03-01-2007, 01:04
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
Re: vahdettin hain miydi?
Evet eklediğiniz ya da daha açık olarak belirttiğiniz düşünceye bende kesinlikle katılıyorum.Hatta bu konu benim için çok önemlidir.Her girdiğim ortamda bu görüşleri şnsanlara anlatmak için çok çaba sarfettim.
osmanlı imparatorluğu kendi kendini fesh etmemitir.Biz millet olarak imparatorluğu yıktık,hanedanı devirdik ve cumhuriyeti kurduk.Dolayısıyla biz osmanlı torunları değil cumhuriyet çocuklarıyız.Bunu iyici anlamamız gerekiyor
Hoş bulduk...
YER YÜZÜNDEKİ EN SON KİLİSENİN EN SON TAŞI DİN ADAMININ BAŞINA DÜŞTÜĞÜ AN,İNSANLIK EN YÜKSEK UYGARLIK SEVİYESİNE ULAŞMIŞ OLCAKTIR
EMİLE ZOLA
|

03-01-2007, 01:05
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|

03-01-2007, 01:37
|
|
Üye
|
|
|
|
Ben eskide olsa bir cihan imparatorlugunun Padisahi olsam yüzyillarca savastan savasa soktugum bir milletin serefini kurtarmak icin onun gibi kendimi teslim etmezdim,el altindan desteklemek ona deniliyorsa korkusuzca kemali destekliyorum deseydi belki canindan olurdu ama anadoluda destek aninda hat safhaya ulasirdi.
ve her kimesneye evladımdan saltanat müyesser ola, karındaşlarını nizam-ı âlem için katletmek münasipdir. ekser ulema tecviz etmişdir. anınla amel olalar."
Yukardaki Fatihin ünlü Kanunnamesinden alinti,Nizam i alem icin kardesini öldürmeyi münasip gören atalarina bile hakaret sayilir vahdettinin rezilligi. Kanunnameye harfiyen uyan bir kisiden ben teslim olmasini bekleyemem dogrusu.
|

03-01-2007, 05:37
|
|
Üye
|
|
|
|
Cumhuriyete iki ana karakter gerekiyordu biri kahraman biri hain.İkiside rollerini oynadılar.Atatürk ün kahramanlığını övmek,onun yaptıklarını takdir etmek,onu insanlara anlatabilmek yıllarca birşey kazandırmadığını gördük bu ülke insanına.Bu yüzden vahdettin hain olmuş olmamış ne olacak ne değişecek.İlk önce kahramanımızın değerini bilip onu yasalarla değil gönüllerde koruyalım ki hainlerimizi tartışmanın sırası gelsin...
|

