Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 10-03-2005, 00:45
haci haci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Deep

Higgs field ile false vacuum arasında bir ilişki yok ama, bu iki kuram da doğru olabilir. Aralaraında ilişki olmadığı için ikisi de doğru olabilir. Ama dediğim gibi false vacuum kuramı deneyle bile kanıtlanmıştır.
Ayrıca senin referans olarak gösterdiğin aşağıdaki kaynak false vacuum''un ne kadar zaman sonra bozunduğundan bahsediyor. Yoksa false vacuum kavramının çürüdüğünden değil. Oku istersen.

http://www.astronomycafe.net/anthol/decay.html

Ben de fizik profesörü değilim ama uzun yıllardır bu gibi konularla uğraşıyorum. Kuantum fiziği konusunda uzman olduğum söylenemez elbette ama, konuyu bazı kavramlar arasındaki farkları anlayacak kadar biliyorum.. Ya da bildiğimi sanıyorum. Bir yanlış yapar da ondan bir şey öğrenirsem çok memnun olacağımın bilinmesini isterim.. Nitekim bu iletiyi yayınladığım bilim fenerinde biri yanlışımı çıkardı. Kendisine teşekkür ettim ve burada asmadan önce yanlışımı düzelttim.

Selam
HACI
Alt 10-03-2005, 14:35
Üye Değil

Standart ...

Ama dediğim gibi false vacuum kuramı deneyle bile kanıtlanmıştır
Hayır False vacuum kesinlikle kanıtlanamamıştır..Tamamen kuramsaldır/hipotezdir...Çünkü Higgs field tamamen hipotezdir...

Bunun böyle olduğunu söyleyen hatta ileri gidip "false vacuum un varlığı higgs field in varlığına bağlı olabilir" diyen birçok kaynak bulmak mümkündür...

Gösterdiğim kaynak false vacuum un ne kadar sonra bozunduğundan bahsediyor ama altını çizdiğim yeri dikkatle okursan;

"The Decay of the False Vacuum

"In the recently developed theory by Steven Weinberg and Abdus Salam, that unifies the electromagnetic and weak forces, the vacuum is not empty"

Burada FALSE VACUUM un kimler tarafından ortaya atıldığı ya da nereden geldiği ve kabaca ne olduğu anlatılıyor hemen sonrasında;

"This peculiar situation comes about because of the existence of a new type of field, called the Higgs field"

kabaca bu durumun(YANİ FALSE VACUUM UN) YENİ BİR "FİELD" İN VARLIĞINDAN GELDİĞİ SÖYLENİP BUNUN HIGGS FIELD olduğu açıkça belirtiliyor...

Daha sonra başka konulardan söz ediyor...haklısınız ama bu konuların bizim konumuzla ilgisi yok

Yani false vacuuum''un varlığı ve kanıtlanabilitesi TAMAMEN HIGGS FIELD''IN VARLIĞI VE KANITLANABİLİTESİNE BAĞLIDIR...
Higgs field ise tamamen kuramsaldır hatta bilim adamları 2001 de yaptıları deneylerden birkaç ay sonra tamamen hayal kırıklığına uğramış higgs field''in hiç olmayabileceğini düşünmüşlerdir

Bunu ben değil fizik ve astronomi uzmanları+profesörleri açıkça dile getirmişler...

Size de bazı soruların/konuların cevaplarını bilimfeneri gibi forumlarda değil ingilizce sayfalarda bizzat fizikçilerin/fizik profesörlerinin yazdığı yazılarda aramanızı tavsiye ederim...İnanın çok daha faydalı olacaktır...
İnternet bu bakımdan gerçekten bilgi hazinesi...

Bakın size daha fazla kaynak gösterebilirim...(İngilizce probleminiz olmadığını sandığımdan direk ingilizce yazıyorum/çevirmiyorum)

Higgs field: state of true vacuum and state of false vacuum

http://kotiweb.kotiportti.fi/yurii.k..._inflatio.html
Alt 10-03-2005, 23:43
Üye

DEEP kardeşim..
Ben konuyu yeterince biliyorum. Bunlar farklı kavramlar.. Sen onları birbirlerine karıştırıyorsun. Hepsi o kadar. Bence bu temel kavramları geçelim ve esas konu üzerinde tartışalım.. Yani false vacuum dan evren nasıl oluşur? Benim tartıştığım konu budur. Higgs alanı ile hiç ilgilenmiyorum. Ve bir kuram olarak kabul göreceğine de inanmıyorum.

HACI
Alt 11-03-2005, 00:28
Üye

DEEP kardeşim. Ayrıca:

Higgs field ve false vacuum kavramlarının birlikte işlenmesinin nedeni bazı gözlemleri açıklamak zorunluğundan kaynak almaktadır. Higgs field var mıdır, yoksa yok mudur bilemem ama, false vacuum''un olduğu kesin. False vacuum''un niteliklerinden birisi çözünmesi.. Decay olabilmesi.

Ayrıca false vacuum''un kuramsal olarak var olduğuna inanılan Higgs enerji bariyerini geçemediği ama tunneling niteliğine sahip olduğundan bahsediliyor. Tunneling ilginç bir quantum süreç. Bazı durumlarda objekt geçememesi gereken engelin öte tarafında gözlemleniyor. Bir tunel açılıyor ve obje karşı tarafa geçiyor. False vacuum enerjisini tunneling aracılığı ile düşürüyor. Bu da çok yavaş bir süreç. Çünkü oluşan tuneller ancak belli miktarda enerjinin karşı tarafa geçmesine izin veriyor.

False vacuum''daki enerji yoğunluğu Higgs field ile açıklanıyor. False vacuum''da enerji var. Higgs field varsa da var, yoksa da var. Higgs field false vacuum''la ilgili bir niteliği açıklamada kullanılan bir kavram. Doğru veya yanlış olması false vacuum''u bağlamıyor. False vacuum var ve Higgs fied açıklamıyorsa, başka şekilde bir açıklamayı gerektiriyor.

False vacuum''da enerji yoğunluğunun yalnız tunneling le azalmasını pratik bir yararı var... Ona değinmeden önce 1928''de yapılan bir gözleme değinmek istiyorum. Radyoaktif çürümede çekirdeğin derinliklerinde bir yerlerden alfa zerreleri, etraflarını saran nötron ve protonlar tarafından kuşatılmalarına rağmen, kaçabiliyor. Alfa zerreleri iki proton ve iki nötrondan oluşmuşlardır. Bunun nasıl olduğu yakın zamanlara kadar bilinmiyordu. Ta ki tunneling quantum niteliği açıklanana kadar. Tunneling enerji yoğunluğunun azalmasına neden oluyor.

Ayrıca tunneling denen olayın pratik bir yararı da var. Scanning Tunneling Electon Microscope denen bir alet var. Atomları gösteriyor. Bu alet tunneling quantum özelliğinden yararlanıyor. 1980''li yıllarda bulunmuş..

Özet olarak diyebilirim ki.. Higgs field''ın olmaması beni hiç rahatsız etmiyor. Çünkü bu kavram false vacuum da enerji yoğunluğunun neden aniden düşemeyeceğini açıklamak için ve diğer nedenlerden dolayı ortaya atılmış bir kavram. False vacuum Higgs field varsa da var, yoksa da.. Higgs field sadece false vacuum''u açıklamak için ortaya atılan ayrı bir konsept..

Ben okuduklarımdan bunu anlıyorum.. Sen istersen fizikçi arkadaşına bir danış..

HACI
Alt 24-03-2005, 01:25
Üye Değil

Haci

Evrende fizik yasalarından,zimni parçacıklardan, quantum dalgalarından

başka birşey yok diyorsun. Hatta enerji ve madde yok diyorsun. Sonra

bilmem hangi parçacıklar doğadan enerji borç aldı diyorsun. Şimdi yok

olan bir şeyi nasıl borç alıyorlar? Sonra da diyorsun ki eneji korunumu

yasasına uyuyor.

Peki fizik yasalarından, zimni parçacıklardan ve

quantum dalgalanmalarından başka birşey olmadığını söylediğin evren

nasıl var oldu?? Yani senin deyiminle hiçbirşeylik.

Bu hiçbirşeylik gerçekten ilginç. Hiçbirşey yok ama fizik yasaları, bir yanıp

bir sönen zımni parçacıklar var. Ayrıca her yerde olan quantum

dalgalanmaları. Peki bunlar bir şeyden varsayılmıyor mu??

Bu kaprisli fizik yasası niye kaprisli?

Her şey ne güzel böyle eğlenceli giderken niye bu oyun bozanlık yapıyor?

Böyle saygılı parçacıklar varken....
Alt 24-03-2005, 02:50
Üye

Bera:

Çünkü Hiçbirşeylik böyle bir mekandır....

Benim anlatmaya çalıştığım senaryo bilimseldir. Fizik kuralları ile bağdaşır. Ol deyince olmak gibi bir saçmalık değildir.

Yaratılışı açıklama sırası sizde..
Ol deyince olmayı anlatmanızı istiyoruz.. Ayrıntıları merak ediyoruz..
Bekliyoruz......

HACI
Alt 16-04-2005, 18:02
garip garip isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Standart asddsas

daha neler
Alt 02-05-2005, 10:19
serotonin serotonin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

haci,
"senaryom bilimsel" diyecegine, arkadasin sorusuna cevap ver. belki haberin yok ama, sen de "ol deyince ol" noktasindasin su an.
Alt 02-05-2005, 13:34
Üye

Evren ol demeye bile zaman kalmadan olmuştur........

Her soruyu yanıtlamak mümkün olmayabilir. Bu Alan Guth'a ait bir yaratılış mekanizmasıdır.. Bir inanç değildir. Fizik yasalarından yararlanarak evren, hatta multiversler açıklanmışlardır. Bilimsel bulmadığınız taraflarını nedenleri ile açıklamalısınız. Olmaz deyince olmaz olmuyor...

HACI
Alt 02-05-2005, 23:23
Üye Değil

haci Diyor ki

Her soruyu yanıtlamak mümkün olmayabilir.
HACI
Niye fizik yasaları bir yerde tıkanıyor mu yoksa??
Artık bir noktaya gelip işte biz de bir Yaratıcı nın ol demesiyle olduk mu diyorlar??

Önerilen Siteler