Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 18-09-2017, 17:12
kartopu kartopu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Nero´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Merak etme, görüşümü açıklayacağım. Ancak bunu tartışarak, sorgulayarak ve mümkünse, biraz da hep birlikte oluşturarak yapmak istiyorum.

Çokta ilerleyemedik, kuma saplanmış traktör gibi teker dönüyor ama yol alınamıyor.
Alt 18-09-2017, 17:15
Nero Nero isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

kartopu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Çokta ilerleyemedik, kuma saplanmış traktör gibi teker dönüyor ama yol alınamıyor.

Yazacağım, merak etme. Sabırlı ol. Madem sen fikir beyan etmiyorsun, o zaman biraz sabret.
Alt 18-09-2017, 17:20
Üye

Bak sana ip ucu vereyim
Barzaninin yapacağı referandum a evet desen ABD-İsrail -BARZANİ nin yanında durursun.
Hayır dersen PKK -TKP -İran -Irak ın yanında durursun.

Düşün kiminle takılmak istersin.
Alt 18-09-2017, 17:24
Üyeliğini Sonlandırmış

Bak sana ip ucu vereyim
Barzaninin yapacağı referandum a evet desen ABD-İsrail -BARZANİ nin yanında durursun.
Hayır dersen PKK -TKP -İran -Irak ın yanında durursun.

Düşün kiminle takılmak istersin.

Cahil biri olarak ipin ucunu bir fikir oluşturmak için neden kendine saklamıyorsun, bunu düşünüyorum şu an.
Alt 18-09-2017, 18:05
Üye

Nero´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Cahil biri olarak ipin ucunu bir fikir oluşturmak için neden kendine saklamıyorsun, bunu düşünüyorum şu an.
Sen ip uçlarına takılma kaynaşır kalırsın çözende olmaz.

Sen açtığın konuya ve yapacağın açıklamalara takıl.

Polimik le de geçiştireceğini sanma.
Alt 18-09-2017, 19:01
Üyeliğini Sonlandırmış

Sen ip uçlarına takılma kaynaşır kalırsın çözende olmaz.

Sen açtığın konuya ve yapacağın açıklamalara takıl.

Polimik le de geçiştireceğini sanma.

Böyle saçma şeyler yazmasan gereksiz polemik olmayacak. Boşuna başlığı işgal etmemelisin bence.

Neden geçiştireyim? Yazacağım dedim ya...

Belki faydalı katkılar olur diye bekliyorum.
Alt 18-09-2017, 22:10
Üye

Ne oldu çok beklettin ama. Bilmiyorsan bilmiyorum de ayıp değil. En Azından fikrin olmadığı konuda bir daha başlık açmazsın.

Sen referandum konusunda fikrini açıkla faydalı katkılar gelecektir.
Alt 18-09-2017, 22:31
Üyeliğini Sonlandırmış

Ne oldu çok beklettin ama. Bilmiyorsan bilmiyorum de ayıp değil. En Azından fikrin olmadığı konuda bir daha başlık açmazsın.

Sen referandum konusunda fikrini açıkla faydalı katkılar gelecektir.

Böyle saçma şeyler yazmasan gereksiz polemik olmayacak. Boşuna başlığı işgal etmemelisin bence.

Neden geçiştireyim? Yazacağım dedim ya...

Alt 19-09-2017, 10:21
Üyeliğini Sonlandırmış

Kartopu sabırsızlıktan eriyecek neredeyse. Onu fazla bekletmeyeyim. Görünen o ki katkı yapan da çıkmayacak. Birlikte tartışma, birlikte fikir alışverişinde bulunup yol alma isteğim gerçekleşmeyecek.

O halde buyrunuz, bu konudaki düşüncelerim...

Devlet kuramamış milliyetlerin devlet kurma arzuları daha çok o kavmin aydın kesimi içinde oluşur. Sınıf olarak da o kavmin burjuva, küçük burjuva kesimleri içinden çıkar. Bu arzu bir güç hâline dönüşebilmişse, geniş kitlelere yayılabilir ve yoksul köylüleri savaş gücü olarak örgütleyebilir.

Bizde de böyle olagelmiştir. Ayrı Kürd devleti, bağımsız Kürdistan emelleri Kürd aydınlarında, Kürd burjuva ve küçük burjuvalarında var olageldi. Kürd halkının yaşadığı yerlerin 4 ayrı devletin sınırları içinde kalmış olması, bağımsızlık hedefini zorlaştıran, ama aynı zamanda daha da ateşleyen bir unsur oldu. "Parçalanmış Kürdistan" algısı beslendi. "Bölge devletleri aralarında anlaşıp Kürdistan'ı 4, hatta 5 parçaya böldüler" şeklinde bir etkili öykü, bir gayrı-resmî tarih oluşturuldu.