03-01-2007, 06:31
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Böyle bir ikilem gerekli mi, 84 sonra böyle bir ikileme mecburmuyuz yoksa tarihsel şahsiyetleri yerli yerine oturtmak zorunda mıyız?
* * * *Başka hainler de var tarihimizde , örnegin Maliye Nazırı Cavit, İzmir suikastı dolayısıyla asıldı ve Mustafa Kemal in çocukluk arkadaşlarından İsmail Canbulat o da asıldı. Halbuki bugün bu ikisinin de hain olmadıklarını biliyoruz ama hain diye idam edildiler. O zaman digerlerine de ihtiyatlı yaklaşmamızda fayda var diye düşünüyorum.
* * * *Mustafa Kemal'in 9. ordu müfettişligi sıfatıyla şuraları tard etmek için atandıgını biliyoruz. Bu atamayı Mehmet Ali Paşanın teklifi ile Damat Ferit'in zar zor imzaladıgını da biliyoruz. Ancak onay makamı olan Vahdettin ile Mustafa Kemal'in geçmişe dayalı bir dostlukları oldugunu ve başbaşa bir görüşme yaptıklarını da biliyoruz. Bu görüşmede herhalde Sofya hatıralarını dile getirmediler.
* * * * Gene 1921 den Sakarya harbine kadar olan hazırlık döneminde İstanbul hükümeti ile Ankara hükümetinin aralarının iyi gittigini de biliyoruz.
* * * * Şimdi zafer kazanılmıştır ve saltanat kaldırılacaktır, bunun tek bir yöntemi vardır o da saltanat temsilcisinin hain ilan edilmesi. Çünkü savaş hilafeti korumak için yapılmıştır, böyle destek alınmıştır. Şimdi ümmetten *millet olma sürecine gelinmiştir. İktidarın ikili olamayacagı gerçegi ile devrimci hükümet Vahdettini hain ilan etmiş ve ancak iktidarını iyice saglamlaştırdıktan sonra hilafeti kaldırabilmiştir.
* * * * *Vahdettin in hain oldugunu zannetmiyorum, ama vatansever de olmadıgı kesindir. Cumhuriyet hükümeti her devrimci iktidarın yapması geregini yapmış ve siyasi erki ele geçirmiştir.Bunun için hain ilan edilmesi gerekiyordu edilmiştir.
* * * * * Vahdettinin de bunu anlayışla karşıladıgı görülüyor. Ne ondan ne de saltanat üyelerinden şimdiye kadar cumhuriyete karşı herhangi bir eylem görmedik. Saltanattan sonra sıra ittihat ve Terakkinin kalıntılarını temizlemek gerekiyordu o da en son İzmir Suikasti davasıyla sona erdirilmiştir. * *
* * * * * Burada sorulacak soru şudur. Devrimci idare dogrusunu mu yapmıştır. Evet öyle yapmıştır. Ama artık ters yüz olan bazı şeyleri yerli yerine koymak zamanı da gelmiştir.
* * * * * Bir kült yaratılması gerekiyordu, yaratılmıştır ; bir ulus yaratılması gerekiyordu yaratılmıştır. Ama şimdi her şeyi cesurca yerli yerine oturtmak lazım diye düşünüyorum.
* * * * * saygılarımla
|

03-01-2007, 06:37
|
|
Üye
|
|
|
|
İşte bende onu söylemek istedim.Bunlar gerekli roller bence .Vahdettin hain olsa idi giderken servetini alarak yerleşirdi ingiltereye.Orada yaşadığı fakirliği biraz araştırmak lazım.Bilmiyorum ben böyle biliyorum.Yanlışım varsa düzeltiniz.
|

03-01-2007, 06:49
|
 |
Üye
|
|
|
|
vahdettin suphesiz haindi...
Ecevitin vahdettin hain degil demesi bana ecevitin fetullah iyidir demesini hatirlatti..eceviti karaoglanken sevdim..bunadiginda soylediklerini duymazliktan geldim..
Dinler afyondur, allah zayif insanlarin kafasinda yarattigi varolmayan birseydir..
|

03-01-2007, 14:28
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
Ben daha belirttiğiniz zamanın geldiğini düşünmüyorum.Türbanın kamusal alanda serbest olmasının zamanı gelmediği gibi...
YER YÜZÜNDEKİ EN SON KİLİSENİN EN SON TAŞI DİN ADAMININ BAŞINA DÜŞTÜĞÜ AN,İNSANLIK EN YÜKSEK UYGARLIK SEVİYESİNE ULAŞMIŞ OLCAKTIR
EMİLE ZOLA
|

14-10-2008, 18:52
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
"Hain" in en basit tanımı "Düşmanla işbirliğidir" demiştik.
Bu işbirliğinin sebebi önem arzetmez. Her ne sebeble olursa olsun düşmanla işbirliği ihanettir.
Burada mesele emperyalist işgalcileri düşman görüp görmemekle ilgilidir.
Elbette işgalcileri kurtarıcı gibi görenler de olabilir ve olmuştur da.
Bunların gözünde ihanetten bahsedilemez.
Ya da mesele düşmanı haklı görmekle ilgilidir. Savaşa girmekle hata edildiği ve cezayı hakettiğimiz düşünülür. Dolayısıyla emperyalist işgal meşru görülür. Bunun karşısında verilen milli mücadele ise maceracı olarak nitelenir.
Bir de Düşmanla işbirliği içinde olanların aslında vatansever oldukları savunulmaya kalkışılır. Gizlice milli mücadeleyi destekledikleri öne sürülür.
Özellikle bu konuya takılıp ta hainleri masum sananlar çoktur.
Bunlar, Yeni Osmanlıcılardan, hilafet yanlılarından, Atatürk ve laiklik karşıtlarından, düşmanı kurtarıcı gibi görenlerden, vatanseverliği gereksiz bulanlardan, dönemin komünistlerine karşı alınan katı tutumu asıl mesele olarak görenlerden fikirsel destek bulur.
Kimi insanlarda kişisel egolar, kimi insanlarda gurur ve rekabet, kimi insanlarda ise yanlış fikir ve düşünceler kahraman olabilecek bir insanı hain durumuna düşürebilir. Çerkes Ethem bunun tarihteki en iyi örneklerinden biridir.
Sıradan insan olmayan, halkı yönetme mevkisinde olanların ya da vatan görevinde bir komuta kademesinde bulunanların gözünde hain olarak tanınmak büyük bir onursuzluk ise bu duruma düşmemek de sadece kendi ellerindedir.
Basit bir yolsuzluk suçlamasında kalan kimi onurlu insanların intihar ettiği örneklerini özellikle Japonya gibi ülkelerden çok duyarız.
Canı herşeyden değerli olan ve canını kurtarmak için düşmana sığınanın onursuzluğu da sineye çekmesi gerekir.
İhanetin paralısı, parasızı, çilelisi, çilesizi önem arzetmez. Hain'in geçmişi, geçmişindeki hizmet ve yararları da önemli değildir. Önemli olan sonuçtur, sonuca giden tavır ve davranışlardır. Sondan ister 3 yıl önce, ister 1 ay önce vatansever konumunda olmak sonucu değiştirmez.
|

14-10-2008, 19:34
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Vahdettin hain ise , ataturku nereye koyacagiz ! Oyle ya ataturk birden bire samsunda ortaya cikmadi , ataturkun en bilinmez donemi , cocukluk yillari degil , uzerinde cok az konusulan hatta tabu sayilan 1.dunya savasi sonlarina dogru ve samsuna ciktigi vakte kadar istanbulda oldugu donemdir.
Bu donemde ataturk , bir gazete cikarmis ,gazete de milli mucadele fikrinden ziyade muttefiklerle anlasma fikri on plandadir! .
Ayrica bu donemde ataturkun kabinede savunma bakani olarak gorev almak icin kulis yaptiginida biliyoruz.
Ataturk bugun bililen sekilde , samsuna vahdettin tarafindan , dincilerin idda ettigi gibi milli mucadeleyi baslatmak icin degil , aksine o bolgede muttefik kuvetlere bir isgal bahanesi verecek karisikliklari onleme yani,yerel mudafa orgutlenmelerini fesh etmye gittigidir.
Vahdettin en buyuk korkusu , bu tur orgutlenmeler yuzunden muttefik kuvetlerinin ulkeyi parca parca isgal edecegidir.
Peki neden ataturk! , vahdettin ataturku hem ozel yaverligini yaptigi sirada tanimasi, hemde daha savas devam ederken , vahdettine cektigi telgrafda muttefiklerle ne kosulda olursa olsun gerekirse almanlarda ayri bir sekilde baris yapilmasini tavsiye etmesi , hemde istanbulda oldugu donemde minder gazetesinde yayinladigi goruslerini bilmesi ile
mudafa orgutlerinin tasfiyesinde en ideal kisinin ataturk olacagi dusunmeside ayrica onemlidir.
Ataturk istanbul doneminde milli mudafaci bir cizgi takip etmemistir., yukarida aciklamaya calistigim verilerden cikan sonuc budur!
Peki ne olduda ingilizler tarafindan onaylanarak ,gonderildigi anadoluda tasfiyesi ile gorevlendirildigi milli mucadelenin basina gecmistir. Ben bu konuda kazim karabekirin onemli bir rol oynadigini dusunuyorum .
Diyecegim odur ki tarihde ne olduysa o sekilde olmaz zorunda oldugu icin olmustur , ataturk eger kabinede gorev alsaydi damat ferit gibi onunda hainligini konusuyor olacaktik ,
|