da vereceğimiz cezalar yeterli olacak mı?
d) yanlışlıkla verdiğimiz cezalar ne olacak?
bu sorularımı cevaplarsanız sevinirim. ama bunların hiçbiri benim umrumda değil diyorsanız anlayış gösteririm.
|

13-01-2007, 00:21
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
tanrı insanları yaratdı diye mantıksız açıklamasız sözler var düşünceler var.asıl olan insanlar tanrıyı kendileri yarattı daha sonra da dinleri yarattılar.bu yüzden o soruların hiçbirine cevap verilemez vermek yanlış olur olmayan bişeyin ne yapıp yapmayacağını tartışmak mantıksız. :wink: *:wink: *:wink:
CEHENNEM, ACI ÇEKTİĞİMİZ YER DEĞİL,
ACI ÇEKTİĞİMİZİ
KİMSENİN DUYMADIĞI YERDİR.
|

13-01-2007, 00:38
|
|
|
sevgili meraklı,
Nasıl Levh-i mahfuz diye birşey yoksa mutlak bilgi diye birşey de yoktur. İyilik ve kötülük kavramlarının da bilgi ile en ufak bir alakası yoktur. Dolayısı ile, bu sorular benim umurumda olsa da anlamlı bir cevabı yoktur.
|