Oysa Tarih böyle gerçekleşmedi. Kürdistan denilen topraklar tarihî olarak, Kürd halkının şimdiki yaşadığı yerlerden daha farklı sınırlara sahip oldu. Eldeki tarihî haritalar bunu gösteriyor. Osmanlı'daki Kürdistan eyaleti sınırları da bu yönde. Daha küçük, daha ince-uzun bir ülke sınırı. Bu ülke, tarih içinde Osmanlı ve İran arasında uzun savaşlar ve mücadeleler sonucunda bir şekilde belirlenen sınırın iki yanında kalmış oldu. Bu bir paylaşma değil, bir paylaşamama, bir güç yetirememe, bir güçler arası denge sonucuydu.

Sonra bilindiği gibi Osmanlı devleti 1. Dünya savaşında yenilip de Ortadoğu'daki topraklarını İngilizlere ve Fransızlara kaptırınca Kürdistan'ın ikinci bölünmesi gerçekleşmiş oldu. Bir kısım topraklar "Suriye" adı verilen "ülke"de, bir kısım toprakları da "Irak" denilen ülkede kaldı. Buna "Kürdistan'ın parçalanması" demek, aşırı öznel, subjektif ve duygusal bir tarih yaklaşımı olur. Asıl amaç tabii ki petrol çıkarılabilecek yerlerin paylaşımıydı.

Kürd halkı içinden aydınların ve burjuva, küçük burjuva kesimden insanların bağımsız kürd devleti amacı ve ülküsü taşıması anlaşılabilir bir şey. Bunun kendilerince faydalarını görüyor ve söylüyorlar. Bu aslâ bir suç oluşturamaz, oluşturmamalı. Şiddete başvurulmadığı sürece her fikir ifade edilebilmeli. Kürd devleti fikri de buna dahil.

Ama Kürd devleti fikri gerçekten de Kürd halkına yarar mı getirir, yoksa yarardan çok zarar mı? Bu da ideolojik olmayan, idealist olmayan, heyecanlı olamayan bir şekilde tartışılmalı.

Bir kere ayrı devlet hedefi kaçınılmaz olarak 3 devletin topraklarından parçalar koparmayı içeriyor. Buna o 3 devlet olumlu yaklaşır mı? Kürd illerindeki petrol bu hedefin diğer devletlerce kabullenilmesini güçleştirir mi? Ayrıca o devletlerin halkları bu ayrılmaya, bu toprak kaybına ne gibi bir tepki verir?

Hangi hükumet kendi döneminde toprak kaybı yaşanmasını ister? İlk seçimde o hükumet partisinin durumu ne olur?

Ayrılma amacına doğru yol alınırsa halklar arası ilişkiler ne hâle gelir? İç savaş mı çıkar, kamplaşma mı oluşur? Daha önce oluşmuş akrabalıklar, şirketler, idareler ne olur? vb...

Dolayısıyla ayrı devlet projesinin getireceği kaçınılmaz sorunlar, muhtemel acılar, felaketler bu projenin soğukkanlılıkla tartışılmasını gerektirir.

Felaketler tabii ki ayrı devlet isteyen aydınlardan çok yoksul kitlelere dokunacaktır. Aydınlar gereğinde kaçabilecek, başka ülkelere sığınabilecektir; ama kitleler kaçamayacak, sığınamayacak, muhtemel bir iç savaşın zorunlu piyadeleri olmaktan kurtulamayacaktır.

Aydınların ayrı devlet projesi, ülküsü onlara gerçekleşmesi hâlinde yönetebilecekleri bir devlet hayali sunmaktadır. Oysa bu projeden kitlelerin payına düşecek olan, bir devlet tarafından değil de başka bir devlet tarafından yönetiliyor olmak olacaktır.

Evet, bu yeni devlette, "kendi" devletinde Kürdce anadilinde, Kürd kimliğini yaşayarak ve geliştirerek yönetilecektir. Evet, güneş-dil teorisinin Kürdce versiyonunu öğrenecektir. Evet, Türk tarih tezi yerine Kürd tarih tezi çıkarılacaktır karşısına. Ama hayatın gerçekleri yine aynı şekilde gelip dayanacaktır kapısına. Artı değerine yine birileri el koymaya devam edecektir. Yokluk ve yoksulluk yine onu tehdit edecektir. Petrolün damlaları yine onun dışındaki belli kesimlerin kasasına kâr olarak akacaktır.

Bu böyle olacak, çünki söz konusu devlet burjuvazinin devleti olacak, kapitalist özel mülkiyet kurallarının geçerli olduğu bir devlet olacak. Kitlelere benimsetilmeye, onaylatılmaya çalışılan devletin kitleler nezdinde pek de cazip olmamasının sebebi de budur. İnsanlar içgüdüyle bunu anlıyor ve "bu düzende iyi kötü bir yerim var, neden bunları terkedip maceraya girişeyim?" diyor.

Bu nedenle Türkiye'de şehirli Kürd kitlelerinin ayrılma talebi yok. Köylü kitlelerin de yok. Az sayıda aydınların var.

Barzani'nin ve Irak Kürdlerinin durumu farklı. Orada bağımsızlık daha fazla ete tırnağa bürünen bir duruma gelmiş gibi. Irak diye bir devletin pek de kalmamış olması, Irak Kürdistanı'ndaki Kürd egemenleri iştahını kabartıyor olabilir. Bugün Barzani ailesi ve diğer yöneticilerin yolsuzluk iddiaları çok güçlü biçimde ifade ediliyor. Daha fazlasını istiyor olmaları mantıklı. Hem ekonomik, hem de politik ve tarihî olarak...

Ama bunun için de büyük devletlerin, özellikle de ABD'nin desteği şart. İsrail zaten desteğini açıkladı. Ama ABD ve diğer batılı devletler referanduma karşı çıkıyor gibi görünüyorlar. Ama bu ne kadar doğru, belli değil.

Ortadoğu'nun tam da bizim sınırlarımıza yakın bu kesimini bir halklar savaşına ve cehennemine çevirmek, petrole kibritle gitmek pek akılcı görünmüyor. Üstelik bunu halkçı bir yönetim olmadan, bölge halklarının onayını ve desteğini almadan, sadece büyük devletlere güvenerek, sadece onların desteğini alarak yapmak Barzani devletleşmesinin içyüzünü gösteriyor.

Zaten özerk bir yönetim olarak varlar. Kürdçe eğitim veren okulları, kendi milletlerinden seçilmiş asker ve polisleri, memurları vb var. Bu durumu daha da geliştirip, sorunları gidermeye çalışmak da pekala yeterli olabilir. Ama ille de ayrı devlet hedefini ortaya atmak bence tarihî olarak büyük bir hata. Tarihde bu tür hataların vahim sonuçları oldu. Bunun da olabilir.

Bu nedenle, bunları göz önüne alarak bu niyetin ifade edilmesine değil ama bu hedefin gerçekleştirilmesi girişimlerinin tehlikeli sonuçlarını dikkate alarak buna karşı çıkıyorum. Tarihde her kavmin ayrı bir devleti olmadı. İlle şart da değil bu. Yeter ki ait oldukları devletler içinde insan onuruna layık, hakları olan vatandaşlar olarak yaşayabilsinler.

Bu varsa sorun yok bence. Türk milliyetinden insanlar da birkaç devletin sınırları içinde yaşıyor. Mesela İran nüfusunun neredeyse yarısı Azerbaycan Türk'ü. Ama onların ayrı devlet kurmak gibi bir düşüncesi yok ve olmamalı da.

Kısacası ben bu girişimi doğru bulmuyorum. Ama zorla engellemeye de karşıyım. Tabii benim karşı olamam bir şey ifade etmez. Güçler belli. Güç kimlerdeyse onların sözünün savaş değeri var.
Alt 19-09-2017, 18:27
Üye

yani 3 ayrı kaba aynı oranda su koyuyorsun ve sonra soruyorsun hangi su daha çoktur.
Bu kadar kürt tarihi yazacağına bu yazdığını başlık olarak yazsa idinde biz de tarih anlayışını eleştirsek daha iyi olmaz mıydı.

Ne dedin şimdi
Nero Kısacası ben bu girişimi doğru bulmuyorum. Ama zorla engellemeye de karşıyım. Tabii benim karşı olamam bir şey ifade etmez. Güçler belli. Güç kimlerdeyse onların sözünün savaş değeri var.

Sen bu girişimi (referandum u) doğru bulmuyorsun Ama zorla engellemeye karşısın. Yani olsa da olur olmasa da
Ah ne çektiysek bu oporonist tavırdan çektik.

Önerilen Siteler