9 yaşında evlendiğini zannetmiyorum, kaynaklar güvenilir değil.
Diğer olayı pek bilmiyorum.
Olabilir belki allah yoktur din yalandır ben henüz net bir sonuca ulaşmadım zaten.
9 değil. 6... 6 yaşında nikah kılıyor, 9 yaşına kadar bekliyor. Bilinen kaynakların alayın da bu şekilde anlatılıyor.
Diğer olay ise Ahzab 37. Ayet hükmü ile sabit. Muhammed, Zeyd'in (evlatlığı oluyor Zeyd) karısına göz koyunca Zeyd karısını boşamış ve Muhammed Zeynep ile evlenmiştir. Toplumda "Ne oluyor amk...?" şeklinde dedikodular çıkınca da Muhammed g*tünden Ahzab 37 yi uydurmuştur...
Ahzap 37 : (Ey Rasûlüm), hem o zamanı hatırla ki, Allah'ın kendisine (İslâm dinini) nimet verdiği, senin de kendisine (kölelikten azadı) ihsanda bulunduğun kimseye (Zeyd'e şöyle) diyordun: "- Zevceni (Zeyneb'i) nikâhında tut (onu boşama). Allah'dan kork." Nefsinde ise, Allah'ın açığa vuracağı şeyi (şayet boşarsa onu nikâhlarım niyyetini) gizliyordun, insanlardan da (bu hususta) sakınıyordun. Halbuki Allah, kendisinden sakınıp korkmana daha lâyıktı. Ne zaman ki Zeyd, o kadından ilişiğini kesti, biz onu sana zevce yaptık ki, oğullukların ilişkilerini kestikleri zevcelerini nikâhlamakta müminlere bir günah olmasın. (Artık oğullukların boşadıkları kadınlar, iddetleri çıktıktan sonra, babalıklar tarafından nikâhlanabilir. İslâmdan önce yasak olarak yerleşen böyle bir âdet, Allah'ın hikmeti icabı İslâmda kaldırılmak üzere tatbikini bizzat Peygamberde bulmuştur.) Allah'ın emri yerine getirilmiştir.
Ali Fikri Yavuz tercümesi. Tüm tercümelerde aynı zaten. Ben kişi isimlerini parantez içinde belirttiği için bu tercümeyi aldım. Ahlaksız Allah'ın buyurduğu bölüm, koyu işaretlenen. Cahiliye Arabının ahlakı altı çizili olan... Var sen düşün
Teoloji gece yarısı, karanlık bir mahsende, orada olmayan kara kediyi aramaktır. Robert A. Heinlein
9 değil. 6... 6 yaşında nikah kılıyor, 9 yaşına kadar bekliyor. Bilinen kaynakların alayın da bu şekilde anlatılıyor.
Diğer olay ise Ahzab 37. Ayet hükmü ile sabit. Muhammed, Zeyd'in (evlatlığı oluyor Zeyd) karısına göz koyunca Zeyd karısını boşamış ve Muhammed Zeynep ile evlenmiştir. Toplumda "Ne oluyor amk...?" şeklinde dedikodular çıkınca da Muhammed g*tünden Ahzab 37 yi uydurmuştur...
Ali Fikri Yavuz tercümesi. Tüm tercümelerde aynı zaten. Ben kişi isimlerini parantez içinde belirttiği için bu tercümeyi aldım. Ahlaksız Allah'ın buyurduğu bölüm, koyu işaretlenen. Cahiliye Arabının ahlakı altı çizili olan... Var sen düşün
Kuran hafızı gibisin valla ben bulamamıştım ayeti
Tamam düşüncem..Sen de düşün ama..Bence bu konularda kesin sonuca ulaşmak biraz zor..Düşünmeyi bırakmamak gerekiyor.
Ahlakin varligi insanoglunun etik olarak sosyal/toplumsal yasami ile ilgilidir.
Iyi bir algi olarak gorecelidir. Birinin iyisi baskasinin kotusu olabilir.
Ahlak dogustan gelmez, yasam ve iliskiden kazanilir ve yasam ve iliskide sekillenir.
Materyalizmdeki ''insan beyni doğuştan boş bir levhadır'' görüşü artık çürüdü.
Nietsche'nin ahlakın göreceli olduğunda dair görüşleri de çürüdü.
Bunları çürüten de şu deneyler oldu.
Materyalizmdeki ''insan beyni doğuştan boş bir levhadır'' görüşü artık çürüdü.
Nietsche'nin ahlakın göreceli olduğunda dair görüşleri de çürüdü.
Bunları çürüten de şu deneyler oldu.
Beni materyalizm ilgilendirmiyor.
Burada onemli olan "insanoglunun hic bir kavram ya da bilgi ile dogmamasidir." Kavram ve bilgi kullanabilme yetisi ile dogmasidir.
Tum bunlari yasamdan ogrenecek ve bu ogrenimi alabilecek yetileri ile dogmasidir.
Sen istersen bana dogan bir bebegin hangi kavram ve bilgi ile dogdugunu acikla.
Ahlak dogustan gelmez yasamdan ogrenilir.
Goreceli oldugunu reel gormek icin bakmak yeterlidir.
Mesela "namus" algisi.
Eskimolarin ahlakinda misafire esini takdim etme vardir, yaninda da bir tas kurt yemegi.
Misafire esini takdim etme baska hangi toplumda vardir?
Islamda bunun adi nedir?
Rus erkekleri dudaktan opusurler, baska toplumlarda dudaktan opusen erkeklere ne denir?
Islamda bunun adi nedir?
Bati da bir genc kiz evlenmeden once birden fazla erkek ile iliskiye girebilir, Turkiye'de bunun adi nedir?
Islamda nedir?
Bu kadar ornek, zannederim ahlakin cografi toplumsal ve tarihi olarak degisken oldugunu gostermek icin yeterlidir.
E,İnsan;
Ahlak kuralları çoğu zaman görecelidir ve toplumdan topluma değişir evet haklısın.
Ama temel iyi-kötü kavramları doğuştan gelmektedir.
Sana göre ahlaklı doğmayız ama ahlaki potansiyelde doğarız.Bu potansiyelin varlığı da doğuştan sonuçta.Sen bu yetilerin doğuştan geldiğini kabul ediyorsun.
E,İnsan;
Ahlak kuralları çoğu zaman görecelidir ve toplumdan topluma değişir evet haklısın.
Ama temel iyi-kötü kavramları doğuştan gelmektedir.
Sana göre ahlaklı doğmayız ama ahlaki potansiyelde doğarız.Bu potansiyelin varlığı da doğuştan sonuçta.Sen bu yetilerin doğuştan geldiğini kabul ediyorsun.
Ozaman bana bir iki gunluk ya da bir iki aylik bir bebegin iyiyi kotuyu nasil ayirt ettigini acikla.
Ahlaki potansiyel diye bir sey yoktur. Ahlak icine dogulan toplum ve ulkeden ebeveynden yasam ve iliskiden ogrenilir. Kabulu ya da redid ve de kendince degerlendirilmesi de ancak 16 yasindan sonradir.
Ben sadece soyutlama soyut degerlendirme ve soyut degerleme yani zihinsel yetilerin dogustan geldigini soyluyorum, yoksa soyut ile bir bebegin dogdugunu soylemiyorum.
Tanrıdan gelmiştir demiyorum aslında.Tanrıdan gelmesi mümkündür demeye çalıştım.
Senin görüşünü çürütmek için, tersi durumda bir ihtimal sunmak yeterli